17/05/2022 18/05/2022 Με πλησμονή και αισιόδοξα μηνύματα ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 17η Μαΐου 2022 και ώρα 10:00 π.μ. στην περιοχή της Κηφισιάς Αττικής, τηρώντας με ορθότητα όλους τους κανόνες και τα προβλεπόμενα μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19, το επιμορφωτικό πρόγραμμα: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ», που υλοποιείται από...
17 Μαΐου, 2022 - 21:08
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2022 - 0:56

Έναρξη Επιμορφωτικού Προγράμματος του Ι.Π.Ε. στην Κηφισιά

Διαδώστε:
Έναρξη Επιμορφωτικού Προγράμματος του Ι.Π.Ε. στην Κηφισιά

Με πλησμονή και αισιόδοξα μηνύματα ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 17η Μαΐου 2022 και ώρα 10:00 π.μ. στην περιοχή της Κηφισιάς Αττικής, τηρώντας με ορθότητα όλους τους κανόνες και τα προβλεπόμενα μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19, το επιμορφωτικό πρόγραμμα: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης: «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η έναρξη του προγράμματος έγινε, κατόπιν σεπτής προσκλήσεως του οικείου Ιεράρχου κ. Κυρίλλου, στο πνευματικό, πολιτιστικό και συνάμα συνεδριακό κέντρο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος της ομώνυμης Αρχιερατικής περιφερείας – Δήμου, με την τέλεση του αγιασμού της ενάρξεως των εργασιών του επιμορφωτικού προγράμματος, παρουσία όλων των συμμετεχόντων εις το πρόγραμμα, από τον Αν. Διευθυντή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Παν. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, ως και του Πανοσ. Αρχιμ. Κωνσταντίνου Χαραλαμπόπουλου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος.

Μετά το πέρας του αγιασμού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος εξέφρασε τις ειλικρινείς και εγκάρδιες ευχαριστίες του προς το σεπτό πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, ο οποίος ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως μεριμνά για την διαρκή και ουσιαστική κατάρτιση των στελεχών (κληρικών και λαϊκών) της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς όφελος της Εκκλησίας και του πληρώματος Αυτής.

Εν συνεχεία, ο λόγος εδόθη στον Αναπληρωτή Διευθυντή του Ι.Π.Ε., ο οποίος, αφού μετέφερε και εκείνος με την σειρά του τις αναστάσιμες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, για την κατά πάντα άριστη ευόδωση των σκοπών και στόχων του ως άνω επιμορφωτικού προγράμματος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλο, και τους σεβαστούς πατέρες, για την αποδοχή της πρόσκλησης και την συνεργασία με το Ι.Π.Ε.

Συνάμα δε τόνισε πως με την επιμόρφωση των κληρικών έμφαση δίνεται και στην ενίσχυση του τρόπου αντιμετώπισης πρακτικών θεμάτων που απασχολούν την ενοριακή ζωή της κοινότητας, ειδικά στις μέρες που διανύουμε όπου οι προκλήσεις είναι πολλές και τα σύγχρονα προβλήματα με δυσκολία επιλύονται.

Ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε επίσης και τον αρμόδιο συντονιστή του προγράμματος Αιδεσ. Πρωτ. Σωτήριο Αλεβιζάκη, Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ως άνω ιερού Ναού, για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά του στην οργάνωση του προγράμματος, σε πλήρη καθοδήγηση και άοκνη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας κ. Κυρίλλου.

Έπειτα, μίλησε για την ουσία και το αντικείμενο του προγράμματος, έτσι όπως αυτό αποτυπώνεται στον τίτλο του: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ». Πρωταρχικός σκοπός του είναι η κατά το ανθρωπίνως δυνατόν πληρέστερη κατάρτιση των κληρικών στα πεδία της διοίκησης της ενορίας, στις δραστηριότητες αυτής, και τις νέες διαστάσεις που μπορεί να αποκτήσει· στα εργαλεία που δύναται να έχει ο κληρικός στην διάθεση του για να ολοκληρώνει με επιτυχία την καθημερινή του αποστολή… που δεν είναι άλλη παρά η προσφορά του στον άνθρωπο του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου.

Ακολούθως, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, ο οποίος, με την ιδιότητα του Νομικού, αναφέρθηκε στην σημασία του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, και τον ρόλο που επιτελεί η Εκκλησία ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μέσα από τους Νόμους, τους Κανονισμούς και τις Κανονιστικές Διατάξεις που την διέπουν.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ως άνω επιμορφωτικού προγράμματος, οι επόμενες συναντήσεις θα έχουν ως εξής:

α) την προσεχή Δευτέρα 23/05/2022 ομιλία του Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. Βασιλείου Τρομπούκη, Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., με θέμα: «Διοίκηση Ενορίας».

β) την Δευτέρα 30/05/2022 παρουσίαση της θεματικής ενότητας: «Εκκλησιαστικό Συμβούλιο», υπό του κ. Παναγιώτη Φραγκάκου, Θεολόγου M.Α.

γ) την Δευτέρα 06/06/2022 παρουσίαση του θέματος: «Δραστηριότητες ιερού Ναού», υπό του Παν. Αρχιμανδρίτη Θεολόγου Αλεξανδράκη, υπ. Δρ. Θεολογίας με μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην Νομική και Αν. Διευθυντή του Ι.Π.Ε..

δ) την Πέμπτη 16/06/2022 παρουσίαση του θέματος: «Οικονομικά ιερού Ναού», υπό του Αιδ. Πρωτοπρ. Σωτηρίου Μανωλόπουλου, Θεολόγου και Προϊστάμενου του Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Βραχναίικων της Ι.Μ. Πατρών.

ε) την Δευτέρα 20/06/2022 παρουσίαση του θέματος: «Ψηφιακή συμβολή», υπό του Αιδ. Πρωτοπρ. Ελευθερίου Χαραλαμπίδη, Δρ. Θεολογίας – Εκπαιδευτικού Β΄/θμιας Εκπαιδεύσεως και Εφημερίου της Ι.Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

στ)   την Δευτέρα 27/06/2022 παρουσίαση του θέματος: «Αρχείο Ιερού Ναού»,  υπό του Πανοσ. Αρχιμ. Ιωάννη Περιστερίδη, Χημικού Μηχανικού Msc, Θεολόγου M.A., Υπαλλήλου της Ε.Κ.Υ.Ο., και Εφημερίου της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Αν. Διευθυντής του Ι.Π.Ε. θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων