03/12/2022 03/12/2022 Με δοξολογία και ευχαριστία στον Άγιο Τριαδικό Θεό ολοκληρώθηκε ακόμα μία εβδομάδα στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος συνέχισε το εβδομαδιαίο λατρευτικό αλλά και κηρυκτικό του πρόγραμμα, δίνοντας βέβαια την παρουσία του και σε διάφορες εκδηλώσεις άλλων φορέων. Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου πραγματοποίησε τις δυο καθιερωμένες ομιλίες στους Μανιάκους και στον...
03 Δεκεμβρίου, 2022 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 03/12/2022 - 22:11

Ποιμαντικές δράσεις του Μητροπολίτη Καστορίας Καλλίνικου

Διαδώστε:
Ποιμαντικές δράσεις του Μητροπολίτη Καστορίας Καλλίνικου

Με δοξολογία και ευχαριστία στον Άγιο Τριαδικό Θεό ολοκληρώθηκε ακόμα μία εβδομάδα στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος συνέχισε το εβδομαδιαίο λατρευτικό αλλά και κηρυκτικό του πρόγραμμα, δίνοντας βέβαια την παρουσία του και σε διάφορες εκδηλώσεις άλλων φορέων.

Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου πραγματοποίησε τις δυο καθιερωμένες ομιλίες στους Μανιάκους και στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Καστοριάς, μιλώντας σε Νέους για θέματα που απασχολούν κυρίως την νεότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορα Καστοριάς με την ευκαιρία του εκκλησιασμού του Πρότυπου Λυκείου Καστοριάς. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην σημαντική παράδοση ιστορίας και θεογνωσίας που διασώζεται στην Ελλάδα, περισσότερο από άλλα μέρη της οικουμένης, και είναι πολύτιμη για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον πανηγυρικό εσπερινό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορα. Την ακολουθία του Εσπερινού παρακολούθησαν το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο, το Εσπερινό Ε.Π.Α.Λ, το Εσπερινό Σχολείο 2ης Ευκαιρίας.

Ο Σεβασμιώτατος μέσα στα πλαίσια της ποιμαντικής του, είχε την ευκαιρία να ξανασυναντήσει τους μαθητές και εκπαιδευτικούς αυτών των Σχολείων της πόλης μας που δίνουν τον δικό τους αγώνα για την μάθηση και την γνώση. Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους εκκλησιασθέντες για τον Απόστολο Ανδρέα ως εργαζόμενο και συνάμα Μαθητή του Χριστού.

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου ανήμερα της εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, ο ποιμενάρχης μας ιερούργησε στο ιστορικό παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα στην παλιά πόλη της Καστοριάς το Ντολτσό. Μαζί με τον Σεβασμιώτατο λειτούργησαν και οι ιερείς του Ναού καθώς και οι διάκονοι της Μητροπόλεως. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βλέμμα του Χριστού προς τους Αποστόλους, που είναι μια μετάγγιση ενέργειας και Χάριτος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Ανδρομάχη Σκρέττα, για την πολύτιμη εργασία της Εφορίας στην συντήρηση των μνημειακών Ιερών Ναών και της ευχήθηκε για την ονομαστική της Εορτή. Επίσης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την οικογένεια, τον Κωνσταντίνο και την Αναστασία, που φροντίζει τον Ναό του Αγίου Ανδρέα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε την καθιερωμένη ομιλία του, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορα με γενικό τίτλο «Οικογενειακά».

Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε σε ένα από τα πιο γραφικά παρεκκλήσια της Καστοριάς, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Πετρίτη που είναι χτισμένος μέσα στον βράχο βλέποντας την πανέμορφη λίμνη Ορεστίδα.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος ο οποίος ήταν έγγαμος και αγίασε ζώντας μέσα στην Οικογένεια και την μεγαλούπολη της Κωνσταντινούπολης. Επίσης υπογράμμισε την παρακαταθήκη που άφησε ο Άγιος στους συγγενείς και φίλους του λίγο πριν κοιμηθεί. Είπε να μην ξεχνάμε την φιλοξενία, να μην επιζητούμε τα ξένα πράγματα και να μην λείπουμε από τις ακολουθίες της Εκκλησίας μας.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την κ. Πολυξένη Λιάνου και τον π. Μιχαήλ που φροντίζουν και συντηρούν το Παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Μουσικό Σχολείο, στην Αίθουσα του οποίου πραγματοποιείτο από εξειδικευμένα στελέχη η βιωματική προσέγγιση των μαθητών Δημοτικών και άλλων Σχολείων στον τρόπο ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Την Παρασκευή το βράδυ τελέσθηκε κουρά νέου μοναχού στην Ιερά Μονή Μαυριωτίσσης, στην οποία θα γίνει αναφορά σε επόμενο δελτίο τύπου.

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς, μαζί με πλειάδα Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως, προεορτίως της εορτής του Αγίου Νικολάου. Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της θείας Λειτουργίας μίλησε καταλλήλως για την αξία του μοναχισμού, ως μια έκφραση εκκλησιαστικής ζωής, και τόνισε τις καταστρεπτικές συνέπειες της αυτονόμησης από την Εκκλησία, όπως το βλέπουμε πολύ συχνά στις ημέρες μας.

Η αρχιερατική θεία Λειτουργία τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο κ. Καλλίνικο και για το γεγονός της πρόσφατης εγκαταβίωσης στην Ιερά Μονή του Ιερομονάχου π. Αγαθονίκου Λυπίτκα, γεγονός που δίνει πάλι μοναχική ζωή στο Μοναστήρι μετά από εξήντα και πλέον χρόνια. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε τα δέοντα στον π. Αγαθόνικο ενώπιον όλου του εκκλησιάσματος.

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την σπηλαιώδη Σκήτη του Αγίου Νικολάου Αμπελοκήπων, συνοδευόμενος από τον π. Γρηγόριο Τερζόπουλο, τον διάκονο π. Παντεήμονα, τον Πρόεδρο του χωριού κ. Ιωάννη Ζησιάδη και νέους του χωριού που ενδιαφέρονται για το Εξωκκλήσι. Η ανάβαση στο σπήλαιο γίνεται με πεζοπορεία και διά μέσου μιάς πολύ απότομης κλίμακας, ιδιοκατασκευής των κατοίκων. Ο Σεβασμιώτατος από το Εξωκκλήσι θαύμασε το τοπίο και συζήτησε με τους κατοίκους για τον τρόπο αξιοποίησής του, με την βελτίωση της προσβασιμότητας.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων