11/11/2021 12/11/2021 Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε, με τις αναγκαίες αποστάσεις για συνάξεις σε εσωτερικό χώρο και την απόλυτη τήρηση των υγειονομικά προβλεπομένων μέτρων, στο Κινηματοθέατρο «ΜΑΡΟΥΛΑ» η ημερίδα που διοργάνωσε το Γραφείο Νεανικής Δράσης της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου σε συνεργασία με το πρόγραμμα «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» του Ιδρύματος Ποιμαντικής για τον Γάμο και την...
11 Νοεμβρίου, 2021 - 21:58
Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2021 - 0:20

Ημερίδα για την ενδοοικογενειακή βία στην Ιερά Μητρόπολη Λήμνου

Διαδώστε:
Ημερίδα για την ενδοοικογενειακή βία στην Ιερά Μητρόπολη Λήμνου

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε, με τις αναγκαίες αποστάσεις για συνάξεις σε εσωτερικό χώρο και την απόλυτη τήρηση των υγειονομικά προβλεπομένων μέτρων, στο Κινηματοθέατρο «ΜΑΡΟΥΛΑ» η ημερίδα που διοργάνωσε το Γραφείο Νεανικής Δράσης της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου σε συνεργασία με το πρόγραμμα «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» του Ιδρύματος Ποιμαντικής για τον Γάμο και την Οικογένεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας.

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους ειδικούς επιστήμονες, τους επίσημους προσκεκλημένους και όλους τους συμμετέχοντας, αναφέρθηκε ακροθιγώς και με συγκεκριμένα παραδείγματα σε όλα αυτά τα θλιβερά φαινόμενα, που κάποτε φαίνονταν μακρινά και ξένα για την ελληνική κοινωνία, ενώ σήμερα αποτελούν οδυνηρή πραγματικότητα και στη δική μας ζωή και Πατρίδα. Για τον λόγο αυτό, είπε, δεν θα μπορούσε η τοπική μας Εκκλησία να μείνει αδιάφορη από την προσπάθεια πρόληψης και ευαισθητοποίησης του κοινού, γι’ αυτό και με αυτή την εκδήλωση προσπαθεί να καλλιεργήσει τη συνείδηση όλων, με σκοπό τη μείωση και την εξάλειψη αυτών των επικίνδυνων γεγονότων πάσης φύσεως βίας. Η ανάγκη συνεργασίας, τόνισε, γι’ αυτό το σκοπό με φορείς και ειδικούς προβάλλει άμεση.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ο.Ε.Π.Α. Δήμου Λήμνου κ. Νίκος Μαρινάκης κάνοντας με αφορμή αυτήν την προσπάθεια της Μητροπόλεως, ειδική μνεία στην αξιέπαινη ενασχόληση του Σεβασμιωτάτου στα δύο χρόνια ποιμαντορίας του στη Λήμνο, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε, ασχολείται με ζήλο και με ιδιαίτερη ευαισθησία και με θέματα πέραν από τα αμιγώς Εκκλησιαστικά, επεκτείνοντας το ενδιαφέρον του σε οτιδήποτε αφορά την τοπική κοινωνία και το ποίμνιό του, γι’ αυτό και οργάνωσε τη συγκεκριμένη ημερίδα, αναφορικά με την ενδοοικογενειακή βία. Θέματα και ενδιαφέροντα στα οποία θα μας βρίσκει πάντα δίπλα του, σημείωσε ο κ. Πρόεδρος.

Καταξιωμένοι ομιλητές με τις ειδικότητές τους ανέπτυξαν πτυχές του φλέγοντος θέματος, που αυξάνεται ανησυχητικά και στην ελληνική κοινωνία, δίδοντας από την εμπειρία τους σαφή εικόνα για τους τρόπους που μπορούμε να ενεργούμε.

Πρώτη στη σειρά των ομιλητών η κυρία Βάσω Κόλλια, πρώην Γ. Γραμματέας Ισότητας των φύλων, παρουσίασε σύμφωνα με στατιστικές και αριθμούς περιστατικά, που εξέπληξαν το ακροατήριο και έδωσαν έναυσμα συζήτησης στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο ψυχίατρος του Νοσοκομείου Λήμνου κ. Κωνσταντίνος Κατσιγιαννόπουλος, ο οποίος με την πλούσια επιστημονική του έρευνα και το διδακτικό του ύφος έριξε άπλετο φώς στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, όπως ο ίδιος τιτλοφόρησε την εισήγησή του, εντοπίζοντας τη βιαιότητα του δράστη στην έντονη επιθυμία για κακοποίηση προς τον αδύνατο, είτε πρόκειται για σύζυγο ή για παιδί ή και για ενήλικο ή ηλικιωμένο. Ακολούθησε με την εισήγησή της η παιδοψυχολόγος κυρία Φανή Λούγκλου κάνοντας, ευσύνοπτα, λόγο για την θυματοποίηση των ανηλίκων και προτρέποντας στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας, ώστε τα παιδιά που είναι η ελπίδα για το αύριο να προστατευθούν στο σήμερα από κάθε μορφή βίας.

Τελευταίος έλαβε τον λόγο, ο πρώτος του προγράμματος «Πρωτοβουλία» Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής, που σε επίπεδο ποιμαντικής συνδύασε εύστοχα την αποτελεσματική πρακτική των Καππαδοκών Πατέρων με το τρίπτυχο αντιμετώπισης κάθε δυσκολίας στη συνεργασία Πίστης, Επιστήμης και ενεργειών.

Την ημερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος συμπυκνώνοντας αξιοθαύμαστα σε μικρές προτάσεις διδάγματα από τις εισηγήσεις των ομιλητών, τους οποίους επαίνεσε και ευχαρίστησε και πάλι, τόσο όσο και τον υπεύθυνο της Νεανικής Δράσης της Ιεράς Μητροπόλεώς Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Αναστάσιο Σαργέντη, Εφημέριο Πλατέος, ο οποίος είχε την ευθύνη της διοργανώσεως του προγράμματος της Ημερίδας που ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων