11/11/2022 11/11/2022 Από το 1912 και κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου, οι κάτοικοι της Καστοριάς θυμούνται με ευγνωμοσύνη τις πάμπολλες ευεργεσίες του Αγίου Μηνά προς την πόλη τους και τον τιμούν με κάθε λαμπρότητα κι επισημότητα την ιερή μνήμη του. Φέτος το παρόν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 110 ετών από την απελευθέρωση της Καστοριάς και...
11 Νοεμβρίου, 2022 - 18:39
Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2022 - 21:45

Η Καστοριά γιόρτασε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας τον πολιούχο Άγιο Μηνά τον Ελευθερωτή της

Διαδώστε:
Η Καστοριά γιόρτασε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας τον πολιούχο Άγιο Μηνά τον Ελευθερωτή της

Από το 1912 και κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου, οι κάτοικοι της Καστοριάς θυμούνται με ευγνωμοσύνη τις πάμπολλες ευεργεσίες του Αγίου Μηνά προς την πόλη τους και τον τιμούν με κάθε λαμπρότητα κι επισημότητα την ιερή μνήμη του. Φέτος το παρόν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 110 ετών από την απελευθέρωση της Καστοριάς και του πολιούχου Αγίου Μηνά έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σήμερα Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 22022  τελέστηκε στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας Μουζεβίκη (Άγιος Μηνάς) Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και πέρα από την επέτειο της απελευθέρωσης, τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρα Μηνά, πολιούχου της Καστοριάς.

Του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Περιστερίου κ. Γρηγόριος και Καστορίας κ. Καλλίνικος. Από νωρίς το πρωί οι πιστοί πλημμύρισαν και πάλι το αγαπημένο του εκκλησάκι του «Άη-Μηνά», προκειμένου να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα λείψανα του και την τιμία εικόνα του.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο προεξάρχων επίσκοπος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Καστορίας για την πρόσκληση συμμετοχής στην πανήγυρη, ενώ στη συνεχεία αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Μηνά. Στη συνέχεια σχηματίστηκε μεγαλειώδης πομπή με τη συμμετοχή των Ιερέων, του Στρατού, των Σχολείων και των Συλλόγων της πόλης, και λιτανευτικά συνόδευσαν τα Άγια Λείψανα και την ιερά εικόνα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου και τελέστηκε η επίσημη Δοξολογία, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στο τέλος, κλήρος και λαός μετέβησαν στο μνημείο Ηρώων, στην πλατεία Μακεδονομάχων, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνου.

Ακολούθησε η παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας

«Γιορτάζουμε σήμερα την απελευθέρωση της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό, το 1912, και την επανένωση της με τον εθνικό κορμό. Τιμάμε όλους εκείνους που σε ζοφερούς και δύσκολους καιρούς κράτησαν για αιώνες ζωντανό το εθνικό φρόνημα. Το ηρωικό πνεύμα των μαχητών του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών πολέμων μας εμπνέει και μας καθοδηγεί. Χρόνια πολλά», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ηρώων, στην πλατεία Μακεδονομάχων, στην Καστοριά, την οποία επισκέπτεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 110 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Ακολούθησε παρέλαση των Αναπήρων Πολέμου, του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Καστοριάς, Μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Τοπικών Πολιτιστικών και Κοινωνικών Συλλόγων καθώς και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Επίτιμη Δημότης Καστορίας

Αργότερα το απόγευμα η  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Καστοριά για τον εορτασμό της 110ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης, ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότης Καστοριάς.

Περισσότερες Φωτογραφίες

Διαβάστε επίσης:

Ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμη Δημότη Καστοριάς

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων