26/09/2022 26/09/2022 Την ιδιαίτερη χαρά του εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, στο άκουσμα αποδοχής της αίτησης θεραπείας της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Γωνιάς που αφορά την έγκριση μελέτης του Κειμηλιαρχείου της Μονής ως και την έγκριση διαμόρφωσης υπαίθριου χώρου και αντιστήριξης του ανατολικού πρανούς. Ομόφωνη ήταν η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου...
26 Σεπτεμβρίου, 2022 - 16:50

Ευχαριστίες του Μητροπολίτη Κισάμου προς την υπουργό Πολιτισμού

Διαδώστε:
Ευχαριστίες του Μητροπολίτη Κισάμου προς την υπουργό Πολιτισμού

Την ιδιαίτερη χαρά του εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, στο άκουσμα αποδοχής της αίτησης θεραπείας της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Γωνιάς που αφορά την έγκριση μελέτης του Κειμηλιαρχείου της Μονής ως και την έγκριση διαμόρφωσης υπαίθριου χώρου και αντιστήριξης του ανατολικού πρανούς.

Ομόφωνη ήταν η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αποδοχής της αίτησης θεραπείας.

“Το άκουσμα αποδοχής της αίτησης θεραπείας της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Γωνιάς που αφορά την έγκριση μελέτης του Κειμηλιαρχείου της Μονής ως και την έγκριση διαμόρφωσης υπαίθριου χώρου και αντιστήριξης του ανατολικού πρανούς χαροποίησε ιδιαίτερα την Αδελφότητα της ιστορικής Σταυροπηγιακής αυτής Μονής και εμάς και ολόθυμα ευχαριστούμε την αγαπητή μας Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία έτεινε ευήκοο ους εις το αίτημα μας αυτό θεραπείας. Κατόπιν των υπό των υπηρεσιών του Υπουργείου προτεινομένων προσαρμογών της μελέτης, το αίτημα έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το ΚΑΣ“, είπε στην αρχή της δήλωσής του ο Σεβασμιώτατος.

Η μη έγκριση της μελέτης από τις προηγούμενες διοικήσεις του Υπουργείου δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα όχι μόνον στην εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου, αλλά και στην σταθεροποίηση του ανατολικού πρανούς, το οποίο χρήζει άμεσης αποκατάστασης. Εξ΄ άλλου σε επίσκεψη της το 2019 η κ. υπουργός διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» την μοναδικότητα του εν λόγω Κειμηλιαρχείου, εκφράζοντας τον θαυμασμό της, καθώς πρόκειται περί ενός πλήρως οργανωμένου Μουσειακού χώρου, μοναδικού στο είδος του“, επεσήμανε.

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι “στους άρτια και επιστημονικά μελετημένα εξοπλισμένους και οργανωμένους χώρους του, ιδιαίτερου κάλλους, φιλοξενεί την μοναδική συλλογή Εικόνων Κρητικής Σχολής, χρυσόβουλα ως και ένα πλήθος μοναδικών εκθεμάτων τα οποία, σε συνδυασμό με την προσεγμένη αίθουσα προβολής που διαθέτει, καθιστούν το Κειμηλιαρχείο της Μονής Γωνιάς ζωντανό Σχολείο της ιστορίας και της πίστης“.

Αναφερόμενος στην υπουργό Πολιστισμού, τόνισε: “Η κα Μενδώνη, ως έμπειρη και καταξιωμένη πολιτικός, διέγνωσε την ανάγκη όχι μόνον έγκρισης της μελέτης του Μουσείου, αλλά και της διαμόρφωσης του υπαίθριου χώρου ως και αντιστήριξης του ανατολικού πρανούς, τα οποία αποτελούν φυσική συνέχεια του όλου συγκροτήματος και η υλοποίηση της συνολικής αυτής μελέτης θα συμβάλλει, έτι περαιτέρω, εις την ανάδειξη του ιδιαίτερου και ξεχωριστού αυτού κτιριακού συγκροτήματος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Γωνιάς, δεσπόζοντος του Κειμηλιαρχείου“.

Χαιρόμεθα, επιπροσθέτως, που σε πρόσφατη επίσκεψη μας, η κ. υπουργός επιβεβαίωσε την πρόθεση στήριξης της προσπάθειας μας ολοκλήρωσης του έργου“, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων