16/05/2021 16/05/2021 Σε κλίμα αναστάσιμης χαράς και λαμπρότητας εορτάστηκε σήμερα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου Πολυγύρου, η Κυριακή των Μυροφόρων και η Επέτειος της Επαναστάσεως του ’21 στη Χαλκιδική και τη Μακεδονία. Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, ενώ τον πλαισίωσαν οι ιερείς του Ι. Μ. Ναού, Αρχιμανδρίτης Συνέσιος Στάθης, Πρωτ. Αντώνιος Φιλίππου...
16 Μαΐου, 2021 - 16:53
Τελευταία ενημέρωση: 16/05/2021 - 18:27

Εορτασμός της επετείου της Επανάστασης του ’21 στη Χαλκιδική

Διαδώστε:
Εορτασμός της επετείου της Επανάστασης του ’21 στη Χαλκιδική

Σε κλίμα αναστάσιμης χαράς και λαμπρότητας εορτάστηκε σήμερα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου Πολυγύρου, η Κυριακή των Μυροφόρων και η Επέτειος της Επαναστάσεως του ’21 στη Χαλκιδική και τη Μακεδονία.

Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, ενώ τον πλαισίωσαν οι ιερείς του Ι. Μ. Ναού, Αρχιμανδρίτης Συνέσιος Στάθης, Πρωτ. Αντώνιος Φιλίππου και ο ιεροδιάκονος Χαράλαμπος Σκαρλής.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, τελέστηκε η επίσημη Δοξολογία για την εθνική επέτειο της έναρξης της επανάστασης του ’21 στη Χαλκιδική.

Ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την συγχωρητική ευχή για τους ήρωες της επαναστάσεως ενώπιον του κολλύβου με τις μορφές των πρωταγωνιστών Εμμανουήλ Παππά και Καπετάν Χάψα.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Εκπρόσωπος του Δημάρχου Πολυγύρου, Αντιδήμαρχος Χρήστος Βορδός, ο
Εκπρόσωπος της Βουλής Γιώργος Βαγιωνάς, Βουλευτής Χαλκιδικής, ο Εκπρόσωπος Δήμου Αριστοτέλη, Αντιδήμαρχος Γεώργιος Κούκκος, ο Εκπρόσωπος του Δήμου Προποντίδας, Γενικός Γραμματέας Αστέριος Ταμπούρλος, ο Πρόεδρος της κοινότητας Πολυγύρου Νικήτας Κατσακιώρης, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Εμμανουήλ Παππάς, οι Πολιτιστικοί σύλλογοι Εμμανουήλ Παππά, ενώ τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο εκπροσώπησε ο Ιωάννης Κοτσάνης. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο εκπρόσωπος του Γ´ Σώματος Στρατού Κόλλιας Β., ο Ταξίαρχος Γεώργιος Παπαδόπουλος, Διοικητής Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δημήτριος Παπάζης, καθηγητής εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την επανάσταση της Χαλκιδικής και τη συμβολή του αγώνα στην επικράτηση της επανάστασης στη νότια Ελλάδα.

Ακολούθως, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώων του Πολυγύρου.

Η επανάσταση της Χαλκιδικής και της Μακεδονίας είναι μια άγνωστη σελίδα της ιστορίας του 1821, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στο γενικό αγώνα και καθόρισε τις μετέπειτα εξελίξεις των πολεμικών γεγονότων.

Από εκκλησιαστικής πλευράς προσέφερε νεομάρτυρες στο αγιολόγιο της εκκλησίας, οι οποίοι και για το νυν και για το τότε στήριξαν την πίστη και την ελευθερία.

Κείμενο: Βασίλης Χάδος
Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Διαβάστε επίσης: Ο Υφ. Εσωτερικών για την συμβολή της Χαλκιδικής στον Αγώνα του ‘21

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων