23/12/2020 23/12/2020 Στις 23 Δεκεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης μετέβη στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Γυθείου συμπροσευχόμενος στο Ι. Βήμα, όπου τέλεσε την Θ. Λειτουργία ο αρχιμ. π. Νήφων Καρολεμέας, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος, συμπαραστατούμενος από τον διάκονο π. Σπυρίδωνα Κοτζαμπασάκη. Ο Σεβ. κήρυξε τον θ. Λόγο αναφερθείς στον όσιο και ασκητή Επίσκοπο Κωνσταντιανής, της των Αλεξανδρέων...
23 Δεκεμβρίου, 2020 - 21:31
Τελευταία ενημέρωση: 23/12/2020 - 20:59

“Αγαπητοί μου, μην απατώμεθα. Έχουμε ξεφύγει”

Διαδώστε:
“Αγαπητοί μου, μην απατώμεθα. Έχουμε ξεφύγει”

Στις 23 Δεκεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης μετέβη στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Γυθείου συμπροσευχόμενος στο Ι. Βήμα, όπου τέλεσε την Θ. Λειτουργία ο αρχιμ. π. Νήφων Καρολεμέας, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος, συμπαραστατούμενος από τον διάκονο π. Σπυρίδωνα Κοτζαμπασάκη. Ο Σεβ. κήρυξε τον θ. Λόγο αναφερθείς στον όσιο και ασκητή Επίσκοπο Κωνσταντιανής, της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, άγιο Νήφωνα (4ος αι.), του οποίου τιμάται σήμερα η μνήμη και ευχήθηκε στον εορτάζοντα ιερέα τα δέοντα.

Ειδικότερα, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι:

«Ο ασκητικός βίος του Επισκόπου αγίου Νήφωνος μας διδάσκει την απόλυτη ανάγκη υιοθέτησης της χριστιανικής άσκησης. Η άσκηση, δηλ. ο πνευματικός αγώνας, ο κατά Χριστόν αγώνας, είναι η εμπειρία της μετάνοιας, της επιστροφής μας στο Θεό.

“Αγαπητοί μου, μην απατώμεθα. Έχουμε ξεφύγει, έχουμε απομακρυνθεί από το θείο θέλημα. Όπως γινόταν πολλές φορές, στους χρόνους της Παλαιάς Διαθήκης, που διαβάζουμε στους προφήτες Ηλία, Ησαΐα, Ιωνά, Ιερεμία, Ιεζεκιήλ που ο λαός ξεχνούσε το Θεό και προσκυνούσε ποικίλα είδωλα. Ας προσέξουμε τη ζωή μας. Χρειαζόμεθα ν’ αποκτήσουμε αυτή την αίσθηση της αποστασίας μας, μια επίγνωση της μη κατά Θεόν ζωής. Σε πολλές περιπτώσεις του βίου μας. Να σκεφθούμε με το «μέσα μυαλό», ότι βιώνουμε ενίοτε μία πνευματική παρακμή και πολλάκις έχουμε ισχυρές αμφισβητήσεις. Ο χαιρέκακος και μισόκαλος διάβολος εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες και τώρα, με την δοκιμασία που έχουμε. Μην αφήσουμε λοιπόν την πόρτα της ψυχής μας ανοικτή στις δολιότητές του. Διώξτε τον. Ο σαρκωθείς Λόγος, ο Χριστός για μας γεννάται. «Αεί ποιείται», είναι δηλαδή συνεχώς παρών. Προσοχή, στην ασέβεια, την λογοκρατία, την αστάθεια των ανθρωπίνων γεγονότων και πραγμάτων. Μόνον ο Χριστός καταγλυκαίνει την ψυχή μας. Μη χωριστούμε από τον Χριστό και την αγία Του Εκκλησία.

Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμεθα τον καλόν αγώνα της Πίστεως. Πιο δυνατά, πιο συνειδητά, πιο ουσιαστικά. Να προχωρήσουμε σε μια πιο έντονη πνευματική εργασία του «είναι» μας. Να αναζητήσουμε την Φάτνη, όπου ο Χριστός γεννάται, «κενούται»για τον καθένα μας, και παρέχει Λύτρωση και Σωτηρία των ψυχών μας. Τα Χριστούγεννα που θα εορτάσουμε είναι τω όντι οι απαρχές της «καινής», της καινούργιας εν Χριστώ ζωής, της αναδημιουργίας μας μέσα στην Εκκλησία, με τα ιερά της Μυστήρια. Η Εκκλησία κρύβει την αγιαστική χάρη. Αυτή «προσλαμβάνει» την αμαρτωλή ανθρώπινη φύση για να την ξαναπλάσει. Το σπουδαιότερο της Εκκλησίας είναι αυτή η μετάδοση της θείας Χάριτος. Όλα τα άλλα που ακούγονται συχνότατα είναι αρνητικές προκαταλήψεις για την Εκκλησία, λανθασμένες και αθεολόγητες αντιλήψεις.

Βλέπετε αυτή η πανδημία μας έκανε να ξανασκεφθούμε πολλά. Δεν μένει παρά να μείνουμε κοντά στο Θεό εν μετανοία και προσευχή.

Ο άγιος Νήφων, που εορτάζουμε σήμερα, ο ασκητής αυτός Επίσκοπος, «εκόσμησε τον ένδον και μη ορώμενον άνθρωπον», καλλιέργησε τον εσωτερικό του κόσμο και αγίασε. Είναι ζωντανό παράδειγμα για μας. Να ευχηθούμε σ’ όλους υγεία, δύναμη και πολλή υπομονή. Ο Θεός θα δώσει την έκβαση».

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων