06/08/2022 06/08/2022 Πλήθος λαού συνόδευσε χθες το βραδάκι την πομπή της λιτανείας της Ιεράς Εικόνος της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, Πολιούχου του Πλαταμώνα Πιερίας, λίγο πριν το πέρας του μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού. Ακολούθως, τελέστηκε Αρτοκλασία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεωργίου και δεκάδων Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ μετά τελέστηκε Αγρυπνία με Όρθρο, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και...
06 Αυγούστου, 2022 - 15:54
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2022 - 15:48

Βαλκάνιοι και Έλληνες γιόρτασαν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στον Πλαταμώνα

Διαδώστε:
Βαλκάνιοι και Έλληνες γιόρτασαν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στον Πλαταμώνα

Πλήθος λαού συνόδευσε χθες το βραδάκι την πομπή της λιτανείας της Ιεράς Εικόνος της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, Πολιούχου του Πλαταμώνα Πιερίας, λίγο πριν το πέρας του μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού. Ακολούθως, τελέστηκε Αρτοκλασία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεωργίου και δεκάδων Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ μετά τελέστηκε Αγρυπνία με Όρθρο, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ευλογία σταφυλιών.

Έθιμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ως σπουδαία δεσποτική εορτή, αποτελεί εξαίρεση εθιμικά καθιερωμένης ιχθυοφαγίας, μέσα στην σύντομη αλλά αυστηρή νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.

Σε πολλούς τόπους πιστεύουν ότι την παραμονή το βράδυ, κάποια ώρα, ανοίγουν ξαφνικά οι ουρανοί και φαίνεται το «άγιο φως», σε όσους είχαν την υπομονή και την πίστη να ξαγρυπνήσουν. Ανήμερα δε, προσφέρουν στους ναούς τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, για να ευλογηθούν από τον ιερέα μετά την θεία λειτουργία, και να διανεμηθούν ως ευλογία στους πιστούς. Σε ορισμένους μάλιστα τόπους προσφέρουν στον ναό το πρώτο λάδι της χρονιάς, για να ευλογηθεί, ώστε η ευλογία να επεκταθεί και στην υπόλοιπη παραγωγή.

Πρόκειται για το αρχαίο έθιμο των απαρχών, της προσφοράς δηλαδή των πρώτων καρπών στον Θεό, μια μορφή αναίμακτης τελετουργικής θυσιαστικής προσφοράς, που πέρασε και στον χριστιανισμό. Ο λαϊκός άνθρωπος, προσκομίζοντας για ευλογία τις απαρχές των καρπών και των γεννημάτων του, αναθέτει ουσιαστικά την ελπίδα της επιβίωσής του στον Θεό, από τον οποίο ζητά ευλαβικά να συνεργήσει, για να επιτύχει η σοδειά, από την οποία εξαρτάται και η επιβίωση ολόκληρης της παραδοσιακής κοινότητας.

Ήδη στους Αποστολικούς Κανόνες επιτρέπεται η προσαγωγή στον ναό σταφυλιών, όχι όμως και άλλων οπωρικών, ενώ ο Θεόδωρος Βαλσαμών, ερμηνεύοντας τον Δ΄ Κανόνα των Αγίων Αποστόλων, ερμηνεύει την εξαίρεση αυτή των σταφυλιών από το ότι το κρασί, που προέρχεται από αυτά, χρησιμοποιείται για την παρασκευή της θείας κοινωνίας.

Έτσι, τα ευλογημένα σταφύλια μοιράζονται και τρώγονται μαζί με το αντίδωρο στην Λέσβο, ενώ στον Μοσχοπόταμο της Πιερίας άφηναν το πρώτο τσαμπί του τρύγου σε κάποιο εικόνισμα του ναού, για να πάει καλά η σοδειά. Δεν πρέπει εξ άλλου να ξεχνούμε ότι στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι αφιερωμένοι οι ναοί των μεγαλύτερων και επιβλητικότερων ελληνικών φρουρίων, γεγονός που δείχνει την σημασία, θρησκευτική και εθνικά αναγεννητική, που ο λαός μας ανέκαθεν έδινε στην μεγάλη αυτή εορτή. Και φυσικά, ως σπουδαία εορτή είναι και εθιμικά καθιερωμένη αργία, η παραβίαση της οποίας, από κάποιους ασεβείς και φιλάργυρους, επέφερε την άμεση θεϊκή τιμωρία, σύμφωνα με τις παραδόσεις του ελληνικού λαού, για παραδειγματισμό και των υπολοίπων.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων