16/08/2020 16/08/2020 Το θεομητορικό Πάσχα, την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, εόρτασε με κάθε επισημότητα η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς και συγκεκριμένα ο πανηγυρίζων Μητροπολιτικός Ιερός Ναός. Οι ετοιμασίες εφέτος, πέρα από τον ευπρεπισμό του ως άνω Ναού, περιείχαν και σχετικές οδηγίες και προβλέψεις για την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό. Έτσι, το απόγευμα της Παρασκευής 14...
16 Αυγούστου, 2020 - 15:26
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2020 - 15:00

“Η Παναγία ήταν η χαρά όλων των Αγίων”

Διαδώστε:
“Η Παναγία ήταν η χαρά όλων των Αγίων”

Το θεομητορικό Πάσχα, την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, εόρτασε με κάθε επισημότητα η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς και συγκεκριμένα ο πανηγυρίζων Μητροπολιτικός Ιερός Ναός. Οι ετοιμασίες εφέτος, πέρα από τον ευπρεπισμό του ως άνω Ναού, περιείχαν και σχετικές οδηγίες και προβλέψεις για την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό.

Έτσι, το απόγευμα της Παρασκευής 14 Αυγούστου τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ. Παραβρέθηκε πλειάδα ιερέων καθώς και οι άρχοντες του τόπου και ο πιστός λαός. Μετά το πέρας της αρτοκλασίας, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε παραμυθητικό λόγο στο ποίμνιο, αναφερόμενος στη φράση του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ότι η Παναγία είναι «παντός αγίου κορυφή και τελείωσις» και κατέληξε ότι τελικά η Παναγία ήταν η χαρά όλων των αγίων οι οποίοι προσέτρεχαν πάντοτε σε αυτή.

Την κυριώνυμη ημέρα, η ακολουθία του Όρθρου ξεκίνησε από νωρίς και οι υμνογραφικοί θησαυροί πλημμύρισαν τον Μητροπολιτικό Ναό. Οι εικόνες της Παναγίας, η Πορφύρα, η Οδηγήτρια, η Γοργοϋπήκοος, στολισμένες περίτεχνα για την περίσταση, λες και συμμετείχαν στο πανηγυρικό και χαρμόσυνο κλίμα της ημέρας. Στη Θεία Λειτουργία, εκτός από τον προεξάρχοντα Μητροπολίτη Καστορίας, συμμετείχαν οι Εφημέριοι του Ιερού Ναού, π. Στέφανος και π. Φώτιος και οι Διάκονοι. Αντί κηρύγματος αναγνώστηκε η σχετική εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου, ενώ αξίζει να σημειωθεί η αθρόα προσέλευση των πιστών στο Ποτήριο της Ζωής.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων