06/08/2022 07/08/2022 Στα Ασπρόγεια Τον τόπο καταγωγής του, τα Ασπρόγεια επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, προσκεκλημένος του οικείου Ποιμενάρχου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου, προκειμένου να προεξάρχει της πανηγύρεως της Μεταμορφώσεως του Χριστού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του χωριού. Κατά την διάρκεια του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος προσφωνώντας τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, εξέφρασε την χαρά...
06 Αυγούστου, 2022 - 20:17
Τελευταία ενημέρωση: 07/08/2022 - 3:23

Μεταμόρφωση του Σωτήρος και επίσκεψη Μητροπολίτη Φθιώτιδος στην Ι.Μ. Καστορίας

Διαδώστε:
Μεταμόρφωση του Σωτήρος και επίσκεψη Μητροπολίτη Φθιώτιδος στην Ι.Μ. Καστορίας

Στα Ασπρόγεια

Τον τόπο καταγωγής του, τα Ασπρόγεια επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, προσκεκλημένος του οικείου Ποιμενάρχου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου, προκειμένου να προεξάρχει της πανηγύρεως της Μεταμορφώσεως του Χριστού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του χωριού.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος προσφωνώντας τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, εξέφρασε την χαρά του και είπε ότι ήταν η πρώτη πρόσκληση που απηύθυνε σε Αρχιερέα να επισκεφθεί την Μητρόπολη Καστορίας, αμέσως μετά την εκλογή του, τον Οκτώβριου 2021. Ο ίδιος, είπε, ενώ έχει επισκεφθεί όλες σχεδόν τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς που ανήκουν πολιτικά στον Νομό Φλωρίνης, είχε αφήσει τελευταία τα Ασπρόγεια, προκειμένου να έρθουν μαζί με τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, κατά την ημέρα της πανηγύρεως της Μεταμορφώσεως.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αντιφώνησε καταλλήλως, ευχαριστώντας τον οικείο Ιεράρχη της ιδιαιτέρας πατρίδος του και ευχαριστώντας όλους τους Ασπρογίτες για την αγάπη τους και για την συμμετοχή τους στην δική του ενθρόνιση στην Λαμία.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, μίλησε για το γεγονός της Μεταμορφώσεως του Χριστού, καταδικάζοντας την μαγική αντίληψη περί θρησκείας και του κόσμου και τονίζοντας την ανάγκη της συνολικής προσπάθειας για αλλαγή στην ζωή μας και για ενότητα στις κοινωνίες μας.

Παρόντες ήταν ο Βουλευτής Φλωρίνης κ. Ιωάννης Αντωνιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλωρίνης κ. Σωτήριος Βόσδου, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Άνθιμος Μπιτάκης, ο Αντιπρόεδρος του Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αμυνταίου, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της κ. Τοπικής Κοινότητας κ. Βασίλειος Σταυρίδης, ο οποίος και προσεφώνησε τους δύο Αρχιερείς.

Επίσης, τους δύο Αρχιερείς προσεφώνησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ισίδωρος Γρομπανόπουλος και ο Εκκλησιαστικός Επίτροπος κ. Αργύριος Βολιώτης.

Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε λιτανεία στους δρόμους του χωριού.

Την κυριώνυμο ημέρα λειτούργησε στα Ασπρόγεια ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών και κήρυξε τον θείο λόγο.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

2022 - Εσπερινός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Ασπρόγεια

 

Στην Χρυσή

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος μετά τον εσπερινό στα Ασπρόγεια ανεχώρησε για την Καστοριά, προκειμένου την άλλη ημέρα να προστεί της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας στο χωριό Χρυσή.

Στην Χρυσή εκκλησιάσθηκε όλο το χωριό, ενώ παρέστησαν ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, η υπεύθυνη του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Νεστορίου κ. Χρήστος Κοσμάς, ο Αντιδήμαρχος Νεστορίου κ. Ιωάννης Τοτονίδης, η πρόεδρος και τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στην φράση του τροπαρίου της εορτής της Μεταμορφώσεως «λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς το φως του το αίδιον» και είπε ότι όλοι οι άνθρωποι, εάν θελήσουν, μπορούν να ακούσουν την ευαγγελική φωνή: «εισί τινες των ώδε εστηκότων, οίτινες ου μη γεύσωνται θανάτου έως αν ίδωσι την βασιλείαν του Θεού εληλυθυίαν εν δυνάμει».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον γέροντα Ιερέα π. Χρήστο Βλαχάβα για την πολύχρονη προσφορά του στην Ενορία και τον Αρχιμ. π. Σεβαστιανό Τάσση για την επιστασία των ενοριών της αρχιερατικής του περιφέρειας Επταχωρίου.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας διαβάσθηκε η ευχή για τον νέο καρπό της αμπέλου, και μετά την θεία Λειτουργία οι εκκλησιασθέντες συζήτησαν κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία του χωριού.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

2022 - Εορτή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Χρυσή

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων