31/01/2023 01/02/2023 Με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, η Κέρκυρα εόρτασε την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας. Όλα τα σχολεία εκκλησιάστηκαν στις ενορίες του νησιού, ενώ και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο τίμησε την ημέρα αυτή με την συμμετοχή του τμήματος Μουσικών Σπουδών στην θεία λειτουργία στον ναό των Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου....
31 Ιανουαρίου, 2023 - 20:32
Τελευταία ενημέρωση: 01/02/2023 - 1:43

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Κέρκυρα

Διαδώστε:
Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Κέρκυρα

Με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, η Κέρκυρα εόρτασε την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας.

Όλα τα σχολεία εκκλησιάστηκαν στις ενορίες του νησιού, ενώ και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο τίμησε την ημέρα αυτή με την συμμετοχή του τμήματος Μουσικών Σπουδών στην θεία λειτουργία στον ναό των Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, με την συμμετοχή μαθητών από Δημοτικά και Γυμνάσια της πόλης, ενώ εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας τον επίσημο λόγο εκφώνησε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δέσποινα Σαββίδου.

Προσφωνώντας τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ο Μητροπολίτης Κερκύρας ζήτησε από όλους να μιμηθούν το ήθος των Τριών Ιεραρχών, να αγωνιστούν για μία παιδεία με αγάπη στα γράμματα και την πίστη στον Θεό και να προοδεύσουν καλλιεργώντας και την ψυχή, χωρίς να μένουν μόνο στην ξηρά γνώση.

Με την ευκαιρία της εορτής η Ιερά Μητρόπολη διοργάνωσε επίσημη εκδήλωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών του τόπου το απόγευμα της Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2023, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ». Αφού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος ευλόγησε την βασιλόπιτα των εκπαιδευτικών, ακολούθησε η παρουσίαση ύμνων από την εορτή των Τριών Ιεραρχών από την Χορωδία της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ», υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Νικόλαου Μακρόπουλου. Στη συνέχεια, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας κ. Δημήτρης Μεταλληνός, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Φλώρος και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χάρης Αλαμάνος.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο λόγιος Αγιορείτης π. Νίκων, ο οποίος, με την ευκαιρία της εορτής, τόνισε ότι ο εκπαιδευτικός, όπως και ο κάθε χριστιανός καλείται να γίνει ένας μικρός ιεραπόστολος, για να διδάξει τα παιδιά και τον κόσμο την αλήθεια, αφού ζήσει την συνέπεια λόγων και έργων. παρέθεσε στην συνέχεια εμπειρίες από την αγιορείτικη παράδοση, που βοηθούν στην πνευματική αυτογνωσία.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν σ’ αυτήν, ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να μην αδιαφορήσουν για κανέναν μαθητή, αλλά με αγάπη να σταθούν τόσο στον αγώνα της γνώσης, όσο και στην καλλιέργεια της ψυχής. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να ξαναβρούμε το ήθος των Τριών Ιεραρχών, που περνά μέσα από την σχέση δασκάλου και μαθητή, μέσα από την πνευματική διάσταση της γνώσης που οδηγεί τον άνθρωπο σε κοινωνία με τον Θεό και τον συνάνθρωπο.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε και μία παραγωγή με πολυμέσα του Γραφείο Νεότητας της τοπικής Εκκλησίας με θέμα «Οι Τρεις Ιεράρχες ως ξεχωριστά πρότυπα».

Το απόγευμα, τέλος, της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, έγινε δεύτερη εκδήλωση με ομιλητή πάλι τον π. Νίκωνα, ο οποίος απευθύνθηκε στα μέλη της Σχολής Γονέων,του Κύκλου Επιστημόνων και εργαζομένων και την φοιτητική σύναξη της τοπικής Εκκλησίας, με αφορμή από τις εμπειρίες της μοναχικής ζωής και δίνοντας απάντηση στο ερώτημα «πώς μπορώ να σωθώ;». Ο γέροντας επεσήμανε την ανάγκη της μετοχής στην εκκλησιαστική ζωή, του διαλόγου με τον κόσμο και την τεχνολογία, χωρίς φόβο, όπως επίσης και την ανάγκη για να μένει ο καθένας εφ ω ετάχθη, ώστε διά της πίστεως να παλεύει κάθε περίσταση.

Μετά από τον διάλογο που ακολούθησε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε τον π. Νίκωνα και προέτρεψε τους συμμετέχοντες να έχουν πνεύμα κριτικό απέναντι στην τεχνολογία, να αγωνίζονται να έχουν νου καθαρό από περισπασμούς και να παλεύουν στον αγώνα της προσευχής και της αγάπης για τον Θεό και τον συνάνθρωπο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων