24/09/2020 24/09/2020 Στη σκιά των καταστροφών του «Ιανού», με λίγο κόσμο και αυξημένα μέτρα προστασίας λόγω κορωνοϊού, αλλά και με τη δέουσα τιμή που έπρεπε να της αποδοθεί, τελέσθηκε φέτος ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Παναγίας της Δραπανιώτισσας (Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στο Δράπανο), προστάτιδας του Αργοστολίου, το βράδυ της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το...
24 Σεπτεμβρίου, 2020 - 11:07
Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2020 - 14:36

Το Αργοστόλι γιορτάζει την Δραπανιώτισσα του

Διαδώστε:
Το Αργοστόλι γιορτάζει την Δραπανιώτισσα του

Στη σκιά των καταστροφών του «Ιανού», με λίγο κόσμο και αυξημένα μέτρα προστασίας λόγω κορωνοϊού, αλλά και με τη δέουσα τιμή που έπρεπε να της αποδοθεί, τελέσθηκε φέτος ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Παναγίας της Δραπανιώτισσας (Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στο Δράπανο), προστάτιδας του Αργοστολίου, το βράδυ της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το ekefalonia, κάτω από τα μεγάλα κυπαρίσσια του δημοτικού κοιμητηρίου, που λίγες ημέρες πριν χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία, ο λιγοστός κόσμος παρακολούθησε τον λαμπρό εσπερινό στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος.

Δυστυχώς, λόγω των μέτρων για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία της ιερής εικόνας.

Λίγα λόγια για τον ναό

Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα στην Κεφαλονιά εορτάζεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου στο Δράπανο, που λέγεται και ναός της Δραπανιώτισσας. Στέκει δίπλα στο νεκροταφείο του Δραπάνου η εκκλησία της «Δραπανιώτισσας» μ’ όλο το κτιριακό της συγκρότημα και με τ’ όμορφο ανακατασκευασμένο καμπαναριό της.

Η εκκλησία άρχισε να κατασκευάζεται γύρω στα 1813 μ.Χ., κοντά δε στο ναό υπήρχε ένας μόλος που λεγόταν «ο μόλος της Παναγίας». Σύμφωνα με τον ιστοριοδίφη Ηλία Τσιτσέλη, ο αρχιδιάκονος της Επισκοπής Κεφαλληνίας Σπυρίδων Δεφαράνας στις 22 Ιουλίου του 1812 μ.Χ. υπέβαλλε αίτηση που απευθυνόταν στο γραφείο της Επισκοπής για την ανέγερση του Ιερού Ναού.

Η οικοδόμηση του ναού άρχισε αμέσως, έπειτα από τη θετική απάντηση του τότε αρχιεπισκόπου Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης, Ιωαννίκιου Άννινου. Τη θεμελίωση έκανε η μοναχή Κωνσταντίνα Χαλικιά χήρα Αναστασίου Κλαδά, που ήταν και η κύρια χρηματοδότης του έργου, αφού για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησε όλη της την περιουσία, 351 γρόσια, δίνοντάς τα στον τεχνίτη Τουμάζον Ζακυνθινόν. Η μοναχή εκτός από την χρηματική της περιουσία έδωσε στον ναό και δύο εικονίσματα ένα που «τυγχάνουσι συλλήβδην εζωγραφισμένοι οι άγιοι Νικόλαος, Σπυρίδων, Βαρβάρα και Σάββας» και την εικόνα που παριστάνει «την Θεομήτορα ως ελεούσαν του Κύκκου.

Υπάρχει και η παράδοση, πως την εικόνα της Παναγίας έφερε από τα Κύθηρα η μοναχή Κλαδά, όπου και ασκήτευε πρωταρχικά στο εκεί μοναστήρι της Μυρτιδιώτισσας ή κατά άλλους μπορεί να είχε μεταβεί ως προσκυνήτρια σε αυτό το μέρος και να έφερε την εικόνα.

Στην αρχή η εικόνα είχε τοποθετηθεί στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου, ναός που στο κελί του ασκήτευε η μοναχή Κλαδά και τελικά κατέληξε σύμφωνα με τη διαθήκη της, στο ναό του Δράπανου.

Βέβαια, η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Διονύσιο της Ζακύνθου (βλέπε 17 Δεκεμβρίου) και τα εγκαίνια του ναού έπειτα από πολλές ταλαιπωρίες πραγματοποιήθηκαν στις 30 Νοεμβρίου 1836 μ.Χ.

Η πρώτη λιτανεία πρέπει να ήταν μια αυθόρμητη έκφραση και συνεννόηση των πιστών, που σήκωσαν το θρόνο και τον πήγαν έως την Κολόνα της Γέφυρας. Από το 1855 μ.Χ., σύμφωνα με τον Αγγελο-Διονύση Δεμπόνο, η πομπή της λιτανεία της θα φθάσει στο Αργοστόλι.

Κάθε χρόνο οι επιστάτες του κοιμητηρίου ακολουθώντας τη συνήθεια των παλαιοτέρων επιστατών, από μέρες προετοιμάζονται για την ιερά πανήγυρη. Μετά τον εσπερινό και τη θεία Λειτουργία της εορτής κατά το απόγευμα, η εικόνα λιτανεύεται από τον ιερό ναό του Δραπάνου, περνάει τη γέφυρα, συνεχίζει την παραλιακή οδό του Αγίου Σπυρίδωνα, τίθεται σε προσκύνημα, ενώ παλαιότερα αυτό γινόταν στον Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος και μετά από 10 ημέρες θα επιστρέψουν το θρόνο της Δραπανιώτισσας στο ναό της.

Υπάρχουν παλαιότερες περιγραφές για το πώς γιορταζόταν με λαμπρότητα αυτή η γιορτή. Το 1901 μ.Χ. «κάηκαν» στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου πυροτεχνήματα για να τη «γιορτάσουν με κέφι».

Στο πέρασμα της εικόνας απ’ τους δρόμους του Αργοστολίου, οι οποίοι ήταν πεντακάθαροι, έριχναν δαφνόφυλλά και οι κωδωνοκρουσίες και τα σαμάκια ήταν ασταμάτητα. Δεν έλλειπε το λιβάνι και το σταυροκόπημα στο πέρασμα του θρόνου της Δραπανιώτισσας, εκφράσεις πίστης και λατρείας.

Στο κοιμητήριο του Δραπάνου λίγες μέρες νωρίτερα

Λίγες μέρες πριν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας είχε βρεθεί με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αργοστολίου, κ. Θεόδωρο Αλυσανδράτο, και τον υπεύθυνο Δραπάνου, κ. Σπυρίδων Λουκάκη, στο κοιμητήριο, πλησίον του ιερού ναού της Δραπανιώτισσας, όπου πραγματοποίησαν αυτοψία, επιθεωρώντας και καταγράφοντας τις ζημιές, για να τεθούν στο συμβούλιο και να εξασφαλιστεί η όσο πιο σύντομη αποκατάσταση τους.

Στις φωτογραφίες θα δείτε μερικές από τις τραγικές εικόνες από το Δημοτικό Κοιμητήριο της Κεφαλληνίας:

 

  • Οι φωτογραφίες είναι του Νάσου Σωτηρίου και η ιστορία του ναού από το saint.gr

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων