30/06/2022 30/06/2022 Με τίτλο “Απαλλαγή από το άγχος”, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων εξέδωσε το μήνυμά του για την Κυριακή 3 Ιουλίου. “Σε παλαιότερες εποχές στην καθημερινή επικοινωνία των ανθρώπων άκουγε κανείς το ‘’έχει ο Θεός’’, αυτό μαρτυρεί την εμπιστοσύνη που έχει ο άνθρωπος στην πρόνοια του Θεού”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος. “Η εμπιστοσύνη στον...
30 Ιουνίου, 2022 - 20:16
Τελευταία ενημέρωση: 30/06/2022 - 20:23

Απαλλαγή από το άγχος – Του Μητροπολίτη Μαρωνείας

Διαδώστε:
Απαλλαγή από το άγχος – Του Μητροπολίτη Μαρωνείας

Με τίτλο “Απαλλαγή από το άγχος”, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων εξέδωσε το μήνυμά του για την Κυριακή 3 Ιουλίου. “Σε παλαιότερες εποχές στην καθημερινή επικοινωνία των ανθρώπων άκουγε κανείς το ‘’έχει ο Θεός’’, αυτό μαρτυρεί την εμπιστοσύνη που έχει ο άνθρωπος στην πρόνοια του Θεού”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

“Η εμπιστοσύνη στον Θεό δε σημαίνει αδιαφορία του ανθρώπου για τα βιοτικά. Το «μη μεριμνάτε» του Χριστού δε σημαίνει «μη εργάζεσθε». Ο Κύριος δε συνηγορεί σε μια παθητικότητα απέναντι στη ζωή. Δεν περιφρονεί τη σοβαρή και επίπονη εργασία”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:

Ανάγκες ποικίλες πιέζουν τον άνθρωπο κάθε εποχής. Και η μέριμνα για το αύριο αποτελεί συνήθως τρόπο ζωής, ιδιαίτερα στις μέρες μας. Δεν ταλαιπωρεί μόνο τους οικονομικά αδύνατους∙ ταράζει και τους ευκατάστατους. Αυτοί δεν ανησυχούν για το καθημερινό τους τραπέζι, αλλά ταλαιπωρούνται από άλλες απαιτήσεις που η καταναλωτική κοινωνία αδιάκοπα πολλαπλασιάζει.

Από αυτή την αγχώδη μέριμνα ζητεί να μας ελευθερώσει ο Χριστός, λέγοντας: «Μη μεριμνάτε», μην ανησυχείτε, μην αφήνετε να σας τυραννούν αγωνιώδεις σκέψεις, σπάστε τα δεσμά της ανησυχίας με την εμπιστοσύνη προς τον Θεό.

«Δεν αξίζει η ζωή περισσότερο από την τροφή, και το σώμα από το ένδυμα ;» Ο Θεός που μας έδωσε το δώρο της ζωής, δε θα μεριμνήσει και τη συντήρησή του; Η πρόνοια του Θεού εκδηλώνεται μέσα στη φύση, ακόμη και στα πιο ασήμαντα, στα πουλιά που πετούν ελεύθερα στον ουρανό, στα κρινολούλουδα που ντυμένα με χαρούμενα χρώματα λικνίζονται στο αγέρι του κάμπου.

Ποια ουσιαστική αλλαγή μπορεί να πετύχει ο άνθρωπος με την εναγώνια φροντίδα; «Ποιος μπορεί μεριμνώντας να προσθέσει έναν πήχυ στο ανάστημά του;», λέγει ο Κύριος. Στην ουσία η υπερβολική μέριμνα φανερώνει έλλειψη εμπιστοσύνης στον Θεό.

Η εμπιστοσύνη στον Θεό δε σημαίνει αδιαφορία του ανθρώπου για τα βιοτικά. Το «μη μεριμνάτε» του Χριστού δε σημαίνει «μη εργάζεσθε». Ο Κύριος δε συνηγορεί σε μια παθητικότητα απέναντι στη ζωή. Δεν περιφρονεί τη σοβαρή και επίπονη εργασία.

Με άλλη αφορμή, την παραβολή των ταλάντων, καταδικάζει τη ραθυμία. Από εκείνο που θέλει να μας απαλλάξει ο Χριστός, είναι η αγωνιώδης μέριμνα, που ταλαιπωρεί την ανθρώπινη ψυχή. Ο Κύριος δεν αμφισβητεί ότι η τροφή και το ένδυμα είναι απαραίτητα. «Όλα αυτά θα σας χορηγηθούν», μας λέει. Τονίζει όμως μια θεμελιώδη προϋπόθεση: «Ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν.»

Συνιστά μια δυναμική και υπεύθυνη τοποθέτηση μέσα στη ζωή, τονίζοντας ότι πριν απ’ όλα είναι η «βασιλεία του Θεού και η δικαιοσύνη αυτού», η νέα πραγματικότητα που εγκαινίασε Εκείνος με τη ζωή και το έργο Του, η βασιλεία της Αγάπης, που αποτελεί τον σκοπό της ανθρώπινης ιστορίας.

Σε παλαιότερες εποχές στην καθημερινή επικοινωνία των ανθρώπων άκουγε κανείς το ‘’έχει ο Θεός’’, αυτό μαρτυρεί την εμπιστοσύνη που έχει ο άνθρωπος στην πρόνοια του Θεού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων