22/05/2021 22/05/2021 Παρά τις ειδικές συνθήκες, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξαπλώσεως της επιδημίας του κορωνοιού, τελέστηκε το Σάββατο 22 Μαίου 2021, για δεύτερη χρονιά, όπως και πέρυσι, υπαίθρια ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της μνήμης των πολιούχων Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου, στην Τρίπολη. Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου...
22 Μαΐου, 2021 - 21:12
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2021 - 21:22

Χαρά Θεού στην εορτή των Πολιούχων της Τριπόλεως (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Χαρά Θεού στην εορτή των Πολιούχων της Τριπόλεως (ΦΩΤΟ)

Παρά τις ειδικές συνθήκες, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξαπλώσεως της επιδημίας του κορωνοιού, τελέστηκε το Σάββατο 22 Μαίου 2021, για δεύτερη χρονιά, όπως και πέρυσι, υπαίθρια ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της μνήμης των πολιούχων Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου, στην Τρίπολη.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, στη δε Θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, αναφερόμενος στην αξία της θυσίας των Νεομαρτύρων για την υπόσταση και την ταυτότητα του Γένους μας. Τόνισε ότι η Εκκλησία έγινε το αρτοφόριο της λευτεριάς της Ρωμιοσύνης, γιατί, κατά την Τουρκοκρατία και ο ρόλος της ηπήρξε εθναρχικός. Η δύναμη, που το έσωσε και το ανέδειξε πάλι ελεύθερο, είναι η Εκκλησία του Χριστού, η οποία στο διάβα των αιώνων διατήρησε αλώβητη την πίστη, τη γλώσσα, την εθνική συνείδηση και τον πολιτισμό. Καλλιέργησε το ηρωικό πνεύμα του Έλληνα, το βασισμένο στην ένδοξη ιστορία των προγόνων μας και, με το αίμα των Νεομαρτύρων, κατάφερε να αναστείλει και να εμποδίσει τους εξισλαμισμούς. Η Ελλάδα και, κυρίως, το νεοσυσταθέν Ελληνικό Κράτος στηρίζεται στη Λάρνακα του Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε΄ και στις τίμιες Λάρνακες των Νεομαρτύρων, μέσα στις οποίες φυλάσσονται τα τιμιώτερα λίθων πολυτελών σεπτά τους Λείψανα. Περαίνοντας τον συγκινητικό του λόγο, ανέφερε χαρακτηριστικά αποσπάσματα ποιημάτων για τη διαχρονικότητα της Ρωμηοσύνης, του Γιάννη Ρίτσου και του Κύπριου ποιητού Βασίλη Μιχαηλίδη.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος στην Απολύση της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε τους συντοπίτες αγίους Αρχιερείς, τους Ιερείς, τις Αρχές και τον Λαό του Θεού για τη συμμετοχή τους στην πανήγυρη.

Πλήθος πιστών, με πρώτους τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κων/νο Βλάση, τον Βουλευτή Αρκαδίας κ. Γεώργιο Παπαηλίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο, τον Δήμαρχο Τριπόλεως κ. Κων/νο Τζιούμη και εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και λοιπών φορέων, συμμετείχε στον εορτασμό, λαμβάνοντας την ευλογία των Αγίων Νεομάρτυρων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: ΧΑΜπίτας

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων