17/10/2022 17/10/2022 Εκδήλωση μνήμης για τον θάνατο του ήρωα Παύλου Μελά πραγματοποιήθηκε στο χωριό Μελάς με την παρουσία του εκπροσώπου της Κυβέρνησης υφυπουργού Χρήστου Παπαδόπουλου, των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του τόπου, εκπροσώπων συλλόγων, φορέων, μαθητών και του λαού. Το πρωί τελέσθηκε σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου και...
17 Οκτωβρίου, 2022 - 11:52

Ο Μητροπολίτης Καστορίας για τον Παύλο Μελά

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Καστορίας για τον Παύλο Μελά

Εκδήλωση μνήμης για τον θάνατο του ήρωα Παύλου Μελά πραγματοποιήθηκε στο χωριό Μελάς με την παρουσία του εκπροσώπου της Κυβέρνησης υφυπουργού Χρήστου Παπαδόπουλου, των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του τόπου, εκπροσώπων συλλόγων, φορέων, μαθητών και του λαού.

Το πρωί τελέσθηκε σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου και τρισάγιο για τον ήρωα Παύλο Μελά και τα μέλη της οικογενείας του, Ναταλίας, Μιχαήλ και Ζωής, με κόλλυβα που είχαν φιλοτεχνημένη την μορφή του ήρωα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος είπε ότι ο Παύλος Μελάς δεν ήταν απλώς ένας στρατιωτικός που έπεσε υπέρ πατρίδος, αλλά ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος και Έλληνας, του οποίου τα πολλά χαρίσματα που εκδηλώθηκαν έμπρακτα στον σύντομο βίο του, τον καθιστούν πρότυπο για κάθε Έλληνα: μαθητή, νέο, πεπαιδευμένο, στρατιώτη, σύζυγο, οικογενειάρχη, και γενικότερα Έλληνα στην διαχρονική πορεία του και την οικουμενική διάστασή του.

Ο Σεβασμιώτατος επικέντρωσε στην χριστιανική καρδιά του ήρωα, που εκφράζεται ιδιαιτέρως στις επιστολές του προς την σύζυγό του Ναταλία, οι οποίες δημοσιεύονται στο βιβλίο της που φέρει το όνομα του ήρωα συζύγου της. Ανέγνωσε δε δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις επιστολές του αυτές, που τις είχε γράψει όντας στην Θεσσαλία και στην πρώτη γραμμή κατά τον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τον λόγο του Παύλου Μελά προς την Ναταλία:

«Είμαι βέβαιος ότι με την θέλησιν του Θεού θα παν όλα καλά.

Ειπέ εις την μητέρα μου ότι μετάλαβα και ότι η συνείδησίς μου είναι ήσυχη.

Τι τα θέλεις; Η θρησκεία μας δίδει πολλήν παρηγορίαν και θάρρος. Άλλως τε χάρις εις αυτήν ελυτρώθη και θα λυτρωθή καθ᾽ ολοκληρίαν ο τόπος μας».

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του ήρωα στην πλατεία του χωριού, η πολλή ενδιαφέρουσα δυνατή ομιλία της εκπαιδευτικού κ. Σόνιας Παπασταύρου, ξενάγηση στο σπίτι που σκοτώθηκε ο ήρωας και δεξίωση από τον σύλλογο του χωριού.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων