16/03/2023 17/03/2023 Τη μνήμη του Πολιούχου τους Αγίου Αλεξίου τιμούν την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 τα Καλάβρυτα. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν (ώρα 7 π.μ.) με τον Όρθρο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Καλάβρυτα. Στη συνέχεια, στις 8 το πρωί, θα γίνει η υποδοχή της Αγίας Κάρας και της Σεπτής Εικόνας του Αγίου στην...
16 Μαρτίου, 2023 - 20:01
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2023 - 0:00

Πρόγραμμα εορτασμού του Πολιούχου Καλαβρύτων Αγίου Αλεξίου

Διαδώστε:
Πρόγραμμα εορτασμού του Πολιούχου Καλαβρύτων Αγίου Αλεξίου

Τη μνήμη του Πολιούχου τους Αγίου Αλεξίου τιμούν την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 τα Καλάβρυτα. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν (ώρα 7 π.μ.) με τον Όρθρο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Καλάβρυτα.

Στη συνέχεια, στις 8 το πρωί, θα γίνει η υποδοχή της Αγίας Κάρας και της Σεπτής Εικόνας του Αγίου στην είσοδο της πόλης (πηγή Καλαβρυτινής). Και στη συνέχεια Λιτανεία, μέσω των οδών 25ης Μαρτίου-Κομμένου-Αγίου Αλεξίου-Δημάρχου Πάνου Πόλκα-Καλλιμάνη-Λοχ. Καποτά-25ης Μαρτίου.

 

Έκθεση Ευζωνικής Στολής στο «Πέτρινο»

Στις 12 το μεσημέρι θα εγκαινιαστεί η Έκθεση «Η Ευζωνική Στολή-Η Ιστορική Διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Γιάννη Μυλωνά», με την τιμητική παρουσία Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Η Έκθεση, που διοργανώνεται απ’ τον Δήμο Καλαβρύτων με τη συνδρομή της Προεδρίας της Δημοκρατίας, θα φιλοξενηθεί στο Πέτρινο Κτίριο στην κεντρική πλατεία Πετμεζαίων έως και τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό απ’ τις 10 το πρωί έως τις 2 το απόγευμα και απ’ τις 5:30 το απόγευμα έως τις 8:30 το βράδυ.

Για τις ανάγκες της Έκθεσης, απ’ το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας θα διατεθούν δυο Αξιωματικοί και τέσσερις Εύζωνες οι οποίοι και θα συνδράμουν στο έργο της παρουσίασης -στους επισκέπτες της Έκθεσης- της ιστορίας και της αποστολής της Προεδρικής Φρουράς.

Η Έκθεση της Ευζωνικής Στολής περιλαμβάνει συνολικά σαράντα έγχρωμες υδατογραφίες του ενδυματολόγου, οπλογνώστη και ζωγράφου Γιάννη Μυλωνά μέσα απ’ τις οποίες αναπαρίσταται η ιστορική διαδρομή της Ευζωνικής Στολής αλλά και της Προεδρικής Φρουράς.

«Η Ευζωνική Στολή είναι ένα κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας συνυφασμένο με τη λεβεντιά, με τη γενναιότητα, με το αδούλωτο πνεύμα και τον ηρωισμό. Είναι, παράλληλα, κι ένα κομμάτι της Ιστορίας της περιοχής μας η οποία πρωτοστάτησε στον Αγώνα του 1821, δίνοντας πρώτη -απ’ την Αγία Λαύρα- το σύνθημα ώστε αυτό που πολλοί τότε θεωρούσαν ακατόρθωτο, η Εθνική Παλιγγενεσία και η Απελευθέρωση απ’ τους Τούρκους, να γίνει τελικά κατορθωτό», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

 

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής

Την Κυριακή οι εκδηλώσεις για τα 202 χρόνια απ’ την επέτειο της Επανάστασης θα συνεχιστούν στη θέση Φροξυλιά στη Τουρλάδα (ώρα 9:45 π.μ.) με δοξολογία στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Θ’ ακολουθήσει Τρισάγιο στο Μνημείο και ομιλία απ’ την φιλόλογο-συγγραφέα και επίτιμο Λυκειάρχη Μαρία Μπαλφούσια.

Την ίδια μέρα, στη θέση Χελωνοσπηλιά (Λυκούρια), οι εκδηλώσεις για τα προεπαναστατικά γεγονότα του Μαρτίου του 1821 θα ξεκινήσουν στις 9:45 το πρωί με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λυκούριας, μετάβαση στο Μνημείο, Τρισάγιο κι εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας απ’ τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Νασιόπουλο.

Θ’ ακολουθήσουν απαγγελία ποιημάτων από μαθήτριες και μαθητές της Λυκούριας που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Κλειτορίας. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται με τη συνεργασία του Ιστορικού Συλλόγου Λυκουριωτών θα κλείσουν με αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος της Χελωνοσπηλιάς απ’ τη Θεατρική Ομάδα .

Τέλος, το απόγευμα της Κυριακής (ώρα 7.30 μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων έχει προγραμματιστεί η ημερίδα με τίτλο «Σημαίες, Λάβαρα και Μπαϊράκια της Επανάστασης του 1821».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων