13/08/2022 13/08/2022 Εγκύκλιο για την εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου εξέδωσε ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’. “Ειλικρινά, το πρόσωπο της Παναγίας απλώνει φως και χάρι. Η αγκαλιά της γίνεται θρόνος για όλους μας, μικρούς και μεγάλους. Τα χέρια της είναι οδηγητικά προς τον Σωτήρα του κόσμου. Η καρδιά της είναι ένα θυμιατήρι διακονίας”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο...
13 Αυγούστου, 2022 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 13/08/2022 - 22:05

Ο Μητροπολίτης Μάνης για την εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Μάνης για την εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Εγκύκλιο για την εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου εξέδωσε ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’. “Ειλικρινά, το πρόσωπο της Παναγίας απλώνει φως και χάρι. Η αγκαλιά της γίνεται θρόνος για όλους μας, μικρούς και μεγάλους. Τα χέρια της είναι οδηγητικά προς τον Σωτήρα του κόσμου. Η καρδιά της είναι ένα θυμιατήρι διακονίας”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω η εγκύκλιος:

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Την Υπεραγία Θεοτόκο ολόκληρο το γένος των Χριστιανών, τιμά σήμερα, υμνεί και μεγαλύνει. Εορτάζουμε την κυριότερη Θεομητορική εορτή, την Αγία Κοίμηση και Μετάστασι στους ουρανούς της Υπεραγίας Θεοτόκου. Και νοερώς ερχόμεθα στο χωρίο Γεθσημανή και εκεί βλέπουμε τους Αγίους Αποστόλους να κηδεύουν με ιερό δέος, σεμνοπρεπώς και θεαρέστως το σώμα της Θεοτόκου.

Αλλά ακούμε στο Απολυτίκιον της εορτής μία υπέροχη φράση: «Εν τη κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε». Δηλαδή, η Παναγία μας, ενώ εκοιμήθη και μετέστη στους ουρανούς, ως Βασίλισσα εις τα άνω βασίλεια και παρέστη εκ δεξιών του Υιού της, «εν ιματισμώ διαχρύσω περιβεβλημένη, πεποικιλμένη», εκείνη, δεν έπαυσε να ενδιαφέρεται για μας, να δέχεται τις προσευχές μας, να μεσιτεύει στον Κύριον για κάθε μία ψυχή. Λαμβάνει τις δεήσεις και ικεσίες μας και τις αναβιβάζει, ως η καλή Μεσίτρια του κόσμου στο θρόνο του Υιού Της.

Γνωρίζει από πόνο και θλίψη και έτσι δέχεται κάθε προσευχή της καταπονουμένης και θλιμμένης ψυχής. Είναι άλλωστε η μητέρα όλου του κόσμου, ως Μητέρα του Χριστού μας και έπειτα ως «η των αγίων αγιωτέρα και ιερών ιερωτέρα και οσίων οσιωτέρα», γνωρίζουμε από την Παράδοση της Εκκλησίας μας, ότι έχει μεγάλη ισχύ, η «δέησις μητρός προς ευμένειαν Δεσπότου».

Γι’ αυτό και σας παροτρύνω μη παύσετε καθ’ όλην την διάρκεια του έτους, σ’ όλη σας την παρούσα ζωή να προσεύχεσθε προς την Παναγία, να λέτε την τόσο υπέροχη Παράκληση, να ανάβετε το καντήλι μπροστά στο εικόνισμά της, να την τιμάτε και να την προσκυνάτε.

Ιδιαίτερα το εικόνισμα της Παναγίας μας το αισθανόμεθα πόσο καταγλυκαίνει τις ψυχές μας και μάλιστα στην τόσο τεχνοκρατούμενη, σκληρή και με γεμάτη δοκιμασίες εποχή μας!

Ειλικρινά, το πρόσωπο της Παναγίας απλώνει φως και χάρι. Η αγκαλιά της γίνεται θρόνος για όλους μας, μικρούς και μεγάλους. Τα χέρια της είναι οδηγητικά προς τον Σωτήρα του κόσμου. Η καρδιά της είναι ένα θυμιατήρι διακονίας. Τα χείλη της, είναι εκείνα της υπακοής στο θείο θέλημα. Η φωνή της όλη ικεσία, ως Πλατυτέρα των ουρανών. Το βλέμμα της άγιο, παρήγορο, γεμάτο υπομονή και βεβαία ελπίδα. Οι οφθαλμοί της δακρυσμένοι για τις αμαρτίες μας. Αλλά ακούγεται: Υπεραγία Θεοτόκε, «Τον κόσμον ου κατέλιπες».

Γι’ αυτό, πραγματικά, «άξιον εστιν ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον και παναμώμητον και μητέρα του Θεού ημών». Αυτή αξιώθηκε με τις αρετές της να είναι: «Τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ».

Εύχομαι, λοιπόν, αγαπητοί μου χριστιανοί, η Κυρία Θεοτόκος, η Παναγία μάνα μας, να είναι σκέπη και βοήθεια, ευλογία και προστασία και παντοτινός οδηγός μας στη σωτηρία και της δικής μας ψυχής.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ

Μετά πολλῶν πατρικῶν εὐχῶν

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Γ’

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων