04/10/2020 04/10/2020 Στην Αορανία (Σοπωτό) Καλαβρύτων γεννήθηκε και μεγάλωσε ο άγιος Νεομάρτυρας Παύλος (Παναγιώτης Πανουτσόπουλος), ο οποίος μαρτύρησε στην Τρίπολη στις 22 Μαίου 1818 και είναι ένας εκ των δύο πολιούχων της. Η Τρίπολη, κατά την ημέρα της μνήμης του Αγίου, γιορτάζει λαμπρά με ακολουθίες και λιτανείες και ανάλογες γιορτές γίνονται και στον τόπο καταγωγής του. Φέτος...
04 Οκτωβρίου, 2020 - 15:40
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2020 - 15:34

Πανηγύρισαν τον Άγιο Νεομάρτυρα Παύλο στη γενέτειρά του

Διαδώστε:
Πανηγύρισαν τον Άγιο Νεομάρτυρα Παύλο στη γενέτειρά του

Στην Αορανία (Σοπωτό) Καλαβρύτων γεννήθηκε και μεγάλωσε ο άγιος Νεομάρτυρας Παύλος (Παναγιώτης Πανουτσόπουλος), ο οποίος μαρτύρησε στην Τρίπολη στις 22 Μαίου 1818 και είναι ένας εκ των δύο πολιούχων της.

Η Τρίπολη, κατά την ημέρα της μνήμης του Αγίου, γιορτάζει λαμπρά με ακολουθίες και λιτανείες και ανάλογες γιορτές γίνονται και στον τόπο καταγωγής του. Φέτος στην Αορανία, λόγω των μέτρων αντιμετωπίσεως της πανδημίας, η εορτή μετατέθηκε και εορτάστηκε το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2020.

Στον περίλαμπρο προσκυνηματικό Ναό του Οσιομάρτυρος και στα υπόλοιπα προσκτίσματα του Ιδρύματος Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών, που έκτισε το ζεύγος Ιωάννου και Αικατερίνης Αναγνωστοπούλου, τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο, υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου και του επιχωρίου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου.

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας στον λόγο του αναφέρθηκε στον κοινό Άγιο των δύο όμορων Μητροπόλεων, στη μαρτυρία και το Μαρτύριό του. Ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη για τη φιλοξενία και την παραχώρηση της χοροστασίας και ευχήθηκε ο Άγιος να συνδέει και να ευλογεί με τη Χάρη του τις δύο Μητροπόλεις και το παραδειγμά του να τονώνει και τη δική μας πίστη.

Η μετάνοια και το μαρτύριό του για την Πίστη και το Γένος, που όλοι οι Νεομάρτυρες και Εθνομάρτυρες ακολουθούσαν και εμιμούντο ο ένας μετά τον άλλο, να γίνουν οδοδείκτες της δικής μας ζωής και μαρτυρίας στις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε ως Χριστιανοί και ως Έλληνες.

Το 2021 καταφθάνει και οι Νεομάρτυρες πρέπει να τιμηθούν ιδιαιτέρως, όπως τους αξίζει, μέσα στις εκδηλώσεις της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρει και το ζεύγος Αναγνωστοπούλου για τους αγώνες τους για τον Ναό του Αγίου, που ανοικοδόμησαν, και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις, καθώς και για τη διάσωση και ανακαίνιση της οικίας του Αγίου, για το ίδρυμα, που με τις πολυποίκιλες δράσεις του, εκδοτικές, φιλανθρωπικές, ιεραποστολικές, εκπέμπει φως και, πράγματι, προασπίζει τις αξίες της Φυλής μας. Επίσης, τόνισε τον ζήλο και τους αγώνες του ιδρύματος για την ανοικοδόμηση του Τάματος του Έθνους, που ακόμα δεν εκπληρώθηκε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων