25/05/2020 25/05/2020 Τελέστηκε η πρώτη επίσημη εορτή της συνάξεως των 7 Καστοριανών Νεομαρτύρων οι οποίοι ήταν: ο Μάρκος Μαρκούλης ο οποίος μαρτύρησε στο Άργος Ορεστικό, Ιωάννης-Νούλτσος με τον γαμπρό και τον αδελφό του, τους οποίους κρέμασαν στην λεύκα της Καστοριάς, Γεώργιος εξ Αγαρηνών (Χασάν), ο οποίος μαρτύρησε αφού είδε το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου του εκ Σαμαρίνης,...
25 Μαΐου, 2020 - 13:04
Τελευταία ενημέρωση: 25/05/2020 - 12:50

Πρώτος επίσημος εορτασμός των Καστοριανών Νεομαρτύρων

Διαδώστε:
Πρώτος επίσημος εορτασμός των Καστοριανών Νεομαρτύρων

Τελέστηκε η πρώτη επίσημη εορτή της συνάξεως των 7 Καστοριανών Νεομαρτύρων οι οποίοι ήταν: ο Μάρκος Μαρκούλης ο οποίος μαρτύρησε στο Άργος Ορεστικό, Ιωάννης-Νούλτσος με τον γαμπρό και τον αδελφό του, τους οποίους κρέμασαν στην λεύκα της Καστοριάς, Γεώργιος εξ Αγαρηνών (Χασάν), ο οποίος μαρτύρησε αφού είδε το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου του εκ Σαμαρίνης, Βασίλειος Ιερεύς εκ Χιλιοδένδρου, ο οποίος μαρτύρησε δια πελέκεως και Πλάτων Αϊβαζίδης, Πρωτοσύγκελλος του Γερμανού Καραβαγγέλη.

Ο εορτασμός  πραγματοποιήθηκε το τριήμερο που πέρασε, όπου πλήθος κόσμο προσήλθε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς σε όλη τη διάρκεια του τιημέρου με σκοπό να προσευχηθεί στους νέους μάρτυρες τους οποίους το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρόσφατα κατέγραψε στους αγιογραφικούς δέλτους και όρισε να εορταστούν την Κυριακή του Τυφλού κάθε έτους.

Έτσι, την Παρασκευή το βράδυ, τελέστηκε προεόρτια αγρυπνία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και τη συμμετοχή Ιερέων της Μητροπόλεως, κατά την οποία η Θεία Λειτουργία τελέστηκε επί της λάρνακας που περιέχει τα ιερά λείψανα του Ιερομάρτυρος Βασιλείου από το Χιλιόδενδρο. Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ζωντανή παρουσία των Αγίων Νεομαρτύρων καθ’ όλο αυτό το διάστημα και ιδιαίτερα τις ημέρες της λοιμικής ασθενείας.

Το Σάββατο το απόγευμα, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος και συγχοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καστορίας.

Τέλος, την Κυριακή το πρωί, Κυριακή του Τυφλού και τελευταία Κυριακή του ιερού Πεντηκοσταρίου, τελέσθηκε η Αρχιερατική Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, ενώ συλλειτούργησαν ο Αρχειοφύλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σίσκος, οι Εφημέριοι του Μητροπολιτικού Ναού και οι Διάκονοι. Την ώρα του Κοινωνικού αναγνώστηκε η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου επί τη εόρτια αυτή ημέρα, ενώ προ της Απολύσεως, ο Αρχιμ. Αγαθάγγελος ανέγνωσε την σχετική πράξη αγιοκατατάξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τους 7 Νεομάρτυρες.

 

Περισσότερες φωτογραφίες πατώντας εδώ. 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων