14/05/2021 14/05/2021 Με αφορμή τον εορτασμό των 101 χρόνων από την απελευθέρωση της Κομοτηνής από τον βουλγαρικό ζυγό, χθες το απόγευμα η πόλη υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης στον αύλειο χώρο του καθεδρικού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει η επίσημη υποστολή της ιστορικής σημαίας της πόλης στο Ηρώο.    Η Ιερά Μητρόπολη...
14 Μαΐου, 2021 - 12:49
Τελευταία ενημέρωση: 14/05/2021 - 12:34

Ελευθέρια Θράκης, Κομοτηνή: Υποστολή σημαίας και υποδοχή Παναγίας Φανερωμένης

Διαδώστε:
Ελευθέρια Θράκης, Κομοτηνή: Υποστολή σημαίας και υποδοχή Παναγίας Φανερωμένης

Με αφορμή τον εορτασμό των 101 χρόνων από την απελευθέρωση της Κομοτηνής από τον βουλγαρικό ζυγό, χθες το απόγευμα η πόλη υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης στον αύλειο χώρο του καθεδρικού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει η επίσημη υποστολή της ιστορικής σημαίας της πόλης στο Ηρώο. 

 

Η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης από την ομώνυμη Μονή Βαθυρρύακος, ενώ στην συνέχεια τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και συγχοροστατούντων του Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος και του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.

Στην υποδοχή της εικόνας ήταν όλοι εκεί: εκπρόσωποι του κλήρου, πιστοί, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, στρατιωτικοί των ενόπλων δυνάμεων και αξιωματούχοι των σωμάτων ασφαλείας. Η εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης θα παραμείνει προς προσκύνηση στον καθεδρικό ναό έως το απόγευμα της 21ης Μαΐου 2021.

Περίπου μισή ώρα νωρίτερα, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης έκανε την επίσημη υποστολή της ιστορικής σημαίας της πόλης στο Ηρώο της Κομοτηνής. Μαζί με τον δήμαρχο ήταν άνθρωποι της δημοτικής αρχής, ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης και άλλοι. Η ιστορική σημαία της πόλης μετά την επίσημη υποστολή κατέληξε στο δημαρχείο.

Δείτε στο βίντεο τι δήλωσαν οι: Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, Μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου, Εκτελεστική Γραμματέας ΠΑΜΘ Ζωή Κοσμίδου.

Σήμερα το πρωί, 14/05/2021, τελέστηκε δοξολογία στον Ευαγγελισμό. Ακολούθως έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελήμονα και αμέσως μετά κατάθεση στεφάνων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Να σημειωθεί ότι λόγω της πανδημίας και για μην υπάρξει εξάπλωσή της δεν πραγματοποιήθηκε παρέλαση.

Αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές από τους Φιλοτέχνες για την 14η Μαΐου

Με έναν διαφορετικό τρόπο αποφάσισαν να τιμήσουν την 101η επέτειο για τα Ελεύθερης Θράκης τα μέλη της Στέγης Πολιτισμού, Παράδοσης και Λαογραφίας «Φιλοτέχνες», που για πρώτη φορά εκθέτουν αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης στο Ηρώο.  ένεκα και της πανδημίας του κορωνοϊού, αποφάσισαν να  . Από το πρωί της Παρασκευής, 14 Μαΐου, ανήμερα της επετείου, στον χώρο του Ηρώου βρίσκονται αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης, οικογενειακά κειμήλια όπως εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννα Αλμπανίδου, από την Δυτική Θράκη, τον Έβρο, την Ανατολική Ρωμυλία καθώς και μία Αρβανίτικη στολή. Η ίδια έκανε λόγο για μία «πινελιά τιμής» από πλευράς του Συλλόγου με αφορμή την συμπλήρωση των 101 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης, μια μικρή συνεισφορά του Συλλόγου στις επετειακές εκδηλώσεις που όπως επεσήμανε για δεύτερη χρονιά λόγω και των περιορισμών της πανδημίας είναι διαφορετικές και περιορισμένες. Η ίδια μοιράστηκε τα συναισθήματα συγκίνησης και χαράς, ευχόμενη εκ μέρους όλων των μελών του Συλλόγου «Χρόνια Πολλά».

Πηγές: xronos.gr, paratiritis-news.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων