25/04/2021 25/04/2021 Την ημέρα αυτή εορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Τότε, ερχόμενος ο Ιησούς από την Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του και του έφεραν ένα γαιδουράκι, στο οποίο κάθισε για να μπεί στην πόλη. Ο δε λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, επήραν στα χέρια τους βάγια από...
25 Απριλίου, 2021 - 22:02
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2021 - 22:47

Εξήλθε ο Νυμφίος στον Μητροπολιτικό Ναό Τριπόλεως

Διαδώστε:
Εξήλθε ο Νυμφίος στον Μητροπολιτικό Ναό Τριπόλεως

Την ημέρα αυτή εορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Τότε, ερχόμενος ο Ιησούς από την Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του και του έφεραν ένα γαιδουράκι, στο οποίο κάθισε για να μπεί στην πόλη.

Ο δε λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, επήραν στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλον όνου». Πορεύεται και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την Ανάσταση.

Το Εσπέρας της Κυριακής των Βαίων ψάλλεται η Ακολουθία του Όρθρου της Μ. Δευτέρας, η Ακολουθία του Νυμφίου.

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός·

και μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα·

ανάξιος δε πάλιν, ον ευρήσει ραθυμούντα.

Βλέπε ούν ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθής,

ίνα μη τω θανάτω παραδοθής,

και της βασιλείας έξω κλεισθής·

αλλά ανάνηψον κράζουσα·

Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός·

διά της Θεοτόκου ελέησον ημάς.

Από σήμερον άρχονται τα άγια πάθη του Σωτήμος ημών· και πρώτον πάντων λαμβάνεται εις τύπον αυτού Ιωσήφ ο πάγκαλος.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το Μηνολόγιο η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του επονομαζόμενου «Παγκάλου» του υιού του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ’ ένα του λόγο.

Εικόνιζε δε αύτη των Ιουδαίων την συναγωγήν, ήτις, μη έχουσα τον απαιτούμενον καρπόν της αρετής και ευσεβείας, εγυμνώθη πάσης χάριτος πνευματικής διά της κατάρας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ – ΦΩΤΟ: ΧΑΜ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων