21/05/2022 21/05/2022 Στον γραφικό λόφο Σελινίτσας Γυθείου όπου βρίσκεται παλαιό Παρεκκλήσιο της Μητρόπολης Μάνης, επ’ ονόματι των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, εορτάστηκε η μνήμη τους. Εκεί μετέβη ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και τέλεσε και την Θεία Λειτουργία στις 20 και 21 Μαΐου 2022. Συμμετείχαν οι ιερείς αρχιμ....
21 Μαΐου, 2022 - 18:50
Τελευταία ενημέρωση: 21/05/2022 - 18:54

Μάνης Χρυσόστομος: «Ο Άγ. Κωνσταντίνος είδε τον Σταυρόν στον ουρανό και η Αγ. Ελένη τον βρήκε στη γη»

Διαδώστε:
Μάνης Χρυσόστομος: «Ο Άγ. Κωνσταντίνος είδε τον Σταυρόν στον ουρανό και η Αγ. Ελένη τον βρήκε στη γη»

Στον γραφικό λόφο Σελινίτσας Γυθείου όπου βρίσκεται παλαιό Παρεκκλήσιο της Μητρόπολης Μάνης, επ’ ονόματι των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, εορτάστηκε η μνήμη τους. Εκεί μετέβη ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και τέλεσε και την Θεία Λειτουργία στις 20 και 21 Μαΐου 2022.

Συμμετείχαν οι ιερείς αρχιμ. π. Νήφων Καρολεμέας και πρωτοπρ. π. Ηλίας Μανιατάκος.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μεταξύ των άλλων τόνισε: «Ο άγιος Κωνσταντίνος ο πρώτος χριστιανός αυτοκράτωρ και η αγία Ελένη, η ευλαβεστάτη μήτηρ του είναι ξεχωριστές, σπουδαίες μορφές της Εκκλησίας μας.

Ο άγιος Κωνσταντίνος έλαβε τον τίτλο «Μέγας» και οι δύο μαζί απεκλήθησαν ισαπόστολοι. Είναι δε πολύ χαρακτηριστικό, ότι ο μεν άγιος Κωνσταντίνος είδε τον Σταυρό στον ουρανό, το περίφημο σημείο «εν τούτω νίκα», η δε αγία Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό με θαυμαστό τρόπο που ήταν θαμμένος στη γη, στα Ιεροσόλυμα. Και οι δύο τον Σταυρόν του Χριστού έχουν στη μέση και αυτόν κρατούν στην εικόνα τους.

Ακόμη ο Μέγας Κωνσταντίνος οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι έπαυσε τους φοβερούς και απηνείς διωγμούς κατά των χριστιανών με το σπουδαιότατο «Διάταγμα των Μεδιολάνων» και χαρακτηρίζεται τούτο ως μεγίστη πράξη τους δύσκολους εκείνους αιώνες. Καθιέρωσε την «αρχή της ανεξιθρησκείας» και απέδωσε τους τόπους λατρείας στους πιστούς χριστιανούς.

Συνεκάλεσε την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο και τίμησε δεόντως τους μάρτυρες. Ακόμη κατήργησε τις μονομαχίες, εξύψωσε τον οικογενειακό θεσμό και καθιέρωσε την Κυριακή αργία.

Έπειτα, η αγία Ελένη έκτισε πολλούς ναούς στα Ιεροσόλυμα, Ρώμη, Κων/πολη και σε άλλους τόπους και προστάτευσε παντοιοτρόπως τους χριστιανούς».

Στο τέλος, στους φιλάγιους και φιλακολούθους πιστούς χριστιανούς προσφέρθηκε από τον Σεβασμιώτατο το νέο – εκδοθέν βιβλίο του Στρατηγού Κων. Παδουβά με τον τίτλο «Επώνυμοι και Ανώνυμοι στρατιωτικοί άγιοι – όσιοι».

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων