16/04/2021 16/04/2021 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος προεξήρχε στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος και, εν συνεχεία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης. Στο κήρυγμά του ο κ. Νεκτάριος στάθηκε στον στίχο «Χαίρε λουτήρ εκπλύνων συνείδησιν, χαίρε κρατήρ κιρνών αγαλλίασιν». Η συνείδηση είναι ο άγραφος...
16 Απριλίου, 2021 - 23:00
Τελευταία ενημέρωση: 16/04/2021 - 23:02

Ο Ακάθιστος Ύμνος στην Κέρκυρα

Διαδώστε:
Ο Ακάθιστος Ύμνος στην Κέρκυρα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος προεξήρχε στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος και, εν συνεχεία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης.

Στο κήρυγμά του ο κ. Νεκτάριος στάθηκε στον στίχο «Χαίρε λουτήρ εκπλύνων συνείδησιν, χαίρε κρατήρ κιρνών αγαλλίασιν». Η συνείδηση είναι ο άγραφος νόμος του Θεού εντός μας. Υπάρχει όμως και το Ευαγγέλιο, οι εντολές του Θεού, που λειτουργούν ως γραπτός νόμος τον οποίο και αυτόν οφείλουμε να τηρούμε.

Η συνείδηση είναι μέρος της ουσίας του ανθρώπου. Η αμαρτία την κατέστησε αμαυρωμένη, φιμωμένη από την πτώση και την φθορά. Ο ίδιος ο Θεός έρχεται να αναλάβει την ευθύνη για την δική μας σωτηρία και βάζει φραγμό στην αμαρτία.

Η Παναγία συνεργάστηκε εκ μέρους όλων μας για να γίνει ο Χριστός οικείος μας, το κέντρο της ζωής μας, η συμφιλίωση, η καταλλαγή, ώστε να επανέλθει η συνείδηση του ανθρώπου φωτεινή και καθαρή, για να μπορεί ο άνθρωπος να ευχαριστήσει, να δοξολογήσει, να υμνήσει τον Θεόν. Σ’ αυτή την συνείδηση η δύναμη της πίστεως έρχεται να αναστρέψει την πίεση της αμαρτίας. Η Παναγία έρχεται να την καθαρίσει, ανανεώνοντάς μας διά του Υιού και Θεού της και αναγεννώντας μας.

Η Παναγία γίνεται και κρατήρας που κιρνά την αγαλλίαση. Πολυτιμότερο ποτό από το αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που καθαρίζει την συνείδησή μας. Οι προ Χριστού έκαναν θυσίες αιματηρές. Η Παναγία μεσολάβησε για να έρθει ο Χριστός που μας καθαρίζει με το δικό Του αίμα από την αμαρτία.

Ο Ναός είναι η Εκκλησία. Η πύλη του είναι η Παναγία. Όποιος εισέρχεται και εξομολογείται και κοινωνεί, ζωοποιείται εκ του πνευματικού θανάτου. Ας προσέξουμε την συνείδησή μας. Τον εσωτερικό κόσμο μας. Ο κόσμος με το σύγχρονο φρόνημα μας παρασύρει στα βάραθρα, με τα πλάνα κηρύγματα της νέας εποχής, με την πνευματική ανελευθερία που μας κάνει να ζούμε. Όμως αυτός ο δρόμος είναι αντίθετος με τα όσα ο Θεός μας χάρισε: την ελευθερία, την δικαιοσύνη, την αγάπη, την εν Χριστώ κοινωνία για να μας βγάλει από την κόλασή μας.

Στο τέλος της ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου ο κ. Νεκτάριος χειροθέτησε σε πνευματικό τον εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού Πρωτ. Γεώργιο Μπογδάνο, υπεύθυνο νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων