28/09/2022 28/09/2022 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, πανηγύρισε την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού Σητείας την εορτή της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός Την παραμονή της εορτής Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε...
28 Σεπτεμβρίου, 2022 - 20:15
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2022 - 19:08

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και Υπουργός Ναυτιλίας στην εορτή της Μεταστάσεως του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στην Ι.Μ. Τοπλού

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και Υπουργός Ναυτιλίας στην εορτή της Μεταστάσεως του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στην Ι.Μ. Τοπλού

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, πανηγύρισε την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού Σητείας την εορτή της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός

Την παραμονή της εορτής Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου  κ. Δαμασκηνός, συμπροσευχουμένων εκ των Παραθρονίων του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, και του οικείου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Αρχιερατικό Συλλείτουργο

Ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου και στη συνέχεια Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ευγενίου και συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ενώ κατά αρχαία παράδοση ο Ηγούμενος της Μονής Παν/τος Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σκαρβέλης παρέστη από το Παραθρόνιο και στο τέλος της ακολουθίας διένειμε το αντίδωρο.

Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιoλ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης του Οικ. Θρόνου Νικηφόρος Εικοσιδέκας, ο Πανοσιολογιόταατος Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας Αρχιμανδρίτης κ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, ο Πανοσιολογιότατος Προηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμαδνρίτης Φιλόθεος Σπανουδάκης και πλειάδα Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, μεταξύ των οποίων και ο Κληρικός της Ι.Α.Κ. Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Σταμάτιος Μηλαθιανάκης, Εφημέριος Ενορίας Παναγίας Καμαριανής πόλεως Ηρακλείου.

Έψαλλαν ο υπεύθυνος Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως στη Σητεία Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαος Αλεξάκης με τους συνεργάτες του Ιεροψάλτες, και οι Ιεροψάλτες της Μονής κ. Γεώργιος Τσικαλάκης και κ. Γεώργιος Μαρκαντωνάκης.

Παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης,  Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, των στρατιωτικών σωμάτων και των σωμάτων ασφαλείας καθώς και πολλοί φίλοι και προσκυνητές της Μονής.

Τιμητική διάκριση για τον Υπουργό Ναυτιλίας

Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, απένειμε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εντιμότατο κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον Σταυρό των Αποστόλων Παύλου του Πρωτοκορυφαίου και Τίτου πρώτου Επισκόπου Κρήτης, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης, για την όλη πολύπλευρη και σημαντική προσφορά του στην τοπική Εκκλησία, στην πανηγυρίζουσα Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού, στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σητεία, το Λασίθι, στην Κρήτη και την πατρίδα μας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων