12/10/2022 12/10/2022 Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε στην Κέρκυρα το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (εξομολογητική)», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας...
12 Οκτωβρίου, 2022 - 19:49
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2022 - 21:24

Ξεκίνησε νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. στην Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

Διαδώστε:
Ξεκίνησε νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. στην Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε στην Κέρκυρα το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (εξομολογητική)», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Η έναρξη του προγράμματος, κατόπιν σεπτής προσκλήσεως του οικείου Ιεράρχου κ. Νεκταρίου προς το Ι.Π.Ε., πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως την Δευτέρα 10η Οκτωβρίου 2022, με την παρουσίαση – εισαγωγή στο περιεχόμενο και τους στόχους αυτού από τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Παν. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, και συνεχίστηκε με την ομιλία του Καθηγητή κ. Πέτρου Παναγιωτόπουλου, με θέμα: «Σύγχρονες “εναλλακτικές” μορφές οικογένειας».

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο, το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως και τον π. Θεολόγο Αλεξανδράκη, επεσήμανε την ανάγκη η συμβουλευτική στα πλαίσια του μυστηρίου της μετανοίας και εξομολογήσεως να γίνεται εξατομικευμένα, μετά λόγου γνώσεως και με υπευθυνότητα από τους πνευματικούς και τόνισε ότι αυτή είναι η σημασία του προγράμματος, καθώς ενημερώνει με πληρότητα τους ιερείς, ώστε να δίδουν και κατά Θεόν και κατά άνθρωπον τις κατάλληλες νουθεσίες στους πιστούς.

Ο π. Θεολόγος μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου, για ευόδωση των σκοπών και προσδοκιών, με επίτευξη στόχων και αίσια έκβαση του αποτελέσματος του ως άνω επιμορφωτικού προγράμματος, ευχαρίστησε το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, τους σεβαστούς πατέρες και όλους τους παρευρισκόμενους για την αποδοχή της πρόσκλησης και την ουσιαστική συμμετοχή τους σε αυτό˙ συνάμα δε για την άρτια οργάνωση και την εκ νέου συνεργασία με το Ι.Π.Ε.

Στο ως άνω πλαίσιο λειτουργίας του νέου προγράμματος που συνεχίζεται στη νήσο Κέρκυρα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο π. Θεολόγος, ευχαριστώντας παράλληλα τον αρμόδιο συντονιστή του προγράμματος και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μ. Κερκύρας Αιδ. Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, ο οποίος με την πλήρη καθοδήγηση, πολυσχιδή εμπειρία, και άοκνη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, μερίμνησε για την λειτουργικότητα του συνολικού εγχειρήματος οργανώνοντας το πρόγραμμα.

Ακολούθως, ο Καθηγητής κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις σύγχρονες “εναλλακτικές” μορφές οικογένειας. Τα ζητήματα που δημιουργούνται και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Την ορθή ποιμαντική μέριμνα και την σύζευξη της παράδοσης με τις δημιουργούμενες ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του νέου επιμορφωτικού προγράμματος οι επόμενες συναντήσεις θα έχουν ως εξής:

α) Την Δευτέρα 17/10/2022, ομιλία με θέμα: “Βιοηθικά διλήμματα της τεχνητής ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής”, υπό του Πρωτοπρ. Βασιλείου Καλλιακμάνη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.

β) Την Δευτέρα 24/10/2022, ομιλία με θέμα: “Πνευματικές, ψυχολογικές και ψυχοσωματικές επιπτώσεις των εκτρώσεων”, υπό του Πρωτοπρ. Χριστοφόρου Χρόνη, Δρ Θεολογίας, Διδάσκoντος στη Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.

γ) Την Παρασκευή 04/11/2022 ομιλία με θέμα: “Σύγχρονη πραγματικότητα και προβληματισμοί στο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων”, υπό του κ. Βασιλείου Φανάρα, Επίκουρου Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.

δ) Την Παρασκευή 11/11/2022 ομιλία με θέμα: “Το πρόβλημα της ευθανασίας”, υπό του Παν. Αρχιμ. Ιωαννίκιου Γιαννόπουλου, Ιατρού – Θεολόγου, Διευθυντή του Γραφείου Νεότητας της Ι.Μ. Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

ε) Την Δευτέρα 14/11/2022, ομιλία με θέμα: “Προκλήσεις και προβληματισμοί γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη”, υπό του κ. Πέτρου Παναγιωτόπουλου, Επίκουρου Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

στ) Την Δευτέρα 16/11/2022, ομιλία με θέμα: “Ποιμαντική προσέγγιση στις διαφυλικές σχέσεις”, υπό του Πρωτοπρ. κ. Αθανάσιου Γκίκα, Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

ζ) Την Δευτέρα 28/11/2022, ομιλία με θέμα: “Η συμβολή της τρίτης ηλικίας στην αγωγή των παιδιών στην οικογένεια”, υπό του κ. Χρυσόστομου Σταμούλη, Κοσμήτορα και Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

η) Την Τετάρτη 30/11/2022, ομιλία με θέμα: “Η πνευματική υποστήριξη στη σύγχρονη κοινωνία”, υπό του Παν. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, Διευθυντή του Ι.Π.Ε.,

Μετά το πέρας της ως άνω ομιλίας η κ. Ελένη Λιάπη, Υποψ. Δρ. Θεολογίας, θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των εκπαιδευομένων, την παρουσίαση των εργασιών και την ανατροφοδότηση των στόχων του προγράμματος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων