13/04/2021 13/04/2021 Το βράδυ της Κυριακής 11 Απριλίου 2021, στα πλαίσια λειτουργίας της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, έγινε η τρίτη διαδικτυακή συνάντηση με συμμετοχή γονέων και ζευγαριών από την Κέρκυρα αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας με μεγάλη επιτυχία. Επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής ήταν ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος – Λίβυος,...
13 Απριλίου, 2021 - 14:43
Τελευταία ενημέρωση: 13/04/2021 - 15:04

Η τρίτη διαδικτυακή συνάντηση της Σχολής Γονέων της Μητρόπολης Κερκύρας

Διαδώστε:
Η τρίτη διαδικτυακή συνάντηση της Σχολής Γονέων της Μητρόπολης Κερκύρας

Το βράδυ της Κυριακής 11 Απριλίου 2021, στα πλαίσια λειτουργίας της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, έγινε η τρίτη διαδικτυακή συνάντηση με συμμετοχή γονέων και ζευγαριών από την Κέρκυρα αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας με μεγάλη επιτυχία.

Επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής ήταν ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος – Λίβυος, γνωστός συγγραφέας, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας στην Κρήτη, με θέμα: «Η εμπιστοσύνη στη σχέση του ζευγαριού”.

Η συνάντηση ξεκίνησε με μια σύντομη παρουσίαση του βιβλίου του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου με τίτλο “Εμπιστοσύνη”, από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό.

Ο ομιλητής στην συνέχεια ξεκίνησε την ομιλία του με μια εισαγωγή αντλώντας στοιχεία από την Αγία Γραφή που σχετίζονται με την αγάπη και την εμπιστοσύνη προς τον Θεό και τον πλησίον, συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Σε μια σχέση δεν μπορώ να ελέγξω τις πράξεις του άλλου απόλυτα, αλλά πιστεύω στον άνθρωπο που έχω δίπλα μου. Η σχέση προάγεται μέσα από την πίστη και την εμπιστοσύνη. Η σχέση είναι μυστήριο, δεν ορίζεται. Παραδείγματα εμπιστοσύνης του ανθρώπου προς το Θεό μπορούν να είναι ο Ιώβ, η Θυσία του Αβραάμ, η προσευχή του Κυρίου στον κήπο της Γεθσημανής.

Στο κύριο μέρος της παρουσίασης του θέματος αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε σημεία που αφορούν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο ζευγάρι τονίζοντας τα εξής: η παρουσία της αγάπης καθημερινά μέσα στη σχέση είναι μια διαρκής υπεύθυνη προσπάθεια. Χρειάζεται μια ασκητική της αγάπης. Ας μην βλέπουμε τον σύντροφό μας ως Θεό μας. Κανείς δεν είναι τέλειος, καθένας έχει προτερήματα αλλά και ελαττώματα. Να μάθουμε να αγαπάμε και την ατέλεια του άλλου. Να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα στην ζωή του άλλου. Αυτό δείχνει άγχος ελέγχου, αβεβαιότητας. Το ψέμα κλονίζει και δυναμιτίζει την σχέση, η συγχώρεση όμως επαναφέρει την αρμονία. Ως σύντροφοι είναι απαραίτητο να είμαστε ευαίσθητοι απέναντι στα αισθήματα του άλλου, διότι η αδιαφορία μπορεί να βιωθεί ως κόλαση και τραύμα. Το ζευγάρι οφείλει να δουλεύει τη σχέση του διακονώντας ο ένας τον άλλο, καλλιεργώντας την επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα, αξιοποιώντας κοινό χρόνο και χώρο. Ωστόσο είναι απαραίτητος και ο σεβασμός στα όρια του άλλου.

Κλείνοντας ο π. Χαράλαμπος τόνισε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από ένα πειρασμό, δηλαδή να μη νομίσουμε ότι αυτό που δεν βρίσκουμε στο στο γάμο μας θα το βρούμε σε κάποιο άλλο πρόσωπο ή κάπου αλλού.

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νεκτάριος. Αφού ευχαρίστησε τον π. Χαράλαμπο για τον πολύ ωραίο και επίκαιρο λόγο του, τους συμμετέχοντες και τους υπευθύνους στη Σχολή γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τόνισε ότι η ζωή του καθενός δεν είναι σκοπός ούτε τυπικός ούτε από ιδιοτέλεια. Ο σκοπός είναι να φτάσουμε στην αλληλοπεριχώρηση της καρδιάς. Στην ταύτιση, όχι μόνο του θελήματος του ενός στον άλλο, αλλά και των απόψεων και των αποφάσεων. Μέσα από την εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού και την εμπιστοσύνη του ενός εις τον άλλο μέσα στο ζευγάρι, μπορεί να επιτευχθεί και η αληθινή, η θυσιαστική αγάπη μέσα στον γάμο.

Στη συνέχεια ο π. Χαράλαμπος απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων και ολοκληρώθηκε, η τελευταία για το τρέχον ιεραποστολικό έτος, συνάντηση της σχολής γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, με τις ευχές του Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου για καλό Πάσχα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων