21/06/2021 21/06/2021 Mε την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες για την εορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας . Την παραμονή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στο πανηγυρίζον ιστορικό και κατανυκτικό παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος, που βρίσκεται...
21 Ιουνίου, 2021 - 19:32

“Το Άγιο Πνεύμα συγκροτεί το θεσμό της Εκκλησίας”

Διαδώστε:
“Το Άγιο Πνεύμα συγκροτεί το θεσμό της Εκκλησίας”

Mε την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες για την εορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας . Την παραμονή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στο πανηγυρίζον ιστορικό και κατανυκτικό παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως του Αιγίου και αποτελεί σημείο καθημερινής προσευχητικής αναφοράς των Αιγιωτών, οι οποίοι διά της συμμετοχής τους στην Θεία Λειτουργία που τελείται καθημερινάστο παρεκκλήσιο αυτό, εκφράζουν την βαθειά τους πίστη και ευλάβεια στον Τριαδικό Θεό.

Την ημέρα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και στη συνέχεια τον Εσπερινό της Γονυκλισίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Φανερωμένης μαζί με τον συμπροσευχόμενο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο. Την επομένη ημέρα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, ο Σεβασμιώτατος μετέβη και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πτέρης, όπου μαζί με τους πιστούς της ορεινής αυτής ενορίας εόρτασε και ο Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Σερεντέλλος, εκ μέρους όλων των μελών, ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την παρουσία του στην ετήσια εορτή τους .

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικά σε όλους τους εργαζομένους, το ΠανάγιοΠνεύμα να τους ευλογεί και να τους δωρίζει ευημερία και ανάπτυξη στις εργασίες τους.
Στιςεόρτιες ποιμαντικέςκαι πνευματικές προτροπές του τόνισε ότι η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής γέμισε με χαρά τους φοβισμένους μαθητές, οι οποίοι λαμβάνοντας δύναμη εξ ύψους ξεχύθηκαν σε όλα τα έθνη με τόλμη για να μεταφέρουν το μήνυμα του σταυρωθέντος και αναστάντος Κυρίου και να γεμίσουν τις ανθρώπινες ψυχές με τη μοναδική χαρά και ελπίδα που ο Χριστός δωρίζει σε όσους τον αναζητούν στη ζωή τους με πίστη.

Όταν ο άνθρωπος γνωρίσει το Χριστό, η ζωή του διά του Αγίου Πνεύματος μεταμορφώνεται, ανακαινίζεται, αλλάζει. Το Άγιο Πνεύμα φωτίζει τη ζωή του ανθρώπου την ανασύρει έξω από τις σκοτεινές παγίδες του διαβόλου και ενώνει τον άνθρωπο με τον Τριαδικό Θεό. Αγιάζει την καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Τούτο συντελείται κατά κύριο λόγο στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στο οποίο κατέρχεται το Πανάγιο Πνεύμα μεταβάλλοντας τον άρτο και τον οίνο σε σώμα και αίμα Χριστού, καθιστώντας τους μεταλαμβάνοντες στη συνέχεια κοινωνούς Χριστού, σύναιμους και σύσσωμους με τον Κύριο.

Το Άγιο Πνεύμα συγκροτεί το θεσμό της Εκκλησίας. Και Εκκλησία σημαίνει κλήρος και λαός ενωμένοι να δοξάζουν τον Τριαδικό Θεό. Διασφαλίζει την ενότητα στην Εκκλησία και χαρίζει αγάπη, χαρά, ειρήνη, ηρεμία, μακροθυμία, συγχωρητικότητα στις καρδιές. Καθαρίζει τον άνθρωπο από τα αμαρτωλά πάθη και βοηθάει ως ο Παράκλητος της Εκκλησίας στην υπέρβαση των δυσκολιών και των προβλημάτων της ζωής. Αρκεί ο άνθρωπος να επικαλείται το Άγιο Πνεύμα και να προσεύχεται να έλθει και να σκηνώσει μέσα του, αφού το ζητούμενο στη ζωή είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος. Γι αυτό το λόγο το αιτούμενο είναι η αναζήτηση πνευματικών εφοδίων και όχι υλικών, κυρίως δε η εν Αγίω Πνεύματι παροχή της χάριτος, της αγάπης και του ελέους του Θεού.

Κλείνοντας απηύθυνε θερμή παράκληση προς τους πιστούς να προσεύχονται για τον φωτισμό και την εξ ύψους δύναμη του Επισκόπου τους, ώστε με την χάρη του Παναγίου Πνεύματος να ανταποκρίνεται στο πνευματικό και ποιμαντικό του έργο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων