29/06/2022 29/06/2022 Μέσα σε μία πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέσθηκε ο μεθεόρτιος Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με τον οποίον και κορυφώθηκαν οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης προς τιμήν των δύο Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Του σημερινού Πανηγυρικού Εσπερινού, ο οποίος πραγματοποιήθηκε εις το Ιερό Προσκύνημα Αποστόλου Παύλου Δερβενίου, χοροστάτησε ο...
29 Ιουνίου, 2022 - 21:58
Τελευταία ενημέρωση: 29/06/2022 - 22:07

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Διαδώστε:
Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Μέσα σε μία πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέσθηκε ο μεθεόρτιος Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με τον οποίον και κορυφώθηκαν οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης προς τιμήν των δύο Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Του σημερινού Πανηγυρικού Εσπερινού, ο οποίος πραγματοποιήθηκε εις το Ιερό Προσκύνημα Αποστόλου Παύλου Δερβενίου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, πλαισιούμενος από Ιερείς της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ενώ το αναλόγιο λάμπρυναν με τηνπαρουσία τους τα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας «ο Απόστολος Παύλος», υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας και Μεγάλης τουΧριστού Εκκλησίας κ. Γεωργίου Φερεντίνου.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Τοπικής Κοινότητος των Λαγυνών, καθώς και ευλαβείς προσκυνητές, οι οποίοι και προσήλθαν για να παραστούν σε αυτό το  όμορφο σημείο, όπου ευλόγησε με την διάβασή του, ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελλάδος και ένας από τους μεγαλύτερους διδασκάλους και παιδαγωγούς της Οικουμένης, ο Απόστολος Παύλος.

Τον Πανηγυρικό Λόγο εκφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Νικόδημος Σκρέττας, Ιεροκήρυκας της καθ΄ ημάς Μητροπόλεως και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος και αναφέρθηκε στην μεγάλη μορφή του Αποστόλου Παύλου, αναπτύσσοντας επίκαιρη ομιλία με θέμα: «Παύλειος Λόγος» όπου και σημείωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι «Ημέρα μνήμης και τιμής των πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου, «των στύλων» της Εκκλησίας του Χριστού. Ο Κύριος τους εκάλεσε, καθώς καλεί και εμάς χωρίς εξαιρέσεις.

Τον ακολούθησαν «αφέντες άπαντα», με πιστότητα και μαθητεία, αυτόπτες και αυτήκοοι, διάκονοι και απόστολοι του Λόγου, οι οποίοι «παρέδωκαν ημίν όσα και παρέλαβον» με μαρτυρία και μαρτύριο.

Ο απόστολος ιδιαίτερα Παύλος μυστικά περιπολεύει στη σύναξη της προσευχής μας από το βήμα της διδαχής του, αλλά και από την συν τω Χριστώ δόξα της ουρανίου μονής του, ο μύστης, ο ταπεινός διάκονος, ο αγωνιστής των διωγμών, των φυλακίσεων, των θλίψεων και των εξοριών, ο διδάσκαλος και οδηγός και αδελφός, ο αναλισκόμενος στη φροντίδα και την «μέριμναν πας πάντων εκκλησιών», ο παγκόσμιος απόστολος των Εθνών.

Απευθύνοντας τον συγκλονιστικό του λόγο «μιμηταί μου γίνεσθε, καθώς καγώ Χριστού», μας καλεί να μιμηθούμε την αγάπη, την αδελφοσύνη, τη σύμπνοια, την προσευχητική καταφυγή, τη χαρισματική αφοβία, τη στερεή ομολογία, την ευλογημένη κοινοκτημοσύνη, την απλότητα, την αφελότητα, την ευλάβεια, την θεία εν Χριστώ ζωή των αδελφών μας της πρώτης εκείνης μαρτυρικής Εκκλησίας.

Να μιμηθούμε την ενθουσιαστική προσκαρτέρηση της ερχόμενης ημέρας του Κυρίου, αλλά και την επί το αυτό σύναξη και κοινωνία, μέσα στο κλίμα της βεβαιότητας της Αναστάσεως του Χριστού και μέσα στο βίωμα της αναστημένης εν Χριστώ ζωής, που εκήρυξε στα πέρατα του κόσμου.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον π. Νικόδημο για την άριστη ομιλία του με την οποία και παρουσίασε μέσα από απλές έννοιες και κατανοητές αλήθειές συνοπτικά όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του βίου και του έργου του τιμωμένου Αποστόλου Παύλου, σημειώνοντας την συνεισφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό και την οικουμενικότητα του Χριστιανισμού, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την μεγάλη ανάγκη να μάθουμε όλοι την Ευαγγελική Αλήθεια που πηγάζει μέσα από τον κηρυκτικό λόγο του ουρανοβάμονος Αποστόλου και την σπουδαιότητα της βιώσεως της κοινωνίας με τους Αγίους και της συναντήσεως μας με τον Ιησού.

«Στην σημερινή εποχή που ζούμε εκείνο που θα μας κρατήσει, είναι η εμπειρία του Αγίου Πνεύματος και όχι οι άσκοπες θεωρίες. Θα πρέπει να μελετήσουμε και να διδαχθούμε από το σπουδαίο έργο των Αποστόλων του Κυρίου και να αντλούμε δύναμη και κουράγιο για να συνεχίζουμε την πορεία μας», σημείωσε χαρακτηρίστηκα ο Σεβασμιώτατος για να καταλήξει ευχόμενος τα Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και ιδιαιτέρως στον Ιερατικό Προϊστάμενο της ενορίας του Αγίου Νικολάου Λαγυνών, π. Παύλο Καντίνα, ο οποίος έχει και την μέριμνα του Ιερού Προσκυνήματος.

 

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων