13/02/2020 13/02/2020 Συνεχίζοντας το πρόγραμμα των προσκυνηματικών επισκέψεων σε Ι.Μονές των κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Μάνης, ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομος Γ’, κατόπιν κανονικής αδείας του επιχωρίου Ιεράρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία, ο οποίος απουσίαζε στην Αθήνα για διδακτικούς πανεπιστημιακούς λόγους, μετέβη τη Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020 στη Δημητσάνα. Κατ’ αρχήν, επ’ ευκαιρία της...
13 Φεβρουαρίου, 2020 - 12:49
Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2020 - 12:51

Στην ιστορική συμβολή της Δημητσάνας αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Μάνης

Διαδώστε:
Στην ιστορική συμβολή της Δημητσάνας αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Μάνης

Συνεχίζοντας το πρόγραμμα των προσκυνηματικών επισκέψεων σε Ι.Μονές των κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Μάνης, ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομος Γ’, κατόπιν κανονικής αδείας του επιχωρίου Ιεράρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία, ο οποίος απουσίαζε στην Αθήνα για διδακτικούς πανεπιστημιακούς λόγους, μετέβη τη Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020 στη Δημητσάνα.

Κατ’ αρχήν, επ’ ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 επεσκέφθη κατά χρέος, την οικία του μαρτυρικού Πατριάρχου του Γένους Γρηγορίου του Ε’, προσεκύνησε το εκεί Παρεκκλήσιον και είδε όλα τα ιστορικά εκθέματα του Μουσείου.

Στη συνέχεια, επεσκέφθη την ιστορική Ι.Μονή Φιλοσόφου, όπου βρίσκεται και ένα από τα πρώτα «κρυφά σχολειά» της Τουρκοκρατίας, κοντά στο θαυμάσιο φαράγγι του ποταμού Λούσιου. Ο Σεβ. εγένετο δεκτός μετά πολλής χαράς από τον ηγούμενο και πρωτοσύγκελλο της Ι.Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, αρχιμ. π. Ιάκωβον Κανάκη και τους πατέρες της Μονής. Μετά την Δέηση, ακολούθησε αξιόλογη πνευματική συζήτηση στο αρχονταρίκι της Μονής.

Η δεύτερη επίσκεψη ήταν στην Ι.Μονή Αιμυαλών (1608) κτισμένη στη ρίζα ενός μεγάλου βράχου, σε κοιλότητα του χειμάρου Ίσβορα, με εξαίρετες τοιχογραφίες και μεγάλη προσφορά στον αγώνα του 1821. Μετά την Δέηση, και εκεί στο αρχονταρίκι ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα επικοινωνία και συζήτηση για θεολογικά θέματα.

Μετά το πέρας της ιεράς αυτής αποδημίας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης δήλωσε: «Μετά των εγκαρδίων ευχαριστιών μας προς τον Σεβ. Μητροπολίτην Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία, αξίζει να διατυπώσουμε την άποψη ότι, οι Πανέλληνες οφείλουμε να επισκεφθούμε τώρα με τις εορτές της Εθνικής Παλιγγενεσίας την ιστορική περιοχή της Δημητσάνας. Έχει να μας διδάξει την ιστορία της πατρίδος μας. Ιστορία πίστεως και πολιτισμού για να μην ξεχνάμε πως αποκτήθηκε η ελευθερία και η ανεξαρτησία της Ελλάδος».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων