06/07/2020 06/07/2020 Με πλοιάρια από το λιμάνι του Νυδρίου και οδικώς από τον οικισμό Γένι Βλυχού θα μεταβούν στην Αγία Κυριακή Βλυχού Λευκάδος οι πιστοί που θέλουν να παραβρεθούν στην Ιερά Πανήγυρη απόψε και αύριο, ημέρα της εορτής της Αγίας Κυριακής. Ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος θα ξεκινήσει απόψε στις 20.00, ενώ αύριο το...
06 Ιουλίου, 2020 - 12:31
Τελευταία ενημέρωση: 06/07/2020 - 11:48

Πανηγυρίζει και φέτος το εκκλησάκι του βράχου

Διαδώστε:
Πανηγυρίζει και φέτος το εκκλησάκι του βράχου

Με πλοιάρια από το λιμάνι του Νυδρίου και οδικώς από τον οικισμό Γένι Βλυχού θα μεταβούν στην Αγία Κυριακή Βλυχού Λευκάδος οι πιστοί που θέλουν να παραβρεθούν στην Ιερά Πανήγυρη απόψε και αύριο, ημέρα της εορτής της Αγίας Κυριακής.

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος θα ξεκινήσει απόψε στις 20.00, ενώ αύριο το πρωί θα τελεστεί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα η Ιερά Παράκληση στην Αγία.

Λίγα λόγια για το εκκλησάκι

Απέναντι από το κοσμοπολίτικο σήμερα Νυδρί, στη βόρεια απόληξη της χερσονήσου του Γενίου-Βλυχού, είναι χτισμένο ένα μικρό κατάλευκο εκκλησάκι. «Το εκκλησάκι του βράχου», για όσους δε γνωρίζουν ότι είναι αφιερωμένο στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Κυριακή.

Η παράδοση αναφέρει πως οι ναυτικοί που περνούσαν από το σημείο αυτό τις νύχτες, έβλεπαν ένα φως στη σπηλιά που σχηματιζόταν ανάμεσα στους βράχους της ακτής. Στο βράχο με τη σπηλιά δεν μπορούσαν να πλησιάσουν με ευκολία, γιατί εκεί ξεσπούσε το αγριεμένο κύμα της θάλασσας. Λίγο ψηλότερα από τα βράχια που χτυπούσε το κύμα βρισκόταν μία ευρύχωρη σπηλιά. Εκεί ένας από τους ιδιοκτήτες των γειτονικών κτημάτων -Κακονάς στο επώνυμο, από το γειτονικό Βλυχό- βρήκε μία εικόνα της αγίας Κυριακής. Την πήρε και την τοποθέτησε σε άλλο, πιο ομαλό, μέρος του κτήματός του, σχεδιάζοντας να χτίσει μικρό προσκυνητάρι. Στάθηκε όμως αδύνατο αυτό, γιατί έβρισκε ξανά την εικόνα στην σπηλιά του βράχου.

Κανείς δεν γνωρίζει το πώς βρέθηκε στο μέρος εκείνο το εικόνισμα της Αγίας. Το γεγονός είναι, πάντως, πως πλήθη πιστών -ή και περίεργων- προστρέχουν μέχρις εκεί, στις 7 Ιουλίου κάθε χρόνου, για να τιμήσουν την Μεγαλομάρτυρα και θαυματουργό Αγία Κυριακή.

Η Αγία Κυριακή γεννήθηκε στα τέλη του 3ου μ.Χ. αι.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων