13/08/2022 13/08/2022 Το μήνυμά του για την εορτή Κοιμήσεως Θεοτόκου εξέδωσε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος με τίτλο “ΠΑΝΑΓΙΑ: Αυγή μυστικής ημέρας”. “Στην συνείδηση του Ελληνισμού η Παναγία είναι η μάνα της Ρωμιοσύνης”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος. ‘Ας μην επιτρέπουμε σε καμιά δυσκολία και δοκιμασία, σε κανένα πειρασμό και θλίψη, σε καμιά απογοήτευση και...
13 Αυγούστου, 2022 - 17:42
Τελευταία ενημέρωση: 13/08/2022 - 17:50

Ο Μητροπολίτης Κισάμου για την εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Κισάμου για την εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Το μήνυμά του για την εορτή Κοιμήσεως Θεοτόκου εξέδωσε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος με τίτλο “ΠΑΝΑΓΙΑ: Αυγή μυστικής ημέρας”. “Στην συνείδηση του Ελληνισμού η Παναγία είναι η μάνα της Ρωμιοσύνης”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

‘Ας μην επιτρέπουμε σε καμιά δυσκολία και δοκιμασία, σε κανένα πειρασμό και θλίψη, σε καμιά απογοήτευση και αστοχία, να μας στερεί την ελπίδα και την χαρά, αφού όταν τρέφεται η ζωή μας από την ζωή της Εκκλησίας, τότε ανταμώνουμε την Παναγία μας και γιορτάζουμε Πάσχα, το Πάσχα το δικό Της, την άνοιξη της ζωής μας”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος στο μήνυμά του.

Παρακάτω το μήνυμα:

Σήμερα τ’ ἀγέρι φυσᾶ γλυκύτερα
στά κουρασμένα πρόσωπά μας,
τά δέντρα σά νά γενήκανε πιό χλωρά,
τ’ αὐγουστιάτικο κῦμα σά ν’ ἀρμενίζει πιά
δροσερό μέσα στό πέλαγο
κι ἀφρίζει φουσκωμένο ἀπό χαρά μεγάλη.
Τό κάθε τί πανηγυρίζει κι ἀγάλλεται.
Ὤ! Τί θάνατος, λοιπόν, εἶναι αὐτός
πού γεμίζει τήν οἰκουμένη καί τίς καρδιές
μέ τή χαρά τῆς ἀθανασίας!
(Φώτης Κόντογλου)

Δεκαπενταύγουστος και μοιράζομαι με την αγάπη σας την ομορφιά των λόγων του Φώτη Κόντογλου που αναφέρεται στο πρόσωπο της γλυκιάς μας Παναγίας και την Σεπτή Της Κοίμηση. Η μεγάλη αυτή ημέρα και εορτή της εις Ουρανούς μεταστάσεώς Της δεσπόζει στην καρδιά του Αυγούστου σαν μια αληθινή όαση πνευματικής δροσιάς και αναψυχής, σαν ένα απάνεμο λιμάνι• μέσα στις τρικυμίες της ζωής, στους καύσωνες του θέρους και των καιρών μας. Στην συνείδηση του Ελληνισμού η Παναγία είναι η μάνα της Ρωμιοσύνης.

Η ελπίδα μας και η παρηγοριά μας. Είναι η ομορφιά μας, όλος μας ο πόνος• η αγάπη είναι που στην Αγάπη έχουμε δώσει. Σε ένα κόσμο που μοιάζει να χωλαίνει από αισιοδοξία και ελπίδα στις δυσκολίες της ζωής, η Θεοτόκος Μαρία είναι «… η πόλις του Θεού και ακόμη το αγιασμένο σκήνωμα που ευφραίνονται τα ρεύματα κυλώντος ποταμού… η ζωηφόρος που δροσίζει με το βαθύ ποτάμι με τον νόμο σου τόσες ψυχές», όπως θα πεί ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Το μητρικό Της χαμόγελο ή δάκρυ, βυθίζει σε κατάνυξη τις καρδιές μας, ελευθερώνει το νού και την ψυχή, ανακουφίζει τον πόνο και την οδύνη, γεμίζει χαρά και ελπίδα την ζωή μας. Είναι η διαρκής παρουσία σε κάθε σπίτι και ψυχή. Μια ζέστη, μια καλοσύνη, μια επιείκεια, μια συμβουλή, μια σκέπη, μια στοργή, μια υπόσχεση, μια ομορφιά, μια χαρά, μια ελπίδα, μια δύναμη, μια προσδοκία.

Ημερώνει, εξαγνίζει, θεραπεύει, καταλαγιάζει τα πάθη, προσφέρει την σωτηρία και την ελπίδα. Παναγία: το καταφύγιο του ανθρώπου• η ελπίδα της σωτηρίας μας. Σαν φωτοδόχος λαμπάδα φωτίζει την καρδιά του κάθε ανθρώπου, ώστε κανείς να μην μείνει άγευστος απ’ τη δική Της προστασία• την παραμυθία, την ευλογία, τη χάρη και την γλυκύτητά Της.

Έτσι η Παναγία ζει, συνεχίζει να ζει και να γίνεται η δόξα του ανθρωπίνου γένους στον Ουρανό• η «παγκόσμιος δόξα», γιατί ανήκει σε όλο τον κόσμο και μεσιτεύει για όλο τον κόσμο. Για τούτο και η μεγάλη Της εορτή, «το Θεομητορικό Πάσχα» όπως ονομάζεται, γίνεται για όλους μας πηγή χαράς και ευφροσύνης• πανηγύρι πνευματικό, σάλπισμα ελπιδοφόρο.

Μέσα, λοιπόν, απ’ αυτή την ζωή, την ζωή με τις χαρές και τις λύπες της, τους πόνους και τις αγωνίες της, τις προσδοκίες και τα όνειρά της, μέσα απ’ αυτή την ζωή, σήμερα και όχι αύριο, ας γευθούμε και ας χαρούμε την παρουσία και την αγάπη της γλυκιάς Θεομάνας, που μας οδηγεί στην ομορφιά του Ουρανού και την χαρά του Παραδείσου.

Ας είμαστε και ας μένουμε σταθεροί στην πίστη και την αλήθεια, στο φως του κόσμου, που είναι ο Χριστός μας, ο Υιός του Θεού και Υιός Της. Ας μην επιτρέπουμε σε καμιά δυσκολία και δοκιμασία, σε κανένα πειρασμό και θλίψη, σε καμιά απογοήτευση και αστοχία, να μας στερεί την ελπίδα και την χαρά, αφού όταν τρέφεται η ζωή μας από την ζωή της Εκκλησίας, τότε ανταμώνουμε την Παναγία μας και γιορτάζουμε Πάσχα, το Πάσχα το δικό Της, την άνοιξη της ζωής μας.

Παναγιοσκέπαστα, Θεοτοκοφρούρητα και ευλογημένα τα έτη πάντων ημών.

† Ὁ Κισάμου & Σελίνου
ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων