14/09/2021 14/09/2021 Τέτοιες μέρες, διακόσια χρόνια πίσω, ένας ρασοφόρος άφηνε το κεφάλι του στις όχθες του Πηνειού κάτω από την εκκλησία που υπηρέτησε. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1821, ο Μαχμούτ Πασάς ή Δράμαλης έδινε την εντολή να αποκεφαλίσουν με τρία χτυπήματα τον Μητροπολίτη Λαρίσης Πολύκαρπο Δαρδαίο, ως ελάχιστο αντίποινο για τη στάση των Θεσσαλών στο Πήλιο και το...
14 Σεπτεμβρίου, 2021 - 11:54
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2021 - 11:56

Τελετή μνήμης για τα 200 χρόνια από το μαρτύριο του Λαρίσης Πολυκάρπου

Διαδώστε:
Τελετή μνήμης για τα 200 χρόνια από το μαρτύριο του Λαρίσης Πολυκάρπου

Τέτοιες μέρες, διακόσια χρόνια πίσω, ένας ρασοφόρος άφηνε το κεφάλι του στις όχθες του Πηνειού κάτω από την εκκλησία που υπηρέτησε.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1821, ο Μαχμούτ Πασάς ή Δράμαλης έδινε την εντολή να αποκεφαλίσουν με τρία χτυπήματα τον Μητροπολίτη Λαρίσης Πολύκαρπο Δαρδαίο, ως ελάχιστο αντίποινο για τη στάση των Θεσσαλών στο Πήλιο και το Βελεστίνο. Του είχαν προτείνει, σύμφωνα με τον βιογράφο του ιεροδιάκονο Ιγνάτιο, να τον φυγαδεύσουν από το σημείο που τον είχαν φυλακίσει. Δεν δέχτηκε, επειδή το οθωμανικό στρατοκρατικό σύστημα, όπως ίσχυε τότε, θα ξεσπούσε στον λαό της Λάρισας και της Θεσσαλίας. Πέθανε κάτω από τον Μητροπολιτικό Ναό που υπηρέτησε, για την πόλη που αγάπησε. Το γεγονός αυτό τον ανέδειξε στη συνείδηση των νεωτέρων γενεών σε εθνομάρτυρα.

Η Ιερά Μητρόπολις Λαρίσης και Τυρνάβου σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών «Λάρισα η Πόλη μου» θα τιμήσουν από κοινού για λογαριασμό της πόλης τα διακόσια χρόνια από το βίαιο μαρτύριό του. Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα, παραμονές του θανάτου του, αμέσως μετά τον Εσπερινό, θα γίνει σύντομη τελετή στην προτομή του ιεράρχη, στη μικρή πλατεία μπροστά στον Άγιο Αχίλλιο. Η τελετή συμπεριλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου, κατάθεση στεφάνου και αποκάλυψη αναμνηστικής επιτοίχιας επιγραφής κοντά στο σημείο που μαρτύρησε. Οι διοργανωτές σας καλούν να τιμήσουμε με την παρουσία μας και τις προσευχές μας τη μνήμη του σεπτού ιεράρχη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων