16/06/2022 16/06/2022 Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα, ιδιαίτερη ευταξία και σύμφωνα με το μοναστηριακό τυπικό εψάλη το απόγευμα της Κυριακής, 12 Ιουνίου 2022 και ώρα 20:00 μ.μ. στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης Λευκάδος ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής & Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο, συγχοροστατούντων...
16 Ιουνίου, 2022 - 10:58
Τελευταία ενημέρωση: 16/06/2022 - 10:50

H Ιερά Πανήγυρη της Εφόρου και Προστάτιδος της Λευκάδος

Διαδώστε:
H Ιερά Πανήγυρη της Εφόρου και Προστάτιδος της Λευκάδος

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα, ιδιαίτερη ευταξία και σύμφωνα με το μοναστηριακό τυπικό εψάλη το απόγευμα της Κυριακής, 12 Ιουνίου 2022 και ώρα 20:00 μ.μ. στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης Λευκάδος ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής & Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού & Πολυφέγγους κ. Διονυσίου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου.

Στην σύντομη προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόφιλος δεν παρέλειψε να καλωσορίσει τους Αγίους Αρχιερείς στην Ιερά Μητρόπολή μας εκφράζοντας άπειρες ευχαριστίες για την θετική ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή του για να συμμετάσχουν στη φετινή πανήγυρη. Στην συνέχεια το λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος κήρυξε, απευθύνοντας στους πολυπληθείς προσκυνητές πνευματικό λόγο σχετικά με την εορτή της Πεντηκοστής, τον εορτασμό της Παναγίας μας και την Αποστολική παράδοση της τοπικής μας Εκκλησίας. Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού παρετέθη Μοναστηριακή Τράπεζα και ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία η οποία ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί.

Το πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, 13 Ιουνίου 2022, εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην εορτάζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης. Στις 6:45 π.μ. εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τελέσθηκε λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού & Πολυφέγγους κ. Διονυσίου, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πολυανής και Κιλκισίου κ. κ. Βαρθολομαίου και Λευκάδος και Ιθάκης κ. κ. Θεοφίλου. Πλήθος πιστών από όλο το νησί και πολλά μέρη της Ελλάδος, προσέτρεξαν από νωρίς το πρωί στην Ιερά Μονή για να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία της «Κυράς». Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος, ο οποίος με γλαφυρότητα και λόγο πνευματικό αναφέρθηκε στις ενέργειες του Αγίου Πνεύματος και στην απόρριψή του από τον σύγχρονο άνθρωπο, σε αντίθεση προς την πλήρη υποταγή του στα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Στη συνεχεία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Ιερά Λιτάνευση της Πάνσεπτης Εικόνας πέριξ της Ιεράς Μονής, με την συμμετοχή του κλήρου και του λαού της Ιεράς μας Μητροπόλεως, του Εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Υφυπουργού Παιδείας κ. Άγγελου Συρίγου, της Περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων κ. Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, του Βουλευτού Λευκάδος κ. Αθανασίου Καββαδά, του Δήμαρχου Λευκάδος κ. Χαραλάμπους Καλού, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα από την πλευρά του Δήμου για την καθαριότητα και τον εν γένει ευπρεπισμό της Ιεράς Μονής -δείχνοντας και με αυτήν την ευκαιρία την πολλάκις αποδεδειγμένη ευλάβεια και αγάπη προς την Κυρά πάντων των Λευκαδίων-, του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδος κ. Ανδρέου Κτενά, του Δήμαρχου Μεγανησίου κ. Παύλου Δάγλα, του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδος κ. Σωτηρίου Σκιαδαρέση, των στρατιωτικών αρχών, των εκπροσώπων των τοπικών φορέων και συλλόγων και πλήθους κόσμου από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Την λιτανευτική πομπή συνόδευσε η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος, η οποία παιάνιζε πανηγυρικά εμβατήρια. Πριν το πέρας της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε προσωπικά, για ακόμη μια φορά, τους Αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους στην παλλευκάδια ιερά πανήγυρη, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νικηφόρο Ασπρογέρακα με την συνοδεία του, καθώς και όλους όσους διακόνησαν την Ιερά Μονή, κληρικούς και λαϊκούς, κατά την διάρκεια του εορταστικού τριημέρου. Ακολούθησε μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος με την τέλεση του μεθέορτου Πανηγυρικού Εσπερινού και του Ιερού Μνημοσύνου των Κτητόρων, Καθηγουμένων, Ιερομονάχων, Μοναχών, Ευεργετών και Δωρητών της Ιεράς Μονής και ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης με την Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο την ¨Πεφανερωμένη¨και την επιστροφή της θαυματουργού εικόνος στο θρόνο Της.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων