30/11/2021 30/11/2021 Η παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών της Επιστημονικής Ημερίδος με θέμα «Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Θείας Αναλήψεως στην εκκλησιαστική-εθνική ιστορία και στο πνευματικό παρόν της Κατερίνης» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021. Η συγκεκριμένη ημερίδα είχε πραγματοποιηθεί το 2018 από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και είχε ως συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον Δήμο Κατερίνης,...
30 Νοεμβρίου, 2021 - 19:43
Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2021 - 19:48

Παρουσίαση Τόμου για τον Καθεδρικό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης

Διαδώστε:
Παρουσίαση Τόμου για τον Καθεδρικό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης

Η παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών της Επιστημονικής Ημερίδος με θέμα «Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Θείας Αναλήψεως στην εκκλησιαστική-εθνική ιστορία και στο πνευματικό παρόν της Κατερίνης» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021.

Η συγκεκριμένη ημερίδα είχε πραγματοποιηθεί το 2018 από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και είχε ως συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον Δήμο Κατερίνης, τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού και την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση της παρουσίασης έλαβε χώρα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων «ΑΙΚAΤΕΡΙΝΕΙΑ 2021».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυροπόλεως κ. Βαρνάβας ο οποίος με δυναμικό και μεστό λόγο, βγαλμένο μέσα από τον πλούτο της πατρικής του αγάπης και εμπειρίας από την πολύχρονη διακονία του, αναφέρθηκε στην πολυσχιδή προσωπικότητα και το θεάρεστο έργο του μακαριστού Μητροπολίτη Κίτρους Βαρνάβα.

 

 

Παράλληλα ομίλησε για το πρόσωπο του μακαριστού προκατόχου και πνευματικού του πατέρα Μητροπολίτου Διονυσίου, ο οποίος είχε διατελέσει επί σειρά ετών προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως, με αξιομίμητη δράση και πρωτότυπο ποιμαντικό έργο. Για τον λόγο αυτό, ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας προσέφερε, με την ευκαιρία της εκδήλωσης, δύο αρχιερατικές στολές και ένα εγκόλπιο του Προκατόχου του Μητροπολίτη Διονυσίου, προκειμένου να κοσμήσουν τόσο το Μητροπολιτικό Μέγαρο όσο και τον Ιερό Καθεδρικό Ναό.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου η οποία εξήρε τον κορυφαίο ρόλο της τοπικής Εκκλησίας και του Ιερού Ναού Θείας Αναλήψεως εδώ και 160 χρόνια από το 1858 που ιδρύθηκε η Ενορία. «Ο περικαλλής Καθεδρικός Ιερός Ναός της πόλης μας θεμελιωμένος πριν σαράντα και πλέον χρόνια δεν είναι μόνο ένα δώρο των ανθρώπων προς τον Θεό. Είναι και ένα δώρο του Θεού προς τους ανθρώπους. Ο Περιφερειάρχης μας Απόστολος Τζιτζικώστας, εγώ από τη θέση μου ως Αντιπεριφερειάρχης και όλες οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας θα στεκόμαστε πάντα δίπλα, αρωγοί, στο πολυσχιδές έργο της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Η τοπική μας κοινωνία έχει ανάγκη τις πνευματικές, κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις της Εκκλησίας μας, έχει ανάγκη στοργικής φροντίδας και το πνεύμα αλληλεγγύης και ευεργεσίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Γεωργίου» τόνισε η κα Μαυρίδου.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης Ιωάννης Μπεϊνάς, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Κων/νου Κουκοδήμου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Το σημαντικό αυτό έργο, που αποτελεί προοίμιο μιας πνευματικής παρουσίας με μεγάλο παρελθόν και ελπιδοφόρο μέλλον, καταλαμβάνει τη θέση του στην ελληνική βιβλιογραφία και με πολλή χαρά παραδίδεται στους ευλαβείς κατοίκους της Κατερίνης. Μέσω της μελέτης της έκδοσης των πρακτικών απολαμβάνουμε την αισθητική και ωραιότητα του Ιερού Ναού, που και εκ της θέσεώς του πλησίον της Πλατείας Ελευθερίας συνιστά ισχυρό τοπόσημο, με ιστορία άμεσα συνυφασμένη με την ίδια τη διαδρομή της νεότερης ιστορίας της πόλης μας».

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Κατερίνη μπορεί να στερείται μνημείων υπό την έννοια ότι είναι σχετικά καινούργια πόλη αλλά διαθέτει πάρα πολλά εμβληματικά κτήρια. Και οπωσδήποτε μεταξύ των εμβληματικών αυτών κτηρίων είναι και ιδιαίτερα ο Ιερός Καθεδρικός Ναός που είναι για κάθε πόλη το σημείο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας. Η συγκεκριμένη έκδοση των πρακτικών πιστεύω ότι θα συμβάλλει στη βαθύτερη κατανόηση του διαχρονικού ρόλου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως υπό το φως των νέων επιστημονικών και ερευνητικών δεδομένων. Ευχαριστώ θερμά τις τοπικές αρχές και ιδιαίτερα την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου για την χρηματοδότηση τας καλαίσθητης αυτής έκδοσης».

Τέλος, την ερευνητική του εμπειρία για τον τόμο των πρακτικών κατέθεσε ο Αθ. Αγγελόπουλος, ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ιδρυτικό μέλος και επί τιμή Πρόεδρος του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού, αναλύοντας με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο τις θεματικές ενότητες της έκδοσης.

Ανάμεσα στο εκλεκτό ακροατήριο παρευρέθηκαν οι Βουλευτές Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος και Σάββας Χιονίδης, η Βουλεύτρια Μπέττυ Σκούφα, εκπρόσωποι στρατιωτικών Αρχών, φορέων και πολιτιστικών συλλόγων.

 

 

Το συντονισμό της παρουσίασης έκανε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θ. Λεοντιάδης, ο οποίος ήταν και ο υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη έκδοση.

Κατακλείδα της εκδήλωσης της παρουσίασης του τόμου των πρακτικών ήταν ο καθοριστικός ρόλος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως για την πορεία του λαού της Κατερίνης και της Πιερίας τα τελευταία 160 χρόνια. Η Κατερίνη πορεύθηκε αυτούς τους αιώνες, ακολουθώντας τη χριστιανική διδασκαλία και τιμώντας τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας.

Αναμνήσεις και αισθήματα ευγνωμοσύνης εκφράστηκαν από όλους τους διοργανωτές και τους ομιλητές για όσους έτρεξαν, κοπίασαν και υπερέβαλαν τον εαυτό τους, ώστε να επιτευχθεί η ανέγερση του μεγαλοπρεπούς αυτού Ιερού Ναού και κυρίως τον αείμνηστο Μητροπολίτη κυρό Βαρνάβα και τον Γέροντα Μητροπολίτη κ. Αγαθόνικο.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης τελέστηκε στο μαυσωλείο των Αρχιερέων, που βρίσκεται στον υπόγειο Ναό του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα, επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του κτήτορος του Καθεδρικού Ναού, μακαριστού Μητροπολίτου Κίτρους κυρού Βαρνάβα και των προκατόχων του Παρθενίου και Κωνσταντίνου.

Δείρε περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων