13/02/2020 13/02/2020 H Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος παρουσιάζει το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου και ώρα 7μ.μ. στο Πνευματικό της Κέντρο «Ο Άγιος Φώτιος» το Σύνολο Ανατολικής Κλασικής Μουσικής «Ψαλτήρα» σε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι με θέμα «Φτερουγίσματα βυζαντινής και κλασικής ανατολικής μουσικής». Η συναυλία εντάσσεται στα φετινά «Φώτια» και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. Το...
13 Φεβρουαρίου, 2020 - 13:32
Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2020 - 12:40

Το μουσικό Σύνολο “Ψαλτήρα” στα “Φώτια 2020”

Διαδώστε:
Το μουσικό Σύνολο “Ψαλτήρα” στα “Φώτια 2020”

H Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος παρουσιάζει το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου και ώρα 7μ.μ. στο Πνευματικό της Κέντρο «Ο Άγιος Φώτιος» το Σύνολο Ανατολικής Κλασικής Μουσικής «Ψαλτήρα» σε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι με θέμα «Φτερουγίσματα βυζαντινής και κλασικής ανατολικής μουσικής».

Η συναυλία εντάσσεται στα φετινά «Φώτια» και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Το μουσικό σχήμα «Ψαλτήρα» ιδρύθηκε το 2019 στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια Ομάδα Μελέτης, η οποία συνδυάζει τη μουσικολογική έρευνα με την πρακτική εφαρμογή, με σκοπό την ανάπτυξη της μουσικότητας και την απόκτηση βιωμάτων και πρακτικών γνώσεων των μουσικών σχετικά με τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή κληρονομιά στο στίβο της εξωτερικής μουσικής, και ειδικά της Λόγιας Μουσικής της Πόλης.

Οι μουσικοί ενώνουν τις φωνές τους με τον ήχο μουσικών οργάνων παραδοσιακής ή/και κλασικής ανατολικής μουσικής όπως κανονάκι, ούτι, λάφτα, πολίτικη λύρα, ταμπούρ, γυαλί ταμπούρ, μπεντίρ, νέι, βιολί, κ.ά.

Η παρουσίαση «Φτερουγίσματα βυζαντινής και κλασικής ανατολικής μουσικής» στο πλαίσιο των «Φωτίων 2020» προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει σε ένα μουσικό ταξίδι όπου θα ακουστούν αποσπάσματα από τα κρατήματα «Η Ψαλτήρα» του Γεωργίου Πράσινου και «Η Κιννύρα» του Μανουήλ Χρυσάφη του Παλαιού, καθώς και συνθέσεις του Πρίγκιπα Δημητρίου Καντεμίρ, του Ζαχαρία Χανεντέ, του Πετράκη (Πέτρου Πελοποννησίου) κ.ά., πλαισιωμένες από μουσικολογικά σχόλια και στιγμιότυπα από την εκπαιδευτική διαδικασία αυτού του ρεπερτορίου, που θα οδηγήσουν το κοινό προς μια βαθύτερη κατανόηση αυτής της θαυμάσιας μουσικής παράδοσης.

Υπεύθυνη του Συνόλου είναι η Μαρία Αλεξάνδρου, Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων