08/08/2021 08/08/2021 Πανηγυρικά εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του προστάτη των παιδιών της Καστοριάς, Αγίου Νικάνορα. Δεκάδες γονείς και παιδιά έκλιναν γόνυ ευλαβικό και ευχαριστιακό στον Άγιο ανήμερα της εορτής του, στις 7 Αυγούστου, στον πανηγυρίζοντα ενοριακό Ιερό Ναό του, στην περιοχή της Χλόης στην Καστοριά, σε ανάμνηση του θαύματος κατά το οποίο ο Άγιος έσωσε από...
08 Αυγούστου, 2021 - 21:35
Τελευταία ενημέρωση: 08/08/2021 - 21:44

Μνήμη του Αγίου Νικάνορα στην Καστοριά

Διαδώστε:
Μνήμη του Αγίου Νικάνορα στην Καστοριά

Πανηγυρικά εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του προστάτη των παιδιών της Καστοριάς, Αγίου Νικάνορα. Δεκάδες γονείς και παιδιά έκλιναν γόνυ ευλαβικό και ευχαριστιακό στον Άγιο ανήμερα της εορτής του, στις 7 Αυγούστου, στον πανηγυρίζοντα ενοριακό Ιερό Ναό του, στην περιοχή της Χλόης στην Καστοριά, σε ανάμνηση του θαύματος κατά το οποίο ο Άγιος έσωσε από την οστρακιά και το θάνατο εκατοντάδες παιδιά, με το που ήρθαν στην πόλη τα τίμια λείψανα του!

Το πρωί της εορτής, τελέσθηκε Όρθρος και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, Ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης. Συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Γιαννουσάς, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Συτιλίδης, υπεύθυνος του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως (εφημέριοι του Ιερού Ναού Αγίου Νικάνορος) καθώς και πλειάδα Ιερέων και διακόνων.

Το διακόνημα του θείου κηρύγματος ανέλαβε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεοδόσιος, που συνόδευσε στην Καστοριά τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμορίου. Ο Πανοσιολογιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Νικάνορα, που καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και έχτισε το γνωστό μοναστήρι της Μεταμορφώσεως στη Ζάβορδα Γρεβενών, όπου ασκήτεψε και αγίασε. Αναφέρθηκε, φυσικά, στο στενό σύνδεσμο της Καστοριάς με τον Άγιο, μετά το τεράστιο θαύμα της σωτηρίας εκατοντάδων παιδιών της περιοχής.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, αναγνώστηκε η ευχή του Αγίου για υγεία και προστασία των παιδιών! Συγκίνηση πλημμύρισε τους πάντες, όταν δεκάδες παιδιά, κάθε ηλικίας, έκλιναν γόνυ, ευχαριστώντας τον Άγιο Νικάνορα και προσευχόμενα να τα κρατά υγιή! Το ίδιο έκαναν και οι γονείς τους!

Να σημειώσουμε, ότι φέτος η Ιερά μνήμη του Αγίου Νικάνορα εορτάστηκε πρώτη φορά χωρίς τον κτήτορα του Ιερού Ναού, τον μακαριστό Δεσπότη και Ποιμενάρχη της Καστοριάς, κυρό Σεραφείμ, αφού τον Δεκέμβριο αναχώρησε για την όντως ζωή!

Πηγή: ditikostipos.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων