03/07/2022 03/07/2022 Κατά την παρελθούσα εβδομάδα, η Εκκλησία μας εόρτασε, ανάμεσα στους άλλους Αγίους, τους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, τους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους και τους αγίου Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος λειτούργησε και μίλησε κατά τις ημέρες αυτές των εορτών, σύμφωνα με το κατωτέρω πρόγραμμα.Επίσης, τέλεσε τα εγκαίνια του εξωκκλησίου της...
03 Ιουλίου, 2022 - 21:23
Τελευταία ενημέρωση: 03/07/2022 - 23:45

Ο Μητροπολίτης Καστορίας στην Μεσοποταμία, Ντολτσό, Ι.Μ. Αγ. Αναργύρων, Γράμμουστα, Διποταμία

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Καστορίας στην Μεσοποταμία, Ντολτσό, Ι.Μ. Αγ. Αναργύρων, Γράμμουστα, Διποταμία
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος λειτούργησε και μίλησε κατά τις ημέρες αυτές των εορτών, σύμφωνα με το κατωτέρω πρόγραμμα.Επίσης, τέλεσε τα εγκαίνια του εξωκκλησίου της Αγίας Παρασκευής στην Γράμμουστα και την κυριακάτικη θεία Λειτουργία στην Διποταμία.

Στην Μεσοποταμία

Η Μεσοποταμία πανηγύρισε στις 28 και 29 Ιουνίου, εορτή των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ημέρα που εορτάζει ο ομώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός της.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος, ο οποίος στο κήρυγμά του μίλησε για τον Απόστολο Πέτρο, τονίζοντας τα χαρακτηριστικά σημεία της ζωής του, όπως διασώζονται στα ιερά Ευαγγέλια, και έχουν μεγάλη σημασία και για την δική μας ζωή.

Τελέσθηκε αρτοκλασία και σχηματίσθηκε ιερά λιτανεία στον κεντρικό δρόμο της κώμης, με πολλούς Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, τους ιεροψάλτες, τους άρχοντες και τον λαό, και με την συμμετοχή των παιδιών του Συλλόγου με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Κατά την διάρκεια του εσπερινού ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε αναγνώστη τον κ. Νικόλαο Τομπατσίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την κυριώνυμη ημέρα τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία, με πάνδημη συμμετοχή.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον Απόστολο Παύλο, στα στοιχεία που συγκρότησαν τον χαρακτήρα του και στην κλήση του από τον Χριστό στο Αποστολικό αξίωμα. Συνέκρινε δε τους Αποστόλους του Χριστού με τους «αποστόλους» των διαφόρων θρησκειών, συμπεραίνοντας ότι δεν υπάρχει καμμιά ομοιότητα μεταξύ τους.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις στην Μεσοποταμία συμμετείχαν οι αρχές του τόπου, ο Δήμαρχος Καστορίας κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Μάνος, η Πρόεδρος του Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του τοπικού κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, Αντιδήμαρχοι, μέλη του Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας και μέλη του Δ.Σ. Καστοριάς.

Συνάντηση στο Επισκοπείο

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος είχε συνάντηση με τον κ. Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμαρχο Καστορίας, την κ. Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και την Πρόεδρο του Π.Σ., και συζήτησε μαζί τους θέμα κοινού ενδιαφέροντος.

Στους Αγίους Αποστόλους στο Ντολτσό

Στις 30 Ιουνίου, εορτή των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, εόρτασε το ομώνυμο Παρεκκλήσι της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου στο Ντολτσό.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον θαυμάσιο λόγο του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος πέρασε και κήρυξε και στην Καστοριά, για τους Αγίους Αποστόλους.

Συμμετείχαν οι Εφημέριοι του Αγίου Γεωργίου π. Μιχαήλ και π. Χρήστος και πολλοί Ενορίτες.

Μετά την θεία Λειτουργία, οι Εφημέριοι ξενάγησαν τον Σεβασμιώτατο στην γειτονιά με τα θαυμάσια αρχοντικά και η κ. Αλεξάνδρα Ράντοβιτς τον ξενάγησε στο θαυμάσιο αρχοντικό του Λαογραφικού Μουσείου.

Στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου

Κατά την εορτή των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των Ρωμαίων, πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς.

Πλήθος προσκυνητών συμμετείχαν με ευλάβεια στις λατρευτικές εκδηλώσεις, τις οποίες διοργάνωσε ο Ηγούμενος π. Ευλόγιος, με την βοήθεια των Ιερομονάχων της Μονής π. Λούππου και π. Πορφυρίου και του π. Νικηφόρου Καλλινίκου, και με την βοήθεια των εθελοντών που βοηθούν την Ιερά Μονή.

Την παραμονή τελέσθηκε ο Αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Καλλινίκου, με μικρά λιτανεία και αρτοκλασία.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ίαση και αντιμετώπιση της «τραγικής τριάδας, των ενοχών, του πόνου και του θανάτου» με την βοήθεια της Χάριτος του Θεού, όπως το κατόρθωσαν οι άγιοι Ανάργυροι και βοηθούσαν και βοηθούν σε αυτό τους πιστούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την κυριώνυμη ημέρα τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο κ. Καλλίνικο. Συμμετείχαν, εκτός από τον Ηγούμενο π. Ευλόγιο και τους Ιερομονάχους της Μονής, και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μονής Φλωρίνης π. Νικηφόρος.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, στον λεγόμενο ύμνο της αγάπης, και πως αυτός εφαρμόζεται μόνον στην ζωή των Αγίων της Εκκλησίας, σύμφωνα με τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος δώρισε έναν επιστήθιο σταυρό στον π. Ευλόγιο, ευχαριστώντας τον για την προσφορά του στην Ιερά Μονή και εν γένει στην Ιερά Μητρόπολή μας.

Μετά την θεία Λειτουργία ακολούθησε εορταστική τράπεζα.

Στην Γράμμουστα

Το Σάββατο 2 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος τέλεσε τα εγκαίνια του Παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής Γράμμουστας, στο θαυμάσιο τοπίο του Γράμμου, συμπαραστατούμενος από τον Εφημέριο π. Λεωνίδα, τους Διακόνους π. Παύλο και π. Παντελεήμονα, με ιεροψάλτη τον κ. Σωτήριο Στογιάννο.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γρηγόριος Γρηγοριάδης, η Πρόεδρος του τοπικού κ. Αλεξάνδρα Μάτσια και πολλοί πιστοί, οι περισσότεροι από τους οποίους ήρθαν στην Γράμμουστα με λεωφορείο από τον Δήμο Άργους Ορεστικού.

Το Παρεκκλήσι ανηγέρθη από τον Πρωτοπρ. π. Λεωνίδα Μπάρδο, υπεύθυνο για την Ενορία, με την συνδρομή και βοήθεια των κατοίκων, που κάνουν προσπάθειες για την συντήρηση και ανάδειξη του χωριού τους, και με την βοήθεια των Δήμων Νεστορίου και Άργους Ορεστικού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην Ομόνοια με τους Συλλόγους της περιοχής

Το Σάββατο το βράδυ οι Σύλλογοι της Καστοριάς Ομόνοια, Αρμονία, Τσαρσί και Χριστόπουλος, με την παρότρυνση της κ. Μαρούλας Βέργου-Γκαμπέση διοργάνωσαν «ανθοφύτευση» στην πλατεία Ομονοίας και την οδό Μητροπόλεως, μια ενέργεια αγάπης για την υποβαθμισμένη σήμερα περιοχή.

Ο Σεβασμιώτατος, φέροντας και ο ίδιος λουλούδια για την περίσταση, ευλόγησε την προσπάθεια, και είπε ότι έχει μεγάλη επιθυμία να ξανανθίσουν τα δύο «μαραμένα» τώρα «άνθη» της οδού Μητροπόλεως που ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη, δηλαδή τα κτίρια του κειμηλιαρχείου και του βιβλιοπωλείου, ώστε ανακαινισμένα να φιλοξενούν την νεολαία της περιοχής. Επίσης είπε ότι, πέρα από τα φυσικά άνθη, τα άλλα άνθη της είναι τα Εκκλησάκια της και, κυρίως, τα παιδιά της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην Διποταμία

Την Κυριακή 3 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου του ακριτικής κώμης της Διποταμίας, με τον Πρωτοπρ. π. Ελευθέριο Συτιλίδη και τους Διακόνους π. Παύλο και π. Παντελεήμονα, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο π. Δημήτριος Μιχαηλίδης.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην έννοια της πατρότητος, με αφορμή την φράση του Χριστού «ο Πατήρ υμών ο ουράνιος» από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας.

Παρέστη ο Αντιδήμαρχος Νεστορίου κ. Ιωάννης Τοτονίδης, ο πρόεδρος του Τοπικού κ. Γιώργος Τσιλίδης και οι κάτοικοι του χωριού.

Τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε ο διδάσκαλος κ. Μιχαήλ  Κιλιτσίδης και ο Σεβασμιώτατος αντιφώνησε εκφράζοντας την ευχή να αναπτυχθεί το ακριτικό χωριό και γενικώς η επαρχία της Καστοριάς, και δίνοντας τις ευλογίες του.

Μετά την θεία Λειτουργία προσφέρθηκε κέρασμα στην πλατεία του όμορφου ακριτικού χωριού, όπου ο Σεβασμιώτατος συζήτησε με τους κατοίκους του.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων