26/03/2020 26/03/2020 Στο μητροπολιτικό παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου λειτούργησε το πρωί της Τετάρτης 25ης Μαρτίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ κεκλεισμένων των θυρών με αναμετάδοση της Δημοτικής Τηλεόρασης.  Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Κω και στο Μνημείο των δύο Αρχιεπισκόπων Κώου, Ζαχαρίου και Γερασίμου, ενώ ψάλθηκε ο Εθνικός Ύμνος...
26 Μαρτίου, 2020 - 14:14
Τελευταία ενημέρωση: 26/03/2020 - 14:51

25η Μαρτίου στην Κώ

Διαδώστε:
25η Μαρτίου στην Κώ

Στο μητροπολιτικό παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου λειτούργησε το πρωί της Τετάρτης 25ης Μαρτίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ κεκλεισμένων των θυρών με αναμετάδοση της Δημοτικής Τηλεόρασης. 

Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Κω και στο Μνημείο των δύο Αρχιεπισκόπων Κώου, Ζαχαρίου και Γερασίμου, ενώ ψάλθηκε ο Εθνικός Ύμνος και κατατέθηκε ως ένδειξη τιμής και δόξας ένα κλαδί δάφνης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κώου Ζαχαρίας (1790-1798) ήταν ένθερμος πατριώτης που συμμετείχε σε επαναστατικές κινήσεις με σκοπό την απελευθέρωση. Αυτή η δραστηριότητά του έγινε αντιληπτή από τους Οθωμανούς. Την άνοιξη του 1798 ο Οθωμανός ναύαρχος του στόλου που βρισκόταν στα ανοιχτά της Κω τον κάλεσε στη ναυαρχίδα και τον υπέβαλε σε βασανιστήρια προκειμένου να αποκαλύψει τους συνεργάτες του. Την άρνησή του ακολούθησε μαρτυρικός θάνατος και ρίψη του σώματος του στη θάλασσα.

Μετά τη ναυμαχία του Γέροντα (29 Αυγούστου 1824), στην οποία ο ελληνικός στόλος νίκησε κατά κράτος την τουρκοαιγυπτιακή αρμάδα, αυτή κατέπλευσε στο λιμάνι της Κω και επακολούθησαν φοβερές ωμότητες εναντίον του τοπικού άμαχου πληθυσμού. Βλέποντας ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κώου Γεράσιμος Β΄ (1801-1838) το ποίμνιό του να σφαγιάζεται άγρια και το αίμα να τρέχει στους δρόμους της Κω, διακινδυνεύοντας την ίδια του τη ζωή, παρουσιάστηκε στον Τούρκο διοικητή και «γονυπετής», όπως μας λέει ο Ιάκωβος Ζαρράφτης, παρακάλεσε με ταπείνωση τον πασά να δείξει έλεος. Εκείνος βλέποντας τη στάση του Αρχιεπισκόπου κάμφθηκε, σταμάτησε τη σφαγή και με αυτόν τον τρόπο διασώθηκαν οι Κώοι.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων