08/12/2020 08/12/2020 Ανακοίνωση εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας στην οποία απαντάει σε παρέμβαση του Βουλευτή Κερκύρας κ. Αλεξάνδρου Αυλωνίτη προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο. : “Η Εκκλησία δεν εκχωρεί το δικαίωμα της διδασκαλίας για τον τρόπο έκφρασης της πίστης σε κανέναν πολιτικό ή οιονδήποτε άγευστο της χάριτος του Θεού και αγνοούντα την παράδοσή της, την οποία προφανώς...
08 Δεκεμβρίου, 2020 - 21:24
Τελευταία ενημέρωση: 08/12/2020 - 22:44

“Οι άγευστοι Χάριτος δεν εκφράζουν την Εκκλησία”

Διαδώστε:
“Οι άγευστοι Χάριτος δεν εκφράζουν την Εκκλησία”

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας στην οποία απαντάει σε παρέμβαση του Βουλευτή Κερκύρας κ. Αλεξάνδρου Αυλωνίτη προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο. : “Η Εκκλησία δεν εκχωρεί το δικαίωμα της διδασκαλίας για τον τρόπο έκφρασης της πίστης σε κανέναν πολιτικό ή οιονδήποτε άγευστο της χάριτος του Θεού και αγνοούντα την παράδοσή της, την οποία προφανώς και αντιμετωπίζει ως συμβολική ή φολκλορική, όπως και η ίδια δεν αποφασίζει για ζητήματα που αφορούν στην πολιτεία, σεβόμενη τους διακριτούς συνταγματικούς ρόλους” τονίζει μεταξύ άλλων η Μητρόπολη. 

Δείτε την ανακοίνωση: 

Ο βουλευτής Κέρκυρας κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης θεώρησε σήμερα “υποχρέωσή” του να παρέμβει για να κάνει “μάθημα” στον Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο περί του πόσο χριστιανός είναι ο Μητροπολίτης και πόσο ο ίδιος!

Χωρίς να έχει διαβάσει με προσοχή την ανακοίνωση-ενημέρωση που η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας απηύθυνε προς τον λαό του Θεού, απαντά σε ό,τι νομίζει ότι έχει γράψει ο Μητροπολίτης!

Συγκεκριμένα αναφέρει επί λέξει: “με εντυπωσιάζει αρνητικά το διχαστικό αποτέλεσμα των επιλογών του Μητροπολίτη κ. Νεκτάριου σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αποφάσεων κατά το εορταστικό τριήμερο του πολιούχου μας Αγίου Σπυρίδωνος”.

Και ερωτάται ο κ. Βουλευτής: από πού προκύπτει από την ανακοίνωση της Μητροπόλεως ότι ο Μητροπολίτης δεν τηρεί το υγειονομικό πρωτόκολλο; Μήπως από εκεί που λέει ότι η τοπική Εκκλησία “Όπως έπραξε μέχρι τώρα, θα συμμορφωθεί προς όλα τα μέτρα τα οποία η Πολιτεία έχει λάβει για την λειτουργία των ναών”;

Και συνεχίζει ο κ. Αυλωνίτης ότι “Θα πρέπει να κατανοήσει ο Μητροπολίτης ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και οι ιερείς και γενικά η Εκκλησία δεν λειτουργούν έξω και πέραν του θεσμικού πλαισίου που χαράζει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έστω και αν το πλαίσιο αυτό κρίνεται, κατακρίνεται ή εμπεριέχει αντιφάσεις”.

Και αναρωτιόμαστε: άραγε διάβασε στην ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως το εξής: “Η τοπική Εκκλησία γνωρίζει την θέση της και δεν θέλει ούτε μπορεί να την υπερβεί στα πλαίσια της έννομης τάξης”;

Και συνεχίζει ο κ. Αυλωνίτης: “Η αλληλεγγύη στον ανθρώπινο πόνο και η συμπαράσταση στις δυσκολίες που συναντούν με τα αυξημένα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας όλων μας είναι κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία μας ΘΕΑΡΕΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ που μπορεί και πρέπει να συμπαρασύρει σε ανάλογα συναισθήματα τους κατοίκους του νησιού μας”.

Γνωρίζει άραγε ο κ. Βουλευτής τι έχει κάνει η Εκκλησία όλα αυτά τα χρόνια του ανθρώπινου πόνου, με μνημόνια “πράσινα”, “μπλε” και “κόκκινα”; Ποιος από τους πολιτικούς στάθηκε στο πλευρό των αναξιοπαθούντων και πονεμένων αδελφών μας, χριστιανών και μη, για να δικαιούται να μιλά για “θεάρεστες χριστιανικές πράξεις”;

Αν την ειρηνική διαμαρτυρία που εκφράζει η Εκκλησία της Κέρκυρας για την άρνηση της ελληνικής πολιτείας να σεβαστεί την κερκυραϊκή παράδοση και μάλιστα με τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως η Ιερά Μητρόπολις πρότεινε, αποτυπώνοντας το αίσθημα του λαού, ο κ. Βουλευτής δεν μπορεί να την κατανοήσει, λυπούμαστε, αλλά “δεν θα συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις του”.

Και για τον κ. Αυλωνίτη λοιπόν, ο οποίος μπορεί να μεγάλωσε από την Εκκλησία, αλλά φοβούμαστε ότι εφαρμόζει το “ούς έθρεψε το μάννα, εκίνησαν την πτέρναν”, ισχύει στο ακέραιο το σημείο της ανακοινώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως: “Η Εκκλησία δεν εκχωρεί το δικαίωμα της διδασκαλίας για τον τρόπο έκφρασης της πίστης σε κανέναν πολιτικό ή οιονδήποτε άγευστο της χάριτος του Θεού και αγνοούντα την παράδοσή της, την οποία προφανώς και αντιμετωπίζει ως συμβολική ή φολκλορική, όπως και η ίδια δεν αποφασίζει για ζητήματα που αφορούν στην πολιτεία, σεβόμενη τους διακριτούς συνταγματικούς ρόλους”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων