02/11/2021 02/11/2021 Με ευλαβική συγκίνηση, σε κλίμα κατάνυξης και μυσταγωγίας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Βυζαντινούς ύμνους από την Εορτή της Αγίας Αικατερίνης, καθώς και επιλεγμένα κείμενα Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Μελοποιίας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι θιασώτες της Βυζαντινής μουσικής. Ο λόγος για την ενταγμένη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2021»...
02 Νοεμβρίου, 2021 - 9:58
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2021 - 9:59

Εκκλησιαστικοί Ύμνοι για την Πολιούχο και Προστάτιδα Αγία Αικατερίνη

Διαδώστε:
Εκκλησιαστικοί Ύμνοι για την Πολιούχο και Προστάτιδα Αγία Αικατερίνη

Με ευλαβική συγκίνηση, σε κλίμα κατάνυξης και μυσταγωγίας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Βυζαντινούς ύμνους από την Εορτή της Αγίας Αικατερίνης, καθώς και επιλεγμένα κείμενα Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Μελοποιίας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι θιασώτες της Βυζαντινής μουσικής.

Ο λόγος για την ενταγμένη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2021» εκδήλωση: «Τὴν πανεύφημον νύμφην Χριστοῦ ὑμνήσωμεν», που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως. Με το ακροατήριο να ψιθυρίζει τους οικείους σʼ αυτό ύμνους που ερμήνευσαν: ο Βυζαντινός Χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος “Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω” υπό την διεύθυνση του κ. Δημητρίου Μανούση, καθώς και το Σύνολο του Βυζαντινού Χορού του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης υπό την διεύθυνση του κ. Νικολάου Φακαλή.

Την εκδήλωση προλόγισε το μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού (Ο.Π.Π.Α.Π.) και της επιτροπής των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ» Μυράντα Παππά, ενώ το χαιρετισμό του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου μετέφερε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Κατερίνης Ιωάννης Μπεϊνάς, ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές. Επιπλέον, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «[…] η βυζαντινή μουσική, παραμένει ζωντανό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης και ταυτόχρονα σημαντικό μέσο λατρείας της ορθόδοξης θρησκείας».

Παράλληλα, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (Ο.Π.Π.Α.Π.) Γιώργος Τσιαλός «Αποτελεί τιμή για τον Δήμο μας και τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), το γεγονός, ότι, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεώργιος, έθεσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος τις λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Θεσμού των «Αικατερινείων» τόνισε μεταξύ άλλων.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, αφού ευχαρίστησε τα μέλη των χορωδιών της Σχολής Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής «Όσιος Διονύσιος εν Ολύμπω» της Ιεράς Μητροπόλεως και του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης για την εξαιρετική απόδοση, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πνευματική διάσταση της βυζαντινής μουσικής αλλά και στα πολλαπλά οφέλη που αποκομίζει όποιος ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος μουσικής.

«Με οδηγό τους γεμάτους συναισθήματα, εικόνες, αλλά και ελπίδα ύμνους της βυζαντινής υμνωδίας, προσεγγίσαμε σήμερα το βαθύτερο νόημα της Ορθοδοξίας και βιώσαμε τη συγκίνηση που γεννιέται μέσα από τους ύμνους της απαράμιλλης ψαλτικής μας παράδοσης. Η μουσική αυτή βραδιά που εγκαινίασε την συμμετοχή της Ιεράς μας Μητροπόλεως στα φετινά ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ θα μείνει στην καρδιά όλων μας, όχι μόνο για την απαράμιλλη ποιότητα και αισθητική της, που σπάνια συναντάμε σε τέτοιο βαθμό, αλλά και για τα έντονα μηνύματα που εμπεριείχε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεώργιος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων