11/02/2019 11/02/2019 Η μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους είναι μία από τις συνηθέστερες και πλέον διαδεδομένες στην ευρύτερη περιοχή της Μητροπόλεως Καστοριάς, μιας και ο Άγιος έχει επιτελέσει πολλά θαύματα στους εδώ κατοίκους. Έτσι, και φέτος εορτάστηκε με περίλαμπρες εκδηλώσεις η εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στις κατά τόπους ενορίες και παρεκκλήσια. Το απόγευμα της 9ης Φερουαρίου, ο Σεβασμιώτατος...
11 Φεβρουαρίου, 2019 - 14:24

Μητρ.Καστορίας: «Ουδέν πίστεως δυνατότερον»

Διαδώστε:
Μητρ.Καστορίας: «Ουδέν πίστεως δυνατότερον»

Η μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους είναι μία από τις συνηθέστερες και πλέον διαδεδομένες στην ευρύτερη περιοχή της Μητροπόλεως Καστοριάς, μιας και ο Άγιος έχει επιτελέσει πολλά θαύματα στους εδώ κατοίκους.

Έτσι, και φέτος εορτάστηκε με περίλαμπρες εκδηλώσεις η εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στις κατά τόπους ενορίες και παρεκκλήσια. Το απόγευμα της 9ης Φερουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.Σεραφείμ βρέθηκε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους – Αγίου Νικολάου της οδού Βαλαλά στην πόλη της Καστοριάς, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, της Λιτής και της Αρτοκλασίας και μαζί με τους Πρεσβυτέρους της τοπικής Εκκλησίας ανέπεμψαν ωδές στον Άγιο Χαράλαμπο, θαυματουργή εικόνα του οποίου φυλάσσεται στο εν λόγω παρεκκλήσιο.

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα μνήμης του Αγίου Χαραλάμπους, ο Σεβασμιώτατος βρέθηκε στο χωριό Κορησός, γενέτειρα μεγάλων Αγίων της Εκκλησίας, όπου ο Άγιος αποτελεί προστάτη και πολιούχο. Κατά το 1840 επιδημία πανώλης έπληττε την Κωνσταντινούπολη και η παροικία Κορησιωτών της πόλης ζήτησε τη χάρη από τον Άγιο Χαράλαμπο να τους προστατέψει με αποτέλεσμα να μείνουν ανέπαφοι από την επιδημία αυτή. Από τότε οι Κορησιώτες γιορτάζουν τη μνήμη του με τιμή και μεγαλοπρέπεια, όπου κι αν βρίσκονται, με επίκεντρο την Κορησό.

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορησού τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή Ιερέων της Μητροπόλεως. Κατά τη διάρκεια του κηρύγματος, ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της Χαναναίας, σημειώνοντας τα γνωρίσματα της πίστεως της γυναικός αυτής, τα οποία ήταν κοινά με του Αγίου Χαραλάμπους και σημειώνοντας ότι «Ουδέν πίστεως δυνατότερον»!

Προ της απολύσεως, ευλόγησε τα κόλλυβα προς τιμήν του Αγίου τα οποία κατά παράδοση ετοιμάζουν οι γυναίκες από το προηγούμενο βράδυ και είναι ιδιαίτερα, τόσο σε μέγεθος όσο και σε στολισμό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων