25/09/2022 25/09/2022 Αγιασμός για το Σωματείο «Κοιτάω μπροστά» Το απόγευμα της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, μετά από πρόσκληση της προέδρου του νεοιδρυθέντος Σωματείου Ατόμων με αναπηρία Καστοριάς «Κοιτάω μπροστά» κ. Ειρήνης Χρηστάκη, τέλεσε τα εγκαίνια του νέου Γραφείου του Σωματείου. Στα εγκαίνια μαζί με τον Μητροπολίτη παραβρέθηκαν οι Αρχές του τόπου για...
25 Σεπτεμβρίου, 2022 - 16:36
Τελευταία ενημέρωση: 25/09/2022 - 17:13

Πλούσια η πρόσφατη ποιμαντική δράση του Μητροπολίτη Καστορίας

Διαδώστε:
Πλούσια η πρόσφατη ποιμαντική δράση του Μητροπολίτη Καστορίας

Αγιασμός για το Σωματείο «Κοιτάω μπροστά»

Το απόγευμα της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, μετά από πρόσκληση της προέδρου του νεοιδρυθέντος Σωματείου Ατόμων με αναπηρία Καστοριάς «Κοιτάω μπροστά» κ. Ειρήνης Χρηστάκη, τέλεσε τα εγκαίνια του νέου Γραφείου του Σωματείου.

Στα εγκαίνια μαζί με τον Μητροπολίτη παραβρέθηκαν οι Αρχές του τόπου για να στηρίξουν τις προσπάθειες του νέου Σωματείου, ώστε να αποκτήσουν και τα άτομα με αναπηρία ένα καλύτερο αύριο.

Στο τέλος του Αγιασμού ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος αναφέρθηκε με συντομία στην θέση της Εκκλησίας για την αναπηρία και ευχαρίστησε την πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την πρόσκληση, την συνεχάρη και ευχήθηκε τα δέοντα για την πρόοδο του Σωματείου.

1η Σύναξη Κατηχητών

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την σύναξη των κατηχητών της Μητροπόλεως στην αίθουσα Ταβιθά του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τους κατηχητές των διαφόρων ενοριών, να τους συμβουλέψει σε θέματα κατήχησης και να δώσει την κατευθυντήρια οδό με την οποία θα πραγματοποιηθούν φέτος τα κατηχητικά σχολεία. Είπε ότι για την κατήχηση, που είναι ταυτόσημη με την εκκλησιοποίηση, έχει σημασία και το περιεχόμενο, η ύλη του μαθήματος, και η ψυχική κατάσταση και έμπνευση του κατηχητή και η μέθοδος προσεγγίσεως των παιδιών και των νέων.

Υπογράμμισε δε το γεγονός ότι η Νεότητα και η Κατήχηση αποτελούν προτεραιότητες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητας Αρχιμ. π. Στέφανο Σχοινά, τους Εφημερίους και τους Κατηχητές για την προσφορά τους στην ποιμαντική των νέων.

Εορτή του Αγίου Ευσταθίου στον Μελά

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου , ο σεπτός Ποιμενάρχης τέλεσε την θεία Λειτουργία στο ιστορικό χωριό Μελάς, που έλαβε το όνομά του από τον ήρωα του Μακεδονικού Αγώνος Παύλο Μελά.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι π. Σωκράτης Παπαδόπουλος, ο εφημέριος του χωριού π. Γαβριήλ Παπαδόπουλος, και ο διάκονος Παύλος.

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησε η πρόεδρος του περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κάλλη Κυριακίδου.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος περιέγραψε την εικόνα του Αγίου που βρίσκεται στο τέμπλο του Ιερού Ναού, στην οποία ιστορούνται περιφερειακά όλες οι σκηνές του βίου του. Οι σκηνές αυτές, είπε, δεν περιγράφουν απλώς μια ιστορία, έναν βίο ενός ανθρώπου, αλλά την κλήση του Χριστού και την νίκη του Μάρτυρος επί του κόσμου και του θανάτου.

Αγιασμός στην παιδική ποδοσφαιρική ομάδα του Μαυροχωρίου

Λίγο μετά το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Μητροπολίτης τέλεσε τον Αγιασμό της Παιδικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Μαυροχωρίου, μίλησε στους μικρούς ποδοσφαιριστές, στους γονείς και τους παράγοντες της ομάδας, και κέρασε τα παιδιά ένα παγωτό.

Οι γονείς των παιδιών προσέφεραν κεράσματα και ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρόεδρο της ομάδος κ. Χρήστο Κυριλίδη, τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Βασίλειο Μιρκόπουλο, αλλά και με τον Βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια και την Πρόεδρο του Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας κ. Κάλλη Κυριακίδου, διάφορα θέματα του χωριού, της ομάδος και του αθλητισμού.

Ιερατική Σύναξη Σεπτεμβρίου

Το πρωί της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό πραγματοποιήθηκε η Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς εν΄ όψη της αρχής του νέου Εκκλησιαστικού Έτους.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους Ιερείς σχετικά με τον αγώνα του Ιερέως στον σύγχρονο κόσμο και στην συνέχεια τους ενημέρωσε για τα διάφορα εκκλησιαστικά ζητήματα της Ιεράς Μητροπόλεως και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Επίσης, διάβασε την ποιμαντορική του εγκύκλιο σχετικά με την έναρξη των κατηχητικών σχολείων και γενικότερα της ποιμαντικής χρονιάς και προέτρεψε τους Ιερείς να δώσουν βαρύτητα στο θέμα αυτό.

Εορτή Αγίου Πλάτωνος χρηματίσαντος Πρωτοσυγκέλλου Καστορίας

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ε.ε ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς για την εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Πλάτωνος Αιβαζίδη Πρωτοσυγκέλλου Αμασείας, χρηματίσαντος και Διακόνου και Πρωτοσυγκέλλου Καστορίας.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι Ιερείς του Ιερού Ναού π. Στέφανος Σχοινάς, π. Φώτιος Λεβέντης, π. Γρηγόριος Κυριάζος, π. Ηλίας Σίμος και ο διάκονος Παύλος. Έψαλε ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ. Σωτήριος Γκάγκας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα κόλλυβα του Αγίου και αναφέρθηκε στην προσωπικότητά του.

Στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το 7ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς στην παλαιά πόλη στο Ντολτσό, κατόπιν ευγενικής προσκλήσεως της Διευθύντριας κ. Μαρίας Λύτης.

Είπε ότι το Σχολείο αυτό είναι όμορφο και εξωτερικά, γιατί είναι κτισμένο σε μακεδονικό ρυθμό, αλλά και εσωτερικά με τις εργασίες των παιδιών και με αυτά τα ίδια τα παιδιά που καλλιεργούν με την βοήθεια των Εκπαιδευτικών τις αρετές.

Τους μίλησε ακόμη για τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, ο οποίος επισκέφθηκε την Καστοριά και μίλησε στον Ναό του Αγίου Ανδρέα που βρίσκεται δίπλα στο Σχολείο τους.

Τέλος μοίρασε στα ως ευλογία μία εικόνα και τους προσέφερε ένα κέρασμα, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τους πρώην συναδέλφους του εκπαιδευτικούς.

Στο Άργος Ορεστικό για την Εμποροπανήγυρη

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό της Ενάρξεως της Εμποροπανήγυρης στο Άργος Ορεστικό, συνοδευόμενος από τους π. Λεωνίδα Μπάρδο, π. Πασχάλη Μουτζίκη και τον διάκονο π. Παύλο.

Μετά το πέρας του Αγιασμού ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στις Αρχές του τόπου και στον λαό που παρακολουθούσε, συνεχάρη τον Δήμαρχο Άργους Ορεστικού για την άψογη προετοιμασία της εμποροπανήγυρης που είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και ευχήθηκε τα δέοντα στους εμπόρους, εργαζομένους και αγοραστές.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Καλλίνικος επισκέφθηκε, μαζί με τους επισήμους, τους πάγκους με τους πωλητές με σκοπό να τους ευλογήσει από κοντά, να τους στηρίξει και να τους ευχηθεί «καλές δουλειές».

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου παρέθεσε κέρασμα στις Αρχές του τόπου.

Στον Γέρμα

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου ε.ε ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Γέρμα για να τελέσει το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του αειμνήστου και πολύ αγαπητού στην επαρχία της Καστοριάς π. Αθανασίου Στυλιάδη, πατρός του λαικού υπαλλήλου της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Βασιλείου Στυλιάδη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος αναφέρθηκε στον εορτάζοντα νεοφανή Άγιο Σιλουανό τον Αγιορείτη και συγκεκριμένα σε λόγο του περί της Ιερωσύνης.

Στο τέλος δε της θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου αναφέρθηκε στον κεκοιμημένο Ιερέα και τις αρετές του που τον έκαναν αγαπητό στους Ενορίτες του του Γέρμα και στην πατρίδα του την Κορησό.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων