31/12/2022 31/12/2022 Εδώ και εικοσιένα χρόνια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, καθιέρωσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο επισκοπείο της Κέρκυρας, το οποίον δεν είναι μόνο η κατοικία του επισκόπου αλλά και το πνευματικό κέντρο όλων των ευλαβών Ορθοδόξων της Κέρκυρας, να γίνεται η τελετή της κοπής της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας για τους άρχοντες,...
31 Δεκεμβρίου, 2022 - 16:23
Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2022 - 16:27

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας

Διαδώστε:
Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας

Εδώ και εικοσιένα χρόνια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, καθιέρωσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο επισκοπείο της Κέρκυρας, το οποίον δεν είναι μόνο η κατοικία του επισκόπου αλλά και το πνευματικό κέντρο όλων των ευλαβών Ορθοδόξων της Κέρκυρας, να γίνεται η τελετή της κοπής της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας για τους άρχοντες, τον κλήρο και το λαό της Ιεράς Μητρόπολης.

Στο επισκοπείο κατεκλύσθη η αίθουσα του θρόνου, αλλά και οι άλλοι χώροι κατεκλύσθησαν από την παρουσία των αρχών, κληρικών και λαϊκών ανθρώπων. Παρόντες ήσαν οι βουλευτές Κέρκυρας, κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης και κ. Δημήτριος Μπιάγκης, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας κ. Γεώργιος Μαχειμάρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας κ. Δημήτρης Μεταλληνός και εκπρόσωποι των στρατιωτικών και των άλλων αρχών του τόπου.

Επίσης παρευρέθηκαν οι κληρικοί της Α’ αρχιερατικής περιφέρειας, κληρικοί εκπροσωπούντες την Νότια και Βόρεια Κέρκυρα, όλοι οι υπάλληλοι και συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως, εκπρόσωποι των ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως, εκκλησιαστικοί επίτροποι κ.α. Έψαλλαν η χορωδία των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος στην σύντομη προσφώνηση του προς τις αρχές και τους λοιπούς, είπε πως με τη Χάρη του Θεού φτάσαμε στο τέλος μιας ακόμη χρονιάς που επέτρεψε ο ίδιος ο Θεός να ζήσουμε. Μιας χρονιάς όμως που στιγματίστηκε από πολεμικές επιχειρήσεις, από απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος και από την απειλή της επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης.

Μιας χρονιάς που οι άνθρωποι, μας απέδειξαν ότι λησμόνησαν την ιστορία του παρελθόντος και τα λάθη, που μας έκανε να πιστεύσουμε ότι ο άνθρωπος δύσκολα μαθαίνει από το πάθημα του, και τα λάθη του παρελθόντος.

Όμως στην ανατολή του νέου έτους είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, έναν επαναπροσδιορισμό όλοι μας, και συνολικά ως ανήκοντες στην πατρίδα μας, αλλά και προσωπικά ο καθένα από εμάς.

Πριν λίγες ημέρες εορτάσαμε τη Γέννηση του Χριστού, η οποία σηματοδότησε την Ελπίδα, τη Χαρά και την Δικαιοσύνη. Σήμερα όμως, όλοι κατανοούμε ότι η Χαρά δεν υπάρχει και είναι το ζητούμενο. Το ίδιο και η Ειρήνη, και η Αγάπη, και η Δικαιοσύνη. Απουσιάζουν από την κοινωνία των ανθρώπων. Όλα γύρω μας είναι ταραγμένα και αισθανόμαστε το αδιέξοδο της ζωής μας.
Τελικά η απουσία όλων των ανωτέρω χαρισμάτων σημαίνει την απουσία του ίδιου του Χριστού από τη ζωή μας.

Ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε με την ανατολή του νέου έτους 2023 να ανατείλει σε όλους μας η Ελπίδα, η Χαρά, η Ειρήνη και η Δικαιοσύνη του Θεού. Να γεμίσει ο κόσμος μας με την παρουσία του Θεού που θα φωτίσει όλο τον πλανήτη μας. Αυτό το φως της Θεότητος θα μας δώσει να καταλάβουμε και να διακρίνουμε τα λάθη μας αλλά και την υποκρισία την προσωπική και των λαών μας.

Ακόμα ευχήθηκε να διαλυθεί κάθε σκοτάδι που σκορπίζει την τρομοκρατία και την απειλή του πολέμου, ώστε να γευτούμε την αληθινή Χαρά, την αληθινή Ειρήνη και την αληθινή Δικαιοσύνη στη ζωή μας. Κλείνοντας ευχήθηκε να ζήσουμε με υγεία και πνευματική καρποφορία.

Στο τέλος μοίρασε τη Βασιλόπιτα και το νόμισμα έπεσε στον Πρόεδρο της Χορωδίας Κέρκυρας κ. Τάκη Μεταλληνό, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος επέδωσε τον αναμνηστικό τόμο των ιστορικών Ναών της Πόλεως Κέρκυρας, ο οποίος εξεδόθη για την εικοσαετή αρχιερατεία του στην Κέρκυρα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων