31/01/2023 31/01/2023 Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα εορτάστηκε εφέτος στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας η Σύναξη των Τριών Ιεραρχών Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγόριου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Προστατών των Γραμμάτων και της Παιδείας. Εσπερινός και τελετή βράβευσης του μαθητικού διαγωνισμού Συγκεκριμένα την παραμονή της Εορτής, Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό ο πανηγυρικός...
31 Ιανουαρίου, 2023 - 17:29
Τελευταία ενημέρωση: 31/01/2023 - 17:27

Βράβευση Λογοτεχνικού Μαθητικού Διαγωνισμού στη Μητρόπολη Καστοριάς (VIDEO)

Διαδώστε:
Βράβευση Λογοτεχνικού Μαθητικού Διαγωνισμού στη Μητρόπολη Καστοριάς (VIDEO)

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα εορτάστηκε εφέτος στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας η Σύναξη των Τριών Ιεραρχών Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγόριου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Προστατών των Γραμμάτων και της Παιδείας.

Εσπερινός και τελετή βράβευσης του μαθητικού διαγωνισμού

Συγκεκριμένα την παραμονή της Εορτής, Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό ο πανηγυρικός εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην συμβολή των Τριών Ιεραρχών στην Παιδεία και στη χριστιανική ηθική και παράδοση.

Στη συνέχεια ακολούθησε η τελετή βράβευσης των μαθητών που διακρίθηκαν στο λογοτεχνικό μαθητικό διαγωνισμό που διοργάνωσε και εφέτος το Γραφείο Νεότητος πάντοτε με την προτροπή και καθοδήγηση του του Μητροπολίτου.

Στην τελετή παραβρέθηκαν η βουλευτής κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς κ. Φουλιράς, η Προισταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ευγενία Μαρνέρη, ο Προιστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αναστάσιος Ξανθόπουλος, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου οι οποίοι χαιρέτησαν την εκδήλωση, καθηγητές και μαθητές.

Ιδιαίτερη σημαντική ήταν η παρουσία στην τελετή βράβευσης η παρουσία του κ. Δημητρίου Σαρρή, μέλος του Δ/Σ της Α.Ε “Νερά Πηγών Γράμμου”, ο οποίος εκπροσώπησε το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος.

Το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, το οποίο ίδρυσε ο καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος πάντοτε τρέφει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ελληνικής παιδείας και πολιτισμού, ενήργησε μία αξιέπαινη και συγκινητική πράξη: την επιχορήγηση των πρώτων βραβείων του φετινού διαγωνισμού κάθε κατηγορίας συνολικού ποσού 900 ευρώ.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν σχετικό με την προσφώνηση του Υπουργού Βορείου Ελλάδος κ. Αύγ. Θεοτόκη κατά την υποδοχή των οστών του Γερμανού Καραβαγγέλη από την Βιέννη στη Θεσσαλονίκη: «Θέλομεν οι Ελληνες να ζήσωμεν εν ειρήνη. Δεν θέλομεν ουδενός να παραβιάσωμεν τας θύρας. Ζητούμεν από όλους και προσφέρομεν αγάπην και συνεργασίαν και αδελφωσύνην και ειρήνην. Και όλα αυτά, διότι είμεθα ελεύθεροι, διότι αγαπούμεν την ζωή χωρίς να φοβόμαστε τον θάνατον».

Σε αυτό υπάρχουν έννοιες που, ανέκαθεν εξέφραζαν την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Στηριζόμενοι στις έννοιες αυτές, καλείστε να αναπτύξετε τις σκέψεις σας σε ελεύθερο κείμενο.

Τα γραπτά αξιολογήθηκαν από τετραμελή επιτροπή η οποία αποτελούνταν από τους τρεις συνταξιούχους εκπαιδευτικούς: την φιλόλογο κ. Χαρίκλεια Βούρδα, από την φιλόλογο κ. Γλυκερία Ευαγγέλου, από τον θεολόγο κ. Φώτιο Γεωργιάδη, και την φιλόλογο- θεολόγο κ. Πελαγία Γαλανού, υπάλληλο Διοικητικού στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καστοριάς.

Πριν από την επίδοση των Βραβείων η φιλόλογος κ. Γλυκερία Ευαγγέλου, εκπροσωπώντας την τετραμελή επιτροπή αξιολόγησης των γραπτών ανέφερε ότι για την αξιολόγηση των γραπτών ελήφθη υπ’ όψη η δομή, η σαφήνεια και η πρωτοτυπία.

Το Γραφείο Νεότητος ευχαριστεί και συγχαίρει τους 50 μαθητές (27 μαθητές Λυκείου και 23 μαθητές Γυμνασίου) για την συμμετοχή τους. Από τους συμμετέχοντας διακρίθηκαν οι παρακάτω:

Νικόλαος Παπαευθυμίου (2 ο Γυμνάσιο Άργους Ορεστικού) 1 ο βραβείο (150 ευρώ) στην κατηγορία ποίημα Γυμνασίου

Μελίνα Γκοσιοπούλου (3 ο Γυμνάσιο Καστοριάς) 2 ο βραβείο (100 ευρώ) στην κατηγορία ποίημα Γυμνασίου

Ιωάννα Μηνοπούλου (2 ο Γυμνάσιο Άργους Ορεστικού) 1 ο βραβείο (300 ευρώ) στην κατηγορία πεζού κειμένου Γυμνασίου

Βασίλειος – Ηλίας Βλάχος ( Γυμνάσιο Μεσοποταμίας) 2 ο βραβείο (300 ευρώ) στην κατηγορία πεζού κειμένου Γυμνασίου.

Φωτεινή Μαρία Μακροζήση, (3 ο Γυμνάσιο Καστοριάς) 3 ο βραβείου (200 ευρώ) στην κατηγορία πεζού κειμένου Γυμνασίου

Βασιλική Πανυτσίδου (ΓΕΛ Άργους Ορεστικού) 1 ο βραβείο (150 ευρώ) στην κατηγορία ποίημα Λυκείου

Κατερίνα Κατσανέβα ( 2 ο ΓΕΛ Καστοριάς) 2 ο βραβείο (100 ευρώ) στην κατηγορία ποίημα Λυκείου

Θεοδοσία Κορεντσίδου (3 ο ΓΕΛ Καστοριάς) 1 ο βραβείο (300 ευρώ) στην κατηγορία πεζού κειμένου Λυκείου.

Ναταλία Κοντοπούλου (ΓΕΛ Άργους Ορεστικού) 2 ο βραβείο (300 ευρώ) στην κατηγορία πεζού κειμένου Λυκείου

Νικόλαος Τσιολάκας (3 ο ΓΕΛ Καστοριάς )3 ο βραβείο (200 ευρώ) στην κατηγορίαπεζού κειμένου Λυκείου

Να σημειώσουμε ότι οι συμμετέχοντες έλαβαν αναμνηστικό ενθύμιο συμμετοχής και από μία δώρο-κάρτα για αγορές από το βιβλιοπωλείο της Μητροπόλεως.

Περισσότερες Φωτογραφίες 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων