22/08/2022 22/08/2022 Ο υλισμός, η παγκοσμιοποίηση, η αλλοτρίωση, βρέθηκαν στο επίκεντρο του κηρύγματος του Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου στο χωριό του Γαστουρίου. Ο ιεράρχης Λειτούργησε την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022 στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της  Παναγίας της Οδηγήτριας, η οποία εορτάζει κατά τα Εννιάμερα της Παναγίας. Στην ομιλία του με αφορμή την ευαγγελική...
22 Αυγούστου, 2022 - 12:40
Τελευταία ενημέρωση: 22/08/2022 - 12:38

Μητροπολίτης Κερκύρας: Υλισμός, παγκοσμιοποίηση και αλλοτρίωση σημεία των καιρών και των χωρών

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Κερκύρας: Υλισμός, παγκοσμιοποίηση και αλλοτρίωση σημεία των καιρών και των χωρών

Ο υλισμός, η παγκοσμιοποίηση, η αλλοτρίωση, βρέθηκαν στο επίκεντρο του κηρύγματος του Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου στο χωριό του Γαστουρίου.

Ο ιεράρχης Λειτούργησε την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022 στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της  Παναγίας της Οδηγήτριας, η οποία εορτάζει κατά τα Εννιάμερα της Παναγίας. Στην ομιλία του με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του σεληνιαζομένου νέου εστίασε σε τρία σημεία.  Πρώτον στο πονεμένο πατέρας του νέου, ο οποίος μη θέλοντας να απασχολήσει τον Ιησού, απευθύνθηκε στους μαθητές Του οι οποίοι δεν μπόρεσαν να εκβάλουν το δαιμόνιο από το οποίο διακατείχετο ο σεληνιαζόμενος νέος. Ο Ιησούς ακούγοντας το γεγονός μονολόγησε και είπε « ὦ γενεὰ ἄπιστος καὶ διεστραμμένη! ».

«Η εποχή κατά την οποία ο Ιησούς ενηθρώπισε προκειμένου να επανασυνδέσει την πεσμένη ανθρωπότητα με τον Δημιουργόν Θεόν ήταν εποχή πνευματικής διαφθοράς και αποστασίας από τον Θεό. Η εποχή η οποία και εμείς ζούμε σήμερα, είναι εποχή άπιστος και διεστραμμένη – διεφθαρμένη. Όπως τότε ο άνθρωπος αυτονομήθηκε από τον Θεό και η πορεία της ανθρωπότητας ήταν πορεία κόλασης δηλαδή απομόνωσης από τον Θεό, αλλά και τον συνάνθρωπο είναι παρόμοια η εποχή, στην διαφθορά στην αμαρτία, την οποία οι άνθρωποι εκθειάζουν ως αρετή», είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Κερκύρας και κάλεσε τους πιστούς να αναλογιστούν το μέγεθος της διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα για την οποία είπε ότι είναι «είναι υποταγμένη στους νόμους της νέας τάξης, δεν χαρακτηρίζεται για το πνεύμα του ανθρώπου, αλλά δήθεν υπηρετεί την ύλη η οποία είναι αναμεμειγμένη με την δολιότητα, με την σαρκολατρεία και με το συμφέρον το οποίο σε τελική ανάλυση αδικεί τους ανθρώπους που πίστευσαν σε αυτό, αλλά και οι ηγέτες των χωρών δυστυχώς έχουν εκμαυλιστεί από τούτο το πνεύμα της παγκοσμιοποίησης και του υλισμού, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι του πνεύματος να ασφυκτιούν κάτω από την καταπίεση του υλισμού».

Στο δεύτερο σημείο της ομιλίας του είπε ο Μητροπολίτης είπε ότι ο «Κύριος  ενώ πάντα ήταν πράος και ταπεινός στην καρδία, σε σπάνιες περιπτώσεις της επίγειας ζωής του ένιωσε την αγανάκτηση εναντίον των ανθρώπων, οι οποίοι εμφορούνται από το πνεύμα της αμαρτίας και της ποικίλης κακίας και ο ίδιος λέγει έως πότε ανέξομε υμάς. Ο Κύριός μας, θέτει όρια στις σχέσεις του ανθρώπου και του Θεού. Σε αυτή τη σχέση κοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό, είναι ασυμβίβαστη η ζωή της λατρείας, αφενός μεν του Θεού και αφετέρου δε της αμαρτίας-πειρασμού. Ο Ίδιος μέσα σε άλλο σημείο μέσα στην Αγία Γραφή μίλησε ξεκάθαρα και είπε « Oυδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν ». Επομένως στην ανοχή του Κυρίου μας υπάρχει όριο, όπως όρια υπάρχουν στις σχέσεις των ανθρώπων, έτσι υπάρχουν και όρια στις σχέσεις μας με τον Θεό και αυτό το όριο οφείλουμε να το αναγνωρίζουμε στην ζωή μας. Διότι και αν ακόμη υπάρχει στην παρούσα ζωή η επιείκεια εκ μέρους του Θεού στην επίγεια ζωή μας, στην ζωή της αιωνιότητος τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και εκεί πλέον θα έχουμε τον ίδιο τον Θεό πρόσωπο προς πρόσωπο».

Τέλος ο Μητροπολίτης Κερκύρας είπε ότι όταν οι μαθητές ρώτησαν τον Ιησούν  όταν γιατί δεν μπόρεσαν να θεραπεύσουν τον σεληνιαζόμενο νέο ο Εκείνος τους απάντησε για την απιστία υμών. «Επομένως το μέτρο της προσέγγισης εις τον Θεό, όχι μόνο για τα υλικά πράγματα αλλά κυρίως για τα πνευματικά, είναι το μέτρο της πίστεως το οποίο φέρει ο καθένας μας. Γιατί και σε άλλο σημείο ο Κύριός μας είχε απαντήσει σε ανθρώπους οι οποίοι του ζήτησαν ανάλογα αιτήματα, « Κατά την πίστιν υμών γενηθήτω υμίν ».

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων