24/05/2020 24/05/2020 Μ’ αυτό το πνευματικό σύνθημα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, έκλεισε το θείο κήρυγμα, κατά την Θ. Λειτουργία που τέλεσε στον Ι.Ν. Αγ.Τριάδος στο όμορφο και παραδοσιακό χωριό Σελεγούδι της περιφερείας Σμήνους του Δήμου Αν. Μάνης, σήμερα Κυριακή του Τυφλού (24/05/2020), συμπαραστατούμενος από τον ηγούμενο της Ι.Μονής Παναγίας της «Γιάτρισσας» π. Χρυσόστομο Πανταζή...
24 Μαΐου, 2020 - 22:30
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2020 - 22:22

Με αυτό το σύνθημα: «Οι χριστιανοί να ζήσουμε χριστιανικά»

Διαδώστε:
Με αυτό το σύνθημα: «Οι χριστιανοί να ζήσουμε χριστιανικά»

Μ’ αυτό το πνευματικό σύνθημα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, έκλεισε το θείο κήρυγμα, κατά την Θ. Λειτουργία που τέλεσε στον Ι.Ν. Αγ.Τριάδος στο όμορφο και παραδοσιακό χωριό Σελεγούδι της περιφερείας Σμήνους του Δήμου Αν. Μάνης, σήμερα Κυριακή του Τυφλού (24/05/2020), συμπαραστατούμενος από τον ηγούμενο της Ι.Μονής Παναγίας της «Γιάτρισσας» π. Χρυσόστομο Πανταζή και τον διάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλη.

 

 

 

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ερμηνεύοντας τον λόγο του Κυρίου «φῶς εἰμι τοῦ κόσμου» (Ιω. 9,5) που είπε στους μαθητές του προ του θαύματος Του, της θεραπείας του εκ γενετής τυφλού, υπογράμμισε, οτι ο Χριστός είναι το φώς του κόσμου, το φώς το αληθινόν, γι’ αυτό η χριστιανική ζωή δεν είναι σκότος και οπισθοδρόμηση. Είναι όλη φώς, δηλαδή, η κατ’ επίγνωσιν βίωση της εν Χριστώ ζωής. Έτσι στο διάβα των αιώνων στον χριστιανισμό εξυψώνεται ο άνθρωπος. Δεν θεωρείται απλώς ένα βιολογικό όν που έρχεται στη ζωή, ζεί κάποια χρόνια, πεθαίνει και τέλος. Όχι, ο άνθρωπος είναι «κατ’ εικόνα Θεού και καθ’ ομοίωσιν» πλασθείς από τον Δημιουργό με σώμα και ψυχή. Και μετά τον θάνατον, αρχίζει η άλλη ζωή, η αιωνιότητα. Η ψυχή δεν πεθαίνει. Έχει λοιπόν νόημα και σκοπό η ζωή του ανθρώπου.

Έτσι, τόνισε ο Σεβ., οτι στον χριστιανισμό ο άνθρωπος δεν είναι ένας αριθμός, άτομο αλλά πρόσωπο. Έχει την καταξίωση του. Ο γάμος είναι ιερό μυστήριο και όχι τυπική δικαιοπραξία. Τα τέκνα δεν είναι βάρος, αλλά δώρο του Θεού, ευλογία και ευθύνη. Η έκτρωση είναι έγκλημα. Στον χριστιανισμό τα υλικά αγαθά δεν είναι κακό. Η παράχρηση, η φιλαργυρία και η ατιμία είναι αμάρτημα. Στον χριστιανισμό δεν επικρατεί ο γογγυσμός, η απελπισία και η απογοήτευση, αλλά η υπομονή και η ελπίδα. Στον χριστιανισμό δεν υπάρχει χώρος για κακία, μίσος αλλά αγάπη, ειρήνη και καταλλαγή. Στον χριστιανισμό τα επιστημονικά επιτεύγματα δεν περιφρονούνται και όταν είναι είναι για το καλό της ανθρωπότητας ευλογούνται. Στον χριστιανισμό έχουμε αληθινό πολιτισμό. Όπου πήγε το φώς του Ευαγγελίου εκεί οι άνθρωποι εξευγενίστηκαν. Και κλείνοντας ο Σεβ. το κήρυγμά του είπε: «Ναί, ο Χριστός είναι το φώς του κόσμου, αλλ’ εμείς γινόμεθα όπως μας είπε ο Χριστός ‘’ φώς του κόσμου επί την λυχνίαν;» ‘Η το χειρότερο μήπως σβήνουμε το φώς του Χριστού, ατιμάζοντας την χριστιανική διδασκαλία; Καθ’ ότι, «πρέπον εστί μή μόνον καλείσθαι χριστιανούς αλλά και είναι». Οι χριστιανοί, λοιπόν, καλούμεθα να ζήσουμε χριστιανικά. Αν το βιώνουμε αυτό, τότε ολάκερη η κοινωνία μας θα είναι διαφορετική».

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. επεσκέφθη τον εκεί ιστορικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, όπου θαύμασε τις αγιογραφίες, ιδίως εκείνες του τέμπλου.

Αργότερα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους του χωριού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων