07/05/2021 07/05/2021 Με ένα διαφορετικό τρόπο φέτος εορτάστηκε η Μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του εν όρει Δομβού ασκήσαντος, η οποία τιμάται ιδιαιτέρως στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου. Ο ευσεβής λαός της Κύμης τιμάει και αποδίδει ύμνους και δεήσεις προς τον Όσιο Σεραφείμ εις ανάμνησην του γενομένου θαύματος, το οποίο συνέβη πριν 150 χρόνια με τους κατοίκους...
07 Μαΐου, 2021 - 12:10
Τελευταία ενημέρωση: 07/05/2021 - 11:56

Γιορτή του Οσίου Σεραφείμ του εν Δομβού στην Κύμη

Διαδώστε:
Γιορτή του Οσίου Σεραφείμ του εν Δομβού στην Κύμη

Με ένα διαφορετικό τρόπο φέτος εορτάστηκε η Μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του εν όρει Δομβού ασκήσαντος, η οποία τιμάται ιδιαιτέρως στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου. Ο ευσεβής λαός της Κύμης τιμάει και αποδίδει ύμνους και δεήσεις προς τον Όσιο Σεραφείμ εις ανάμνησην του γενομένου θαύματος, το οποίο συνέβη πριν 150 χρόνια με τους κατοίκους μες στην απελπισία τους να επιζητούν με ικεσίες την βοήθεια του Οσίου Σεραφείμ, που ασκήθηκε και αγίασε στο όρος Δομβούς της Βοιωτίας, να πρεσβεύει ώστε να σωθούν οι καλλιέργειες τους από την επιδρομή σμήνους ακρίδων. Εν τέλει, με τη χάρη, τη βοήθεια και τη μεσιτεία του Οσίου εξοστρακίστηκε το σμήνος των ακρίδων προς τη θάλασσα της Κύμης, ώστε για να διασωθούν οι καλλιέργειες από τον αφανισμό.

Έκτοτε αδιάκοπα κάθε χρόνο τιμάται η Μνήμη του Οσίου Σεραφείμ με την καθιερωμένη λιτανεία των ιερών εικόνων των 4 Ιερών Ναών της Κύμης, με σημείο συνάντησης τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου και δια λιτανευτικής πομπής προς το εξωκλήσι του Προφήτου Ηλία.

Φέτος όμως όπως και η περσινή εορτή του Οσίου Σεραφείμ εορτάσθηκε λιτά λόγω των υγειονομικών μέτρων και δεν πραγματοποιήθηκε ως είθισται η λιτανευτική πομπή των ιερών εικόνων απο τις ενορίες της Κύμης στο εξωκλήσι του Προφήτου Ηλία

Το εσπέρας της Τετάρτης Διακαινησίμου 5 Μαΐου τελέσθηκε στο εξωκλήσι του Προφήτου Ηλία ο Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ με την συμμετοχή των ιερέων διακόνων αλλά και των πιστών, που με τάξη προσήλθαν να τιμήσουν το Όσιο Σεραφείμ.

Την δε κυριώνυμο ημέρα, Πέμπτη της Διακαινησίμου, 6 Μαΐου, τελέσθηκε το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου, τους οποίους πλαισίωσε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρ. Ελευθέριος Σταμπέλος, ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Μπίτσικας, εφημέριος Ιερού Ναού Ταξιαρχών Κύμης, ο Οικονόμος Απόστολος Μπασάνος, εφημέριος Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κύμης και οι Διάκονοι  Στυλιανός Πεταχτής και Πρόδρομος Γκέγκες.

Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας οι Σεβασμιώτατοι κ. Σεραφείμ και κ. Νίκανδρος τέλεσαν με τη συμμετοχή των ιερέων και των πιστών τον καθιερωμένο αγιασμό, που τελείται κατά την ημέρα αυτή, τον οποίο προμηθεύτηκαν οι πιστοί για ραντισμό στην καλλιέργειες και προς πάσαν ωφέλεια.

Εκ του αναλογίου έψαλαν αποδίδοντας με θαυμαστό τρόπο τους αναστάσιμους και του εορτάζοντος Αγίου πανηγυρικούς ύμνους ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κύμης κ. Ευάγγελος Στάμου με τον Πρωτοψάλτη Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Κύμης κ. Ευάγγελο Κόλλια και τον Ιεροψάλτη Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ερέτριας κ. Δημήτριο Πετρογιάννη.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων