16/03/2020 16/03/2020 Επίκαιρη ανακοίνωση εκθόθηκε εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, όπου, καθώς αναφέρεται:  “Με πόνο και οδύνη μετέχουμε εις την δοκιμασία των ανθρώπων του τόπου, της Κρήτης, του λαού μας στο σύνολο του. Δοκιμασία που καλεί όλους μας σε αυτοκριτική, συστολή, περισυλλογή και κυρίως ένθερμη προσευχή. Δοκιμασία που θέτει όλους μας ενώπιον των ευθυνών...
16 Μαρτίου, 2020 - 19:53
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2020 - 20:08

“Μετέχουμε εις την δοκιμασία του τόπου, της Κρήτης, του λαού μας”

Διαδώστε:
“Μετέχουμε εις την δοκιμασία του τόπου, της Κρήτης, του λαού μας”

Επίκαιρη ανακοίνωση εκθόθηκε εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, όπου, καθώς αναφέρεται:  “Με πόνο και οδύνη μετέχουμε εις την δοκιμασία των ανθρώπων του τόπου, της Κρήτης, του λαού μας στο σύνολο του. Δοκιμασία που καλεί όλους μας σε αυτοκριτική, συστολή, περισυλλογή και κυρίως ένθερμη προσευχή. Δοκιμασία που θέτει όλους μας ενώπιον των ευθυνών μας. Τα συνεχώς αυξανόμενα βεβαιωμένα κρούσματα του ιού που, ως απειλή απλώνεται πάνω και από την Πατρίδα μας, φανερώνουν ότι οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θα δοκιμάσουν σκληρά τις αντοχές μας, την ψυχραιμία, την υπομονή μας, ίσως σε κάποιους και την πίστη. Σε περιόδους κρίσεων όπως η επερχόμενη ο φόβος και ο πανικός είναι ίσως μεγαλύτερη απειλή από την κρίση. Ας μην επιτρέψουμε λοιπόν να κυριαρχήσει ο φόβος και ο πανικός στην ζωή μας”. Η ανακοίνωση ακολουθεί των σημερινών αποφάσεων της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης επ’ αφορμή της απειλής εξαπλώσεως του ιού του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ:

Κατόπιν των ραγδαίων οδυνηρών εξελίξεων εις ό,τι αφορά την πανδημία της νόσου του κορωνοϊού, όπως δυστυχώς εξελίσσεται και στην Χώρα μας, και το σημερινό Ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος προέβει εις την ακόλουθη δήλωση:

«Με πόνο και οδύνη μετέχουμε εις την δοκιμασία των ανθρώπων του τόπου, της Κρήτης, του λαού μας στο σύνολο του. Δοκιμασία που καλεί όλους μας σε αυτοκριτική, συστολή, περισυλλογή και κυρίως ένθερμη προσευχή. Δοκιμασία που θέτει όλους μας ενώπιον των ευθυνών μας. Τα συνεχώς αυξανόμενα βεβαιωμένα κρούσματα του ιού που, ως απειλή απλώνεται πάνω και από την Πατρίδα μας, φανερώνουν ότι οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θα δοκιμάσουν σκληρά τις αντοχές μας, την ψυχραιμία, την υπομονή μας, ίσως σε κάποιους και την πίστη. Σε περιόδους κρίσεων όπως η επερχόμενη ο φόβος και ο πανικός είναι ίσως μεγαλύτερη απειλή από την κρίση. Ας μην επιτρέψουμε λοιπόν να κυριαρχήσει ο φόβος και ο πανικός στην ζωή μας. Ο πανικός οδηγεί στον φόβο, ο φόβος στην απογοήτευση και η απογοήτευση στην παραίτηση από την ζωή. «Η απελπισία και η απογοήτευση, λέει ο Άγιος Πορφύριος, είναι το χειρότερο πράγμα. Σας πιάνει φοβία και απογοήτευση; συνεχίζει, Στραφείτε στον Χριστό. Αγαπήστε τον απλά, ταπεινά, χωρίς απαίτηση και θα σας απαλλάξει ο Ίδιος. Μην διαλέγετε αρνητικούς τρόπους για την διόρθωση σας..». Αντί του φόβου και της απογοήτευσης ας στραφούμε ακόμα περισσότερο στον Χριστό. Ας του μιλήσουμε με αγάπη μέσα από την προσευχή μας, νιώθοντας ότι μιλάμε στον φίλο μας, αλλά «συγχρόνως να αισθανόμαστε ότι μας αγαπάει, ότι μας δέχεται τρυφερά, με αγάπη και μας συγχωρεί». (Όσιος Πορφύριος).

Καλούμεθα, παράλληλα, όλοι μας να εφαρμόσουμε τα όσα παραγγέλλουν οι ειδικοί Επιστήμονες και οι αρμόδιες Αρχές του Κράτους όπου, με αυταπάρνηση και αξιέπαινη προσήλωση, αγωνίζονται για την αποφυγή της ακόμα μεγαλύτερης κρίσης που φαίνεται να έπεται. Ουδενός μας η ανευθυνότητα δεν επιτρέπεται να γίνεται αιτία διασποράς του ιού και μάλιστα σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, οι οποίες περιμένουν την προστασία και φροντίδα μας. Μένουμε σπίτι το σύνθημα! Εις ότι αφορά την Εκκλησία Κρήτης, αναλογιζόμενη το μερίδιο της δικής Της ευθύνης, ανέλαβε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι αυτονόητο ότι, σε περίπτωση που η Ελληνική Πολιτεία κρίνει αναγκαία και απαραίτητα την λήψη περαιτέρω μέτρων, η Εκκλησία καλείται όπως τα υιοθετήσει.

Καλούμε λοιπόν τον πιστό λαό του τόπου μας όπως, εμπιστευόμενος την Εκκλησία του, υιοθετήσει και ενστερνιστεί τις σημερινές ως και τις όποιες άλλες αποφάσεις κριθεί αναγκαίες να ληφθούν.

Καλούμε τον Ιερό Κλήρο μας όπως απαρέγκλιτα τηρήσει τις αποφάσεις της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, σύμφωνα με το σημερινό Ανακοινωθέν και τις επεξηγήσεις που θα ακολουθήσουν. Καλούμε τους πιστούς που οργανώνουν τα ιερά μνημόσυνα αγαπημένων τους προσώπων όπως επικοινωνήσουν με τους Εφημερίους των Ενοριών τους δια τις απαραίτητες συνεννοήσεις καθώς, σύμφωνα με τα νέα μέτρα προστασίας, τα ιερά μνημόσυνα θα τελούνται, άχρι καιρού, μετά κολλύβου επί του μνήματος και όχι κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Καλούμεθα, τέλος, να γονατίσουμε ενώπιον της Παναγίας Μητέρας μας, του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού ο Οποίος ασθενής και ο Ίδιος από μολυσματική ασθένεια (λέπρα) γνωρίζει τον πόνο της ασθένειας και επακούει τα αιτήματα μας, καλούμεθα όλοι μαζί ως Εκκλησία να συμβάλλουμε εις την υπέρβαση αυτής ως και της όποιας άλλης κρίσης και δοκιμασίας. Με προσευχή, ταπείνωση και αγάπη προς τους πάσχοντες αδελφούς μας, καθώς «η αγάπη έξω βάλλει τον φόβο». (Α΄ Ιω. δ.17).

Εις ότι μας αφορά τις αμέσως επόμενες ημέρες θα μεταβούμε εις τον τόπο γεννήσεως του Οσίου Νικηφόρου, το Συρικάρι Κισάμου, όπου εις την πατρική Του οικία εκεί όπου είδε το φως της ζωής, θα τελέσουμε την Ι. Παράκληση Του, υπέρ υγείας των εν ασθενεία όντων αδελφών, άνευ συμμετοχής προσκυνητών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων