18/06/2022 18/06/2022 Το μήνυμά του για την Κυριακή των Αγίων Πάντων εξέδωσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.  “Όλοι αυτοί οι άγιοι της πίστεως μας ήταν άνθρωποι, όχι υπεράνθρωποι, με σάρκα, με όλα εκείνα τα οποία η ανθρώπινη φύση εμπεριέχει. Ζούσαν στον κόσμο αλλά νίκησαν τον κόσμο. Ας γίνουμε μιμητές της ζωής και της πίστεως...
18 Ιουνίου, 2022 - 19:30
Τελευταία ενημέρωση: 18/06/2022 - 19:35

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας για την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας για την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Το μήνυμά του για την Κυριακή των Αγίων Πάντων εξέδωσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.  “Όλοι αυτοί οι άγιοι της πίστεως μας ήταν άνθρωποι, όχι υπεράνθρωποι, με σάρκα, με όλα εκείνα τα οποία η ανθρώπινη φύση εμπεριέχει. Ζούσαν στον κόσμο αλλά νίκησαν τον κόσμο. Ας γίνουμε μιμητές της ζωής και της πίστεως τους. Ας είναι τα πρότυπά μας στην πορεία της επί γης ζωής μας για την κατάκτηση της Βασιλείας του Θεού”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:

Σήμερα, αδελφοί μου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά και δοξάζει τους πρώτους καρπούς της. Τους καρπούς τους πνευματικούς ως προϊόντα του Αγίου Πνεύματος. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη κατά βάσιν στους πρώτους εκείνους μάρτυρες οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους για να ποτισθεί το νεόφυτον δενδρύλιον της Εκκλησίας μας, να λιπανθεί και να μεγαλώσει. Γι αυτό το συμβολικό της χρώμα είναι το κόκκινο. Όπως το αίμα των μαρτύρων της.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εορτή των Αγ. Πάντων τιμάται αμέσως μετά την εορτή της Πεντηκοστής, της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος και της γενεθλίου ημέρα της Εκκλησίας μας, διότι υπάρχει μια συνέχεια συμβολικών και πραγματικών γεγονότων από το Πάσχα μέχρι σήμερα.

Η Εκκλησία μας θεμελιώνεται την ημέρα της Πεντηκοστής επί της γης, έχοντας ως βάση τον Σταυρό και την Ανάσταση. Γι αυτό υπάρχουν μάρτυρες (Κυριακή του Θωμά και των Μυροφόρων Γυναικών). Για μας δεν μένει καμία αμφιβολία ότι ο Χριστός μας είναι ο Μεσσίας που αναφέρεται στην Π. Διαθήκη και εμφανίζεται στην Κ. Διαθήκη ως Σωτήρας, (Κυριακή της Σαμαρείτιδος). Σώζει από την παραλυσία της αμαρτίας (Κυριακή του Παραλύτου). Και έρχεται να φωτίσει με το φως Του τον κόσμο από το σκοτάδι (Κυριακή του Τυφλού).

Με την πίστη στον Μονογενή Υιό και Λόγο του Θεού Πατέρα και του Πνεύματος του Αγίου ζει και πορεύεται η Αγία μας Εκκλησία (Κυριακή των Αγ. Πατέρων Α’ Οικ. Συνόδου).

Αυτή η Εκκλησία συλλέγει σήμερα τους πρώτους καρπούς της και τους προσφέρει στον Θεό ως θυσία και ευαρεστία στον Αρχιμάρτυρα Κύριο μας. Οι μάρτυρες της είναι η απόδειξη του ριζώματός της. Πάντοτε θα αναδεικνύει μάρτυρες και Αγίους ως απόδειξη τρανή της υπάρξεώς της και φορέα της αληθείας.

«Ὡς ἀπαρχάς τῆς φύσεως τῷ φυτουργῷ τῆς κτίσεως ἡ Ἐκκλησία προσφέρει σοι Κύριε τοὺς θεοφόρους μάρτυρας…». Αυτή την συγκομιδή των πνευματικών καρπών προσφέρει η Εκκλησία μας στον Μεγάλο Γεωργό Χριστό μας. Κάθε ημέρα είναι ημέρα αγίων. Κάθε μέρα γιορτή. Κάθε μέρα προβάλει αγίους και μας καλεί να θαυμάσουμε, να τιμήσουμε, να μιμηθούμε την ζωή τους και την προσφορά τους.

Γιατί τα ονόματα των Χριστιανών είναι ονόματα αγίων; Για να μιμηθούμε την ζωή τους, για να γίνονται προστάτες στην ζωή μας. Είναι όλοι αυτοί που δεν δίστασαν να ομολογήσουν τον Χριστό ενώπιον βασιλέων και δυνατών, ισχυρών του κόσμου και διωκτών της Εκκλησίας. Είναι όλοι αυτοί οι άγιοι της πίστεως που η αγάπη τους για τον Χριστό ήταν πάνω από την αγάπη στον πατέρα, την μητέρα, τα τέκνα, τους αδελφούς. «καὶ πᾶς ὅς ἀφῆκεν οἰκίας ἤ ἀδελφούς, ἤ ἀδελφάς, ἤ πατέρα ἤ μητέρα, ἤ τέκνα, ἤ ἀγρούς ἔνεκεν τοῦ ὀνόματός μου ἐκατονταπλασίονα λήψεται».

Ακούγοντας σήμερα το Αποστολικό ανάγνωσμα συγκλονίζεται η κάθε Χριστιανική ψυχή με τα όσα εξιστορεί ο Απ. Παύλος, για τα όσα υπέστησαν αυτές οι άγιες ψυχές για την δόξα του Χριστού.

«Ἐφυλακίσθησαν, ἐλιθάσθηκαν, ἐπρίσθησαν, ἐπειράσθησαν, ἐν φόνῳ μαχαίρας ἀπέθανον», «θλιβόμενοι, και κακοχούμενοι, ἐν ἐρημίαις πλανώμενοι και ὅρεσι και σπηλαίοις και ταῖς ὀπαῖς τῆς γῆς». Όλα αυτά για να εδραιώσουν το άγιον οικοδόμημα της Εκκλησίας μας. Αυτό το οικοδόμημα ως ιερόν παλάτιον της δόξης του Θεού, όπου στεφανωμένοι με το στεφάνι της θείας δόξης προβάλλονται οι άγιοι μάρτυρες συγκατοικούντες με τον στεφανώσαντα αυτούς αθλοθέτη Χριστό.

Αδελφοί μου όλοι αυτοί οι άγιοι της πίστεως μας ήταν άνθρωποι, όχι υπεράνθρωποι, αδελφοί μας, με σάρκα, με όλα εκείνα τα οποία η ανθρώπινη φύση εμπεριέχει. Ζούσαν στον κόσμο αλλά νίκησαν τον κόσμο. Πάλεψαν, νίκησαν, ομολόγησαν και χαίρονται την βασιλεία του Θεού. Ας γίνουμε μιμητές της ζωής και της πίστεως τους. Ας είναι τα πρότυπά μας στην πορεία της επί γης ζωής μας για την κατάκτηση της Βασιλείας του Θεού. Αμήν!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων