11/09/2019 11/09/2019 Με την επίκληση της Χάριτος του Θεού και του Άνωθεν φωτισμού ξεκίνησε και στην εκκλησιαστική επαρχία της Ι.Μ. Λευκάδος κα Ιθάκης η νέα σχολική χρονιά. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς σε όλα τα σχολεία της Λευκάδας, της Ιθάκης, του Μεγανησίου και του Καλάμου προσευχήθηκαν μαζί με τους ιερείς στην αφετηρία του φετινού τους αγώνα για την...
11 Σεπτεμβρίου, 2019 - 22:40

Ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στη Λευκάδα

Διαδώστε:
Ο Αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στη Λευκάδα

Με την επίκληση της Χάριτος του Θεού και του Άνωθεν φωτισμού ξεκίνησε και στην εκκλησιαστική επαρχία της Ι.Μ. Λευκάδος κα Ιθάκης η νέα σχολική χρονιά.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς σε όλα τα σχολεία της Λευκάδας, της Ιθάκης, του Μεγανησίου και του Καλάμου προσευχήθηκαν μαζί με τους ιερείς στην αφετηρία του φετινού τους αγώνα για την ουσιαστική Μόρφωση.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος τέλεσε αρχικά τον Αγιασμό «επί τη ενάρξει μαθημάτων εν τοις σχολείοις» στο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και στο Γυμνάσιο – Λύκειου Νυδριού. Στη συνέχεια διαπεραιώθηκε στο Σπαρτοχώρι του Μεγανησίου, για να βρεθεί κοντά στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου – Λυκειακών Τάξεων Μεγανησίου που επιμένουν να δίνουν στο νησί τους το διπλό αγώνα για τη γνώση και την αρετή.

Με λόγο μεστό και πατρικό απηύθυνε σε όλους ευχές και σκέψεις για ένα καρποφόρο σχολικό έτος, προσκαλώντας παράλληλα τους νέους μας και τις οικογένειές τους στις ευκαιρίες που ετοιμάζει η τοπική μας Εκκλησία για τα παιδιά Της.

 

Το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου για την έναρξη των μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια:
“Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, Αγαπητοί γονείς, Αγαπητά μου παιδιά,
Η αρχή της νέας σχολικής χρονιάς μας δίνει την ευκαιρία να συναντηθούμε και να επικοινωνήσουμε ξανά, να προσευχηθούμε όλοι μαζί για το καινούριο σας ξεκίνημα, να εκφράσουμε σε όλους -μαθητές, καθηγητές και γονείς- την ανυπόκριτη αγάπη και το φιλόστοργο ενδιαφέρον σύνολης της τοπικής μας Εκκλησίας για την πρόοδό σας.
Αγαπητά μου παιδιά,
Είδαμε πρόσφατα γραμμένο σε μπλούζες νεανικές και σε τοίχους ένα μήνυμα επαναστατικό και συνάμα τόσο διδακτικό: “Be the change” – «Γίνε η αλλαγή».
Με τη γνησιότητα και την ειλικρίνεια που σας χαρακτηρίζει, αποστρέφεστε τον κόσμο που παραλαμβάνετε από τους μεγαλυτέρους. Σας αηδιάζουν η υποκρισία, ο καθωσπρεπισμός, η ιδιοτέλεια, η αλαζονεία, η κουτοπονηριά, το βόλεμα, η αναξιοκρατία, η αναλγησία που βλέπετε να βασιλεύουν στον κόσμο των ενηλίκων. Το ορμητικό, καθαρό νερό της νιότης σας αρνείται να λερωθεί απ’ όσα ρυπαίνουν το ποτάμι της ζωής και της κοινωνίας μας.
Κι όμως, αγαπητά μου παιδιά, μπορείτε να κρατήσετε εσείς το ποτάμι καθαρό! Οι μεγάλοι φαίνεται να απέτυχαν στον αγώνα τους -κι ας ξεκίνησαν οι περισσότεροι με οράματα και στόχους το ίδιο ευγενή με τα δικά σας.
Πολλοί, παρά ταύτα, κράτησαν τις νησίδες που τους αναλογούσαν καθαρές. Αναζητήστε τες και στηριχθείτε πάνω τους. Η πρόταση ζωής της Εκκλησίας μας και όσες αγιασμένες μορφές διαχρονικά αναδεικνύει (Παΐσιος, Πορφύριος και άλλοι του 20ού αι.) αστραποβολούν από την καθαρότητα και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος.
Μην απογοητεύστε και μην θεωρείτε μάταιο τον αγώνα για αυτή την ευλογημένη αλλαγή, για την «καλή αλλοίωση», τη μεταμόρφωση του κόσμου και της κοινωνίας μας. Μόνο που «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή» (Γ. Ρίτσος) και ο μόχθος για την αλλαγή αρχίζει από τον εσωτερικό μας κόσμο.
«Ένδον σκάπτε» -μας παρότρυναν οι πατέρες μας. «Σκάψε βαθιά μέσα σου» και καλλιέργησε το χωράφι της ψυχής σου, για να λάμψει από ομορφιά ο θησαυρός που κρύβεται εκεί. «Η Βασιλεία του Θεού βρίσκεται μέσα σας», μας λέει ο Χριστός μας κι όταν έρθει στο φως, φανερώνει στον κόσμο όλους τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος: αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότητα, καλοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια. Όλα όσα χρειάζεται ο κόσμος και σίγουρα αναγνωρίζει την αξία τους.
Αγωνιστείτε, λοιπόν, παιδιά μου, και μοχθείστε για να γίνετε εσείς η αλλαγή που οραματίζεστε, το κάτι διαφορετικό που μας λείπει! Αλλάξτε εσείς, αν θέλετε να αλλάξει ο κόσμος. Ή, καλύτερα, μείνετε όπως είστε: αναλλοίωτοι από το κακό, χωρίς να χάσετε την παιδική σας αθωότητα και γνησιότητα.
Μην ακούτε τα εύκολα λόγια. Η αλλαγή στον κόσμο δεν έρχεται με τη βία, αλλά με τη σπουδή και τη μελέτη, με τη σφαιρική μόρφωση και τη συνολική καλλιέργεια, με τον αγώνα πρωτίστως ενάντια στους εξωτερικούς πειρασμούς και τον κακό μας εαυτό.
Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά, λοιπόν, σας ευχόμαστε με τις σκέψεις αυτές και σας προσκαλούμε ξανά μαζί με τους φίλους σας στις «Νεανικές Συντροφιές» που θα λειτουργούν και φέτος στην Ενορία ή την περιοχή σας από την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2019”.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων